donderdag 30 oktober 2008

Vaste pc-uren instellen

Vaste pc-uren instellen

Ook zonder geavanceerde firewall of extra tools kan je de vinger aan de cyberpols houden. Zo is het perfect mogelijk de aanmeldtijden van een gebruiker bij Windows XP te beperken.

Dat heb je zo gepiept, met twee opdrachten die je vanuit een DOS-venster (via START, UITVOEREN, CMD) uitvoert. Met de opdracht NET USER GEBRUIKERSNAAM /PASSWORDCHG:NO voorkom je dat die gebruiker zijn eigen inlogwachtwoord nog kan wijzigen (met :YES maak je die beperking weer ongedaan), en met NET USER GEBRUIKERSNAAM /TIMES:MA-VR,6PM-8PM;ZA-ZO,11AM-9PM beperk je zijn inlogtijden tot een enkele uren per dag.

Vergeet de / niet in beide opdrachten, en hou er rekening mee dat de afkortingen van de dagen anders zijn in een Engelstalige Windows-versie. Met de parameter /TIMES:ALL hef je de tijdslimiet weer op.

Bron: Clickx Magazine Redactie Clickx Magazine 29 oktober 2008
Add to: Del.icio.us

dinsdag 28 oktober 2008

De bodemloze put van Financiën

image
22 oktober 2008 -- Luc Blyaert - DataNews

"Financiën beschikt niet over de competentie of de mankracht om grote it-programma's te ondersteunen en te begeleiden zodra ze in productie zijn."

Knack maakt deze week brandhout van de it-ontwikkelingen op het departement van minister Didier Reynders.

"De Oeso-landen willen de Belgische gegevens die hen op papier worden aangeleverd niet meer controleren. Meer nog, ze willen geen gegevens meer uitwisselen met België", zo citeert Knack een rapport van Financiën van mei 2008. Het is een bijlage voor de kandidaat-leveranciers voor een nieuw it-project voor de uitwisseling van internationale gegevens. Volgens het weekblad is dit illustratief voor de it-problemen bij Financiën. "Sinds 2003 is er meer dan 700 miljoen euro uitgegeven voor de Coperfin-hervormingen, maar de verwachte resultaten zijn er nog helemaal niet."

In het Knack-dossier van vijf pagina's wordt ook gewaarschuwd dat Financiën te sterk met handen en voeten gebonden is aan CSC dat al drie grote projecten in de wacht sleepte. CSC zou een expert uit Frankrijk hebben laten komen voor een doorlichting. Dat is niet bevestigd door CSC.

Nog volgens Knack had Siemens een audit gevraagd over wat er nu precies was misgegaan met het Herakles datawarehouseprogramma. De onafhankelijke VUB-professoren waaronder Jacques Tiberghien kregen geen toegang tot het gebouw van Financiën. "Liever geen pottenkijkers," zo citeert Knack een topambtenaar.

Ruim de helft van de vrouwen heeft een virtuele affaire

28 oktober 2008 -- Redactie Data News

Liefst 54 procent van de vrouwen flirten virtueel met andere mannen terwijl ze in een vaste relatie zitten. Tien procent onder hen heeft hun partner al 'bedrogen' via het internet.

De cijfers zijn het resultaat van een onderzoek over virtuele ontrouw in het weekblad Flair. Voor de enquête werden 1.093 vrouwen ondervraagd.

Het grote merendeel van de vrouwen (64 procent) vindt dat virtuele ontrouw zeker even erg is als fysieke ontrouw. Toch is 54 procent van hen gezwicht voor de verleidingen van het anonieme web. Voor die ontrouw zijn verschillende redenen, 40 procent zegt dat het hun vertrouwen geeft, en 29 procent doet het voor de spanning en opwinding.

Volgens 90 procent van de ondervraagden is het makkelijker en veiliger om hun partner virtueel te bedriegen. Daarnaast benadrukken de vrouwen dat het internet een groot platform is voor ontmoetingen. Tijdens deze ontmoetingen doen ze zich vaak ook anders voor (een vrouw op twee). In de virtuele realiteit is een vrouw op twee vrijmoediger en 11,5 procent is losbandiger.

Van de ondervraagde vrouwen houdt 50 procent hun virtuele escapades geheim voor hun partner. Het is zo dat 39 procent positief reageert op de avances van een virtuele man, 10 procent van hen zet de stap naar een fysieke ontmoeting.

Toch zijn het de vrouwen die hun man op regelmatige wijze controleren. Een op de twee vrouwen geeft toe dat ze, in het geheim, de gsm van hun partner controleren. Ook de e-mails en de historiek van de laatst bezochte websites worden nagekeken.

Special: vijf mobiele wondertjes

Acer Aspire One, Asus Eee PC 901, Lenovo X200, MSI Wind en Nelson Iris

Of u het nu netbooks, UMPC's, ultraportables of simpelweg mininotebooks noemt, één ding is zeker: goedkope kleine laptops zijn dé trend van 2008, met voorop de Eee PC van Asus. Maar de concurrentie loert en de eerste alternatieven liggen nu in de winkel. We hebben ze letterlijk voor u onder handen genomen.

De Eee PC 901 van Asus valt moeilijk te verslaan als u autonomie en draagbaarheid hoog in het vaandel voert. Alleen jammer van het ondermaatse toetsenbord.

Meer typcomfort en opslagcapaciteit krijgt u met de MSI Wind, maar die is ook groter en concurreert eerder met de aankomende Asus Eee PC 10000-series. De Aspire One van Acer overtuigt vooral met een lage prijs en een uitstekend beeldscherm en toetsenbord.

De Nelson Iris 305 kan niet uitblinken in dit gezelschap en kunnen we dan ook moeilijk aanraden. Heeft u onderweg meer processorkracht en typcomfort nodig, dan valt de ThinkPad X200 van Lenovo zeker te overwegen.

Nelson Iris 305
Uiterlijk doet de Iris 305 van Nelson sterk denken aan de eerste Asus Eee PC met 7 inchscherm, en ook qua prijs zitten ze niet ver uit elkaars buurt.
Acer Aspire One A110
De Aspire One van Acer toont zich een echt hebbeding. Uniek hier is de combinatie van het 8,9 inchscherm met een fullsize toetsenbord. U krijgt dus het typcomfort van de MSI Wind, in de form-factor van de Asus Eee PC.
MSI Wind U100
De Wind van MSI zagen we voor het eerst in april van dit jaar, op het Intel Developer Forum in Sjanghai, maar nu pas is hij verkrijgbaar. Onder de merknaam van Medion werd de Wind overigens eerder al verkocht via Aldi.
Asus Eee PC 901
Het was Asus dat met de Eee PC de hele hype rond betaalbare mininotebooks startte. Ondertussen is het gamma aan Eee PC's zo breed geworden dat u goed moet uitkijken wat u koopt.
Lenovo ThinkPad X200
Met een prijs van minstens 1.500 euro hoort de ThinkPad X200 niet thuis in de categorie van betaalbare mininotebooks. Buiten de prijs zijn de overeenkomsten met de andere mininotebooks echter wel overduidelijk.



Bron: ZDNet, PC Magazine Bart Stoffels 20 oktober 2008


Internet maakt gezinnen hechter

Familieleden vaak samen achter de pc


In tegenstelling tot wat menigeen zou denken, zijn de computer en het internet niet nadelig voor het familiesamenzijn. Integendeel; gezinsleden zitten vaak samen achter de pc. Dat blijkt uit een onderzoek onder 2.252 volwassen Amerikanen door het Pew Internet & American Life Project.

"Tot onze verbazing zien we dat veel gezinnen het internet gebruiken als een plek om samen ervaringen op te doen", zegt onderzoekster Tracy Kennedy. "Gezinsleden trekken zich niet standaard terug naar hun eigen computer. Ze zeggen geregeld: 'Hé moet je dit zien!' tegen anderen in het huishouden."

Meer dan vijftig procent van de internetgebruikers die leven met een echtgenoot en ten minste één kind, gaat minstens een paar keer per week samen met een andere persoon online, zo blijkt uit de enquête. Bijna de helft van de ondervraagden meent dat de communicatie tussen familieleden beter is geworden dankzij nieuwe technologieën. Een even groot percentage ziet geen verschil.

Verbondenheid
Ruim een kwart van de respondenten meent dat het eigen gezin hechter is dankzij internet en mobiele telefoons, vergeleken met het gezin waarin zij opgroeiden. Slechts tien procent denkt dat de verbondenheid minder is en zestig procent merkt weinig verschil. Tot die laatste categorie behoren vooral de jongere respondenten die al in hun tienertijd te maken hadden met gsm's en internettoegang.

Ruwweg negen op de tien internetgebruikers zeggen verder dat de tijd die ze online spenderen geen invloed heeft op de hoeveelheid tijd die ze besteden met vrienden en familie. En het blijkt dat internetters zowat even vaak 'socializen' als mensen die nooit online gaan.

Knooppunten
Gezinnen zijn volgens Pew een soort "knooppunten van persoonlijke communicatienetwerken", waar mensen zich individueel aanmelden voor e-mail, instant messaging, sociale netwerksites en chat.

"Gezinsleden zijn samen met familie en verbinden tegelijkertijd met vrienden en familie elders. Ze zijn geen geïsoleerde individuen maar vormen evenmin een traditioneel gezin. Integendeel, hun gezinnen zijn actieve plekken van wisselwerking tussen individuele activiteit en familiesamenzijn."

Met een bijdfrage van Elinor Mills

Bron: ZDNet Janneke Scheepers 20 oktober 2008

maandag 27 oktober 2008

Vlaams topleveldomein volgend jaar aangevraagd

Overheid dient midden 2009 haar dossier in

Vlaanderen gaat een eigen domeinextensie aanvragen. Dat heeft Vlaams minister-president Kris Peeters gisteren in het Vlaams parlement bekendgemaakt. Eerder was er al een sterke interesse van de overheid, maar nu is het zeker dat de aanvraag er komt.

Sinds Icann, de organisatie die de domeinnamen wereldwijd beheert, de regels voor domeinextensies heeft versoepeld wil een flink aantal steden en regio’s een eigen domein aanvragen. De Vlaamse regering liet deze zomer al verstaan dat zij een aanvraag onderzoekt. Nu is het zeker dat er midden 2009 een aanvraag wordt ingediend. De kostprijs van die aanvraag wordt geschat op honderdduizend euro.

Wat het topleveldomein (TLD) precies wordt, is nog niet beslist. N-VA parlementslid Mark Demesmaeker liet aan persbureau Belga weten dat zijn voorkeur uitgaat naar een .vla-extensie, al is het niet uitgesloten dat er meerdere TLD’s worden aangevraagd, waaronder .vln, .fla of zelfs .vlaanderen. Een .vl is op voorhand uitgesloten omdat tweeletterige extensies zijn voorbehouden aan onafhankelijke staten.

Bron: ZDNet, Belga Pieterjan Van Leemputten 22 oktober 2008


Meer details bekend over alles-in-één-pc Asus

Touchscreen en snelstartmodus voor iMac-kloonAsus' eigen goedkope concurrent van de Apple iMac staat bijna in de winkel. Details over de alles-in-één desktop-pc zijn al uitgelekt. De Taiwanese fabrikant heeft een touchscreendisplay ingebouwd en laat het nieuwe model draaien op een Atom-processor.

In juli schreven we al over deze nieuwe desktopcomputer van Asus, die toen nog werd omschreven als Eee Monitor. Het model heet nu Eee Top. Hoewel het bedrijf de komst van de computer nog niet officieel wil bevestigen, is hij al opgedoken op de website van enkele Britse verkopers, waaronder Play.com.

Touchscreen
De Eee Top bevat een touchscreendisplay van 15,6 inch en een energiezuinige 1,6 GHz Atom 230-processor. Een station voor optische schijven is niet ingebouwd, maar het apparaat bevat wel een geheugenkaartlezer voor SD-media en Memory Sticks, en zes USB 2.0-poorten.

Asus heeft de Eee Top volgestopt met een harde schijf van 160 GB, 1 GB DDR2-geheugen, een webcam van 1,3 megapixel en ingebouwde surroundspeakers. Via ingebouwd WLAN en een Ethernet-kaart is draadloze verbinding met het internet mogelijk.

Snelstarter
De Taiwanese fabrikant heeft aan de softwarekant van het verhaal een aantal opvallende keuzes gemaakt. De computer wordt standaard geleverd met Windows XP Home, al kan hij volgens The Inquirer ook worden uitgerust met Xandros Linux. Hij bevat daarnaast een snelstartmodus waarmee gebruikers binnen enkele seconden toegang krijgen tot hun favoriete software en het internet. Deze Express Gate is de Asus-variant van het door DeviceVM ontwikkelde Splashtop.

De Eee Top, die in zwart en wit beschikbaar komt, bevat een aantal Asus-programma’s, waaronder de Windows Media Center-variant Asus Cinema. Hij wordt verder standaard uitgerust met kantoorpakket Star Office, Skype en Opera. Verder kunt u een bedraad toetsenbord en bedrade muis verwachten.

Het is nog niet bekend wanneer en voor welke prijs Asus de Eee Top in België wil gaan verkopen, maar in Duitsland zal de pc vanaf november voor 499 euro in de winkel staan. De fabrikant heeft volgens Golem.de ook een duurdere variant paraat, die 599 euro kost en een geïntegreerde accu bevat. In Engeland is het model vanaf volgende maand online te koop voor een prijs tussen de 430 en 500 euro.

bron: http://www.zdnet.be/news.cfm?id=93485&mxp=220