dinsdag 26 februari 2008

De Asus EEE : bijna beschikbaar

Blijkbaar begint het succes van de EEE op grote schaal door te dringen in de markt en niet alleen bij de consumenten maar ook bij de fabrikanten van laptops. De EEE luidt een nieuw tijdperk in, waarin complete machines voor een fractie van de prijs te koop kunnen aangeboden worden. Dat dit voor firma's als Sony voor behoorlijk wat onrust zorgt, blijkt vandaag uit een uitspraak van Mike Abary, vicepresident van Sony's IT-productafdeling :

"Als [de Eee pc van] Asus goed begint te scoren zitten we allemaal in de problemen. Dit is gewoon een race naar de bodem", meent Mike Abary, vicepresident van Sony's IT-productafdeling. Als enkel Linux-ontwikkelaars, hobbyisten en vroege volgers vallen voor de Eee, dan ziet hij geen probleem. "Maar als de doorsneegebruiker een aankoop overweegt, dan, wauw", zegt Abary.
bron: http://www.zdnet.be/news.cfm?id=80992&mxp=200

Intussen zitten ook de andere fabrikanten niet stil; hieronder een foto van een model dat bij HP in ontwikkeling zou kunnen zijn, de authenticiteit van deze foto kon nog niet gegarandeerd worden.


Intussen is het bijna maart ... de datum waarop de Asus EEE in ons land verwacht wordt. Er wordt met spanning naar uitgekeken ...

maandag 25 februari 2008

Skitch : met één screensnap en websave

skitchlogo

Af en toe is er ineens die nachtelijke vonk op De Loft, stille vreugdekreetjes en de neiging om even rond het bureau te dansen, maar om de andere huisgenoten niet te wekken, blijft het meestal beperkt tot een ingehouden "yeahaa".

Geheel toevallig tijdens het surfen op zoek naar de mogelijkheden om offline rss-feeds te lezen, ben ik op Skitch.com terecht gekomen. Yeahaa dus. Heel vaak werk ik met stukjes screenshots om die in een webpagina als image in te plakken. Tot op vandaag was dat een omslachtige bezigheid :
  1. via een dashboard-widget een schermafdruk maken en het png-bestand uploaden naar een webspace
  2. het webadres van de geüploade image ingeven in de browser en nagaan of het bestand goed opgeslagen werd
  3. een kopie maken van het webadres
  4. dit adres inplakken in de properties van de wysiwyg-editor van de webpagina waar de image moet terecht komen
Zucht, een heel omslachtige operatie.

Skitch.com lost dit op en is als zoete wijn bij fois gras. Voorlopig in een beta-versie die heel stabiel lijkt, is dit een combinatie van een webspace voor opslag van images en een applicatie lokaal op MacBook te gebruiken. De lokale applicatie is een zeer uitgebreide screensnapper, met mogelijkheden om de image te verkleinen, uit te snijden, tekst en lijnen toe te voegen. En dan uiteindelijk met één toets dit beeld te uploaden.

Screenshot_1.png

Na de upload verandert de knop webpost in share : Screenshot_1.png. Deze knop toont onmiddellijk de webpagina met het webadres om dit te kopieëren in de webpagina.

Skitch.com /> dirkvos > Screenshot_1.png

Dit is allemaal een kwestie van enkele seconden en vooral, geen geleuter meer rond zoeken in de map waar de screenshots terecht komen, zoeken naar de ftplogin om te uploaden, het adres intypen.

Snap - webpost - share en voilà. Ongelooflijk hoe eenvoudig het leven kan zijn.

Skitch krijgt vandaag een officiële vermelding in de Vijf Sterren Software.

zondag 24 februari 2008

Qumana blogsoftware voldoet niet

Het is een spijtige zaak, het begon allemaal zo veel belovend, er lag een mooie toekomst open, maar het heeft niet mogen zijn, de scheiding van Qumana is een feit, vanaf vandaag wordt zij definitief aan de deur gezet. Na enkele dagen gebruik zijn er heel wat verborgen verbreken naar boven gekomen, te veel om nog verder mee te leven.

Eerste probleem.

Er kan vanuit Qumana geen image geüpload worden; indien een lokale image in een bericht geplaatst wordt, dan zal die niet automatisch met de tekst mee uploaden; dit betekent dat men eerst alle images ergens op een webspace moet plaatsen, om ze vanaf daar in de blogtekst te plaatsen. Het nut van offline bloggen is daarmee wel heel ver weg.

Tweede probleem.

Zo mogelijk nog erger. Indien een blogtekst rechtstreeks in de webinterface ingegeven wordt en die wordt dan later gerefreshed in Qumana, dan gebeuren er heel eigenaardige zaken met de lay-out (zie voorbeeld hieronder).

dit is de presentatie van de blog van 2008-02-22, nadat die in Qumana werd gerefreshed, volledig door elkaar geschud

De twee problemen zijn te ernstig. Bye bye Qumana, ik zal mijn blogs wel rechtstreeks op het Net intypen en voor die gevallen waarin ik offline wat wil schrijven, gebruik ik wel één of ander teksteditortje, met dan nadien nog wat correcties online om bijvoorbeeld images in te voegen.

Qumana werd vandaag officieel van de lijst geschrapt met "Vijf Sterren Software".

zaterdag 23 februari 2008

De Asus EEE PC 4G


Dit miniatuurwonder staat op mijn budget voor 2008. Voor de prijs van een Palmcomputer kan nu een volledige PC gekocht worden in een superhandig, klein formaat, om altijd en overal mee te nemen. Het zal mijn erg draagbare MacBook niet vervangen, maar dit concept in dit formaat voegt toch een heel nieuwe dimensie toe aan het leven van de moderne mens die voor heel veel zaken beroep doet op het internet.

Mijn internet-terminal, zo noem ik hem.

Op de website van Asus staat nog geen beschikbaarheidsdatum voor België vermeld; in Frankrijk werd het toestel reeds op 23 januari 2008 gelanceerd.

Geduldig verder afwachten dus.

vrijdag 22 februari 2008

Newsreader voor Mac

De zoektocht naar een (free) newsreader voor Mac is niet van een leien dakje gelopen. Usenet is één van de oudste services op het internet en nog steeds erg bruikbaar om wereldwijd met gebruikers over welbepaalde onderwerpen van gedachten te wisselen. Het is zoals e-mail, waarbij alle berichten en antwoorden van alle gebruikers in één lange lijst zichtbaar zijn. Vooral de usergroups rond onderwerpen als Mac OS X en software voor Mac interesseren me. Helaas, geen enkel getest pakket voldoet aan de eisen van gebruiksvriendelijkheid en stabiliteit; vooral dat laatste blijkt een probleem te zijn.



MT-NewsWatcher heeft een multi-document interface; op een 24"-scherm is dat niet ideaal. Erger nog : het inladen van de bestaande usergroups eindigt op een onbepaald moment, de connectie met de server wordt verbroken en de lijst verschijnt niet op het scherm. Geen "subscribe" mogelijk dus.




Newshunter Free installeert correct, maakt default mappen aan voor downloads en haalt de usergroups binnen; het filteren van bepaalde berichten is echter tegendraads geïmplementeerd en het lukt me niet enkel die berichten te selecteren die aan bepaalde criteria voldoen. Dit pakket lijkt stabiel, maar de gebruikersinterface is een aanfluiting van de "Mac-feeling".



OSXnews beantwoordt onmiddellijk aan wat een Mac gebruiker gewoon is : een snelle installatie en een heel overzichtelijke interface; men heeft dit pakket de "look and feel" van een mailpakket meegeven, meer in het bijzonder Apple Mail, een vertrouwde omgeving dus. De usergroups komen vlot binnen, een subscribe is intuïtief, maar het pakket is nog te jong, nog volop in ontwikkeling en het loopt keer op keer vast bij het selecteren van berichten uit de lijst. Jammer, want deze aanpak biedt perspectief.


Conclusie : wordt vervolgd, vandaag heb ik drie newsreaders geïnstalleerd en er ook drie verwijderd. Mijn Macbook ziet er weer uit zoals deze morgen.

donderdag 21 februari 2008

Belgacom 12 GB - Yabu 100 GB

Het was al enkele maanden een steeds weerkerend probleem, de downloadlimiet van het adsl-abonnement bij Belgacom. 12 GB downloaden per maand was niet meer voldoende; nochtans werd het grootste deel van deze 12 GB enkel gebruikt om redelijk ruim te surfen, te mailen, wat muziek te streamen op één of andere internetradio en niet op de eerste plaats om bestanden te downloaden.

Toch is het internet steeds meer een rijke bron van interessante content en dat vertaalt zich uiteraard in een toenemende behoefte aan een grotere downloadlimiet. Uiteraard enkel voor legale content zoals een Ubuntu-ISO of een gOS en waarschijnlijk zal één van de kinderen ook wel geregeld eens een demo van één of ander game gedownload hebben.

Dommel en Yabu bieden elk ongeveer dezelfde voorwaarden maar uiteindelijk is de keuze gevallen op Yabu omdat de service daar net ietsje boven die van Dommel uitsteekt. Goed wetend dat Yabu een afnemer is van Dommel.

Het heeft een kleine maand geduurd eer de aansluiting bij Yabu een feit was; de opzegging van het adsl-abonnement bij Belgacom werd door Yabu geregeld en op de dag dat de verbinding met Yabu actief werd, is ook het adsl-abonnement bij Belgacom stopgezet. Mooie service.

Toch zijn er in deze eerste periode wat problemen geweest met de snelheid. Dit zou download toch 4mbps moeten zijn, maar dat kon ik tot op vandaag nog niet halen. De metingen heb ik uitgevoerd via www.speedtest.net.

Qumana blogsoftware

Documenten worden steeds meer op het Net opgeslagen; ook software komt in webversies ter beschikking. Het lijkt wel of er in IT eindelijk een standaard ontstaat zodat het niet meer van belang is of men via Mac OS X, Linux of Windows toegang kan krijgen tot deze documenten : een webbrowser volstaat.

Toch is de totale wireless dekking van Wifi-netwerken nog geen feit; er is wel het 3G umts-netwerk, maar op de trein werkt dit niet altijd even vlot.

Daarom kan het erg nuttig zijn om te beschikken over een pakket om zonder internetverbinding toch reeds teksten uit te werken die dan nadien op het Net geplaatst worden.

Vanavond dus een zoektocht naar blogsoftware die offline kan gebruikt worden.

Eerst was er MacJournal 5 van Marinesoftware, maar dit pakket is betalend na 15 dagen. Daarnaast zijn er geen mogelijkheden om images te aligneren, links plaatsen in een alinea is de enige mogelijkheid. Deze twee redenen zijn voldoende om niet verder te werken met MacJournal 5, zeker niet omdat er een gratis alternatief is.

Qumana blogsoftware : gratis, beschikbaar voor Mac en PC, met uitgebreide mogelijkheden om ook images te aligneren.

Er zal boven op de Loft nog heel wat soft- en hardware aan bod komen. Met de offline blogsoftware van Qumana kan dat nu zelfs op die plaatsen waar geen internetverbinding voorhanden is.

Mooi om de dag zo te kunnen afsluiten.