P.S. Although no US announcements have been made, that 1700MHz HSPA frequency could make T-Mobile USA customers very happy.
Er is ergens een uur in de avond wanneer de stilte groeit en buiten alles slapend wegvloeit in het groeien van de nacht. Dan klim ik naar het dak en trek me in de loft terug op zoek naar virtuele werelden die samenvloeien in het hier en nu.
dinsdag 28 april 2009
Samsung I7500 with OLED touchscreen powered by Android, dreams
P.S. Although no US announcements have been made, that 1700MHz HSPA frequency could make T-Mobile USA customers very happy.
maandag 27 april 2009
Palm Pre komt 17 mei of 29 juni uit
Door Arnoud Wokke, dinsdag 14 april 2009 08:44, views: 7.945
De Palm Pre komt per 17 mei of 29 juni in de Verenigde Staten uit. Dat zou blijken uit interne documenten van de provider Sprint, die de smartphone als enige in de Verenigde Staten gaat verkopen, zo meldt een Amerikaanse telecomsite.
Sprint zou 17 mei als introductiedatum aanhouden, mits er genoeg toestellen geleverd kunnen worden om aan de eerste vraag te voldoen, schrijft de telecomsite Phonenews. Mochten er tegen die tijd te weinig toestellen beschikbaar zijn, dan zal de introductie worden uitgesteld tot 29 juni, in de verwachting dat er dan in elk geval genoeg toestellen zijn om alle consumenten die dat willen van een exemplaar te voorzien.
Waarschijnlijk zal Palm pogen het toestel zo vroeg mogelijk, dus op 17 mei, uit te brengen: het ligt in de lijn der verwachtingen dat Apple, waarmee Palm in de Verenigde Staten wil concurreren, in juni een nieuwe versie van de iPhone gaat aankondigen, waardoor de concurrentie voor Palm zou toenemen. Bovendien is het beperkt houden van de voorraad een gekende marketingstrategie, die onder meer door Nintendo bij de Wii en door Apple zelf bij de introductie van de iPhone en iPhone 3G zijn toegepast.
Bovendien mogen volgens Engadget Sprint-medewerkers geen vakantie nemen in mei, iets dat er volgens de site op wijst dat de smartphone dan in de winkels komt te liggen.
Sprint zal als enige provider in de Verenigde Staten de Palm Pre verkopen. Voor een Nederlandse introductie is Vodafone in elk geval een kanshebber: Vodafone onderhandelt met Palm over de voorwaarden van een Europese introductie. Palm Pre is de eerste smartphone met WebOS, een nieuw besturingssysteem voor Palm-apparaten, dat sterk is gericht op synchronisatie met webdiensten en zich laat besturen via vingerbewegingen.
De nieuwe smartphone moet Palm van de ondergang redden: de voormalig marktleider stapelt al geruime tijd de slechte resultaten op elkaar. Beleggers lijken in elk geval te geloven in de Palm Pre: sinds de introductie op de CES-beurs begin januari is het aandeel van Palm drie keer zoveel waard geworden.
Apple boort geruchten over Mac-netbook de grond in
Door Olaf van Miltenburg, donderdag 23 april 2009 18:48, views: 16.571
Apple heeft verklaard dat netbooks te kleine toetsenborden en schermen hebben en met 'junky' hardware en slechte software zijn uitgerust. Daarmee lijkt de fabrikant geruchten over een Mac-netbook definitief naar het rijk der fabelen te verwijzen.
"Netbooks bieden de consument niet de gebruikerservaring die Apple met zijn Macintosh-hardware wil geven", verklaarde Tim Cook bij de presentatie van de kwartaalcijfers. "Het is geen gebied waar we in geïnteresseerd zijn. Het is te vergezocht om dit personal computers te noemen", voegde hij er zelfs aan toe. Hiermee lijkt Apple een einde te maken aan de geruchten dat de Mac-fabrikant de netbookmarkt zou willen betreden. Volgens Cook kunnen mensen die onderweg willen e-mailen of surfen net zo goed een iPhone of een iPod Touch kopen.
Begin dit jaar doken diverse geruchten op dat Apple een kleine notebook met een 10"-scherm zou uitbrengen. Er werd zelfs gesuggereerd dat Steve Jobs aan het ontwerp zou sleutelen. In januari van dit jaar zag Apple zich ook al genoodzaakt om geruchten over de komst van een iPhone Nano en Macbook-netbook de kop in te drukken. Cook zei overigens wel dat Apple het niet zal nalaten om een innovatief product te maken als de mogelijkheid zich voordeed. Het lijkt echter uitgesloten dat hij hiermee op een mini-notebook doelt.
vrijdag 10 april 2009
Voorlopig geen wifi op NMBS-treinen
Terwijl alle Thalys-treinen zijn uitgerust met draadloos internet en de Nederlandse Spoorwegen (NS) vanaf 2013 een groot deel van hun treinen willen voorzien van een internetverbinding, lijkt draadloos internet aan boord van de NMBS-treinen in België niet voor morgen.
In Nederland denkt de NS eraan om vanaf 2013 83 procent van de intercitystoelen te voorzien van een internetverbinding. De Nederlandse minister van Verkeer Camiel Eurlings is bereid 15 miljoen euro beschikbaar te stellen om de plannen mogelijk te maken. Intussen zijn ook alle treinstellen van hst-operator Thalys uitgerust met wifi.
In België kondigde de NMBS in 2007 aan om de mogelijkheid van draadloos internet te onderzoeken. Sindsdien bleef het stil rond die plannen. In het nieuwe beheerscontracten van de NMBS (2008-2012) wordt ook met geen woord over draadloos internet gerept.
NMBS-woordvoerder Jochem Goovaerts geeft toe dat er voorlopig geen concrete plannen zijn rond draadloos internet aan boord van de treinen. "We oriënteren ons naar het beheerscontract en willen vooral inzetten op mobiel internet. Die technologie is toekomstgerichter. Het is daarbij vooral belangrijk om een goede dekkingsgraad te hebben en daarvoor voeren we gesprekken met de providers", aldus Goovaertshttp://www.datanews.be/nl/90-14-23443/article.html?cid=rss#90;14;23443
Intel-topman: "Minilaptops niet voor volwassenen"
Merijn Gelens
Tijdens zijn openingstoespraak op het Intel Developer Forum in Beijing stelt Anand Chandrasekher, een vicepresident van Intel, dat minilaptops alleen leuk zijn voor kinderen. Dit ondanks dat een collega-vicepresident eerder al toegaf dezelfde inschattingsfout te hebben gemaakt.
"Er zijn taken die je op een notebook doet, maar nooit op een minilaptop zou uitvoeren", zegt Chandrasekher. Hij is verantwoordelijk voor de divisie ultramobiel bij Intel. "Voor een kind is zo´n netbook fantastisch, maar als een volwassene wil je waarschijnlijk een notebook hebben."
Met die uitspraak lijkt Chandrasekher dezelfde vergissing te begaan die zijn collega Stu Pann, vicepresident verkoop en marketing, eerder al heeft gemaakt. Afgelopen november stelde Stu Pann: "We dachten in eerste instantie dat netbooks geschikt waren voor markten in ontwikkeling en voor kinderen, dat is deels waar. Maar het blijkt dat het merendeel verkocht wordt in West-Europa en Noord-Amerika, door mensen die snel op pad willen met een notebook."
Pann voegde daar overigens wel aan toe dat "als je ooit een netbook hebt gebruikt met een 10 inchscherm, dan weet je dat het een uur goed gaat. Maar het is niet iets waar je dag in dag uit mee wilt werken."
Ultradun
Verwacht wordt dat Intel zijn Atom-processor op een andere plaats in de markt wil zetten, zodat minilaptops niet al te veel aandeel wegsnoepen bij het lucratieve laptopsegment. Deze strategie zal waarschijnlijk sterk opgevoerd worden als Intel later dit jaar met de ultra-low voltage (ULV) mobiele processors uitkomt.
Deze processors, gericht op ultradunne notebooks, zullen qua prijs grofweg tussen de vijfhonderd en duizend dollar zitten. Deze processor is vergelijkbaar met de Neo van AMD.
Intussen blijft de markt voor minilaptops groeien. Acer heeft net een Aspire One met een scherm van 11,6 inch en harde schijf van 160 GB aangekondigd. HP blijft zijn portfolio uitbreiden, evenals Dell en Asus.
Franse piraterijwet toch afgekeurd
Tegen alle verwachtingen in heeft Frankrijk de Hadopi-wet toch afgekeurd. Dat is de piraterijwet die illegaal downloaden bij een derde overtreding bestraft met internetafsluiting. Volgens een zustersite van de krant Libération wordt de wet verworpen met 21 stemmen tegen en 15 voor.
Een week geleden werd de wet al een eerste keer aangenomen in het parlement. Vandaag volgde de definitieve stemming door de senaat en de Assemblée Nationale; die laatste is vergelijkbaar met de kamer in België.
Enkele voorstanders waren echter afwezig in de Assemblée Nationale. Bovendien stemden twee leden van de meerderheid tegen omdat op het laatste moment werd beslist dat verbannen downloaders hun abonnement moeten doorbetalen. De senaat gaf eerder op de dag zijn goedkeuring.
Tweede poging
De afkeuring wil echter niet zeggen dat Hadopi wordt afgevoerd. De overheid mag een zogenaamde tweede lezing vragen. Dit wordt uiterst zelden toegepast, maar minister van Cultuur Christine Albanel heeft aan Ecrans.fr al laten weten dat dit er zeker zal komen.
In haar reactie zegt Albanel dat ze de wet al op 27 april opnieuw wil voorleggen. Ze hoopt dat de wet in één dag de senaat kan passeren, waarna er een langdurige en complexe procedure kan starten voor de Assemblée Nationale.
donderdag 9 april 2009
Verbeterde mobiele Gmail veel sneller
Janneke Scheepers
Google heeft zijn Gmail-versie voor iPhones en Android-toestellen verbeterd en uitgebreid. De applicatie geeft nu snellere én offline toegang tot berichten. De beschikbaarheid is dinsdag aangekondigd op de Google Mobile-blog.
Zoeken en e-mails openen, navigeren, archiveren of verzenden gaat nu een stuk sneller, volgens Google. "En als het datanetwerk je in de steek laat, zul je nog steeds onlangs gelezen e-mails kunnen openen en berichten kunnen opstellen."
Offline
Die snelheidsverbetering wordt bereikt doordat Gmail e-mailberichten downloadt en bewaart op de telefoon zelf. Daardoor hoeven ze niet te worden opgevraagd via het netwerk, als de gebruiker ze wil lezen. Een prettige bijkomstigheid is dat onlangs gelezen berichten ook offline toegankelijk zijn.
Het opslaan van bestanden gebeurt met behulp van de HTML5-databaseopslag. In het geval van Android maakt de applicatie gebruik van Gears, Googles plug-in die webapplicaties offline draaiende houdt.
Aanzienlijke versnelling
ZDNet-blogger Stephen Shankland probeerde het uit. "Ik bemerkte een zeer aanzienlijke versnelling in het gebruik - nadat ik even had gewacht op de synchronisatie terwijl berichten werden gedownload."
In de offline modus kun je een bericht samenstellen en op de verzendknop drukken. Zodra de netwerktoegang wordt hersteld, zorgt de Gmail-applicatie ervoor dat de berichten automatisch worden verstuurd.
Nieuwe functies
Google deed nog diverse andere aanpassingen, met het oog op gebruiksgemak. Zodra je een bericht selecteert in je inbox, verschijnt een zwevende werkbalk - de floaty bar. Die reist met de pagina mee terwijl je door de inbox scrolt en berichten aanvinkt. Het is niet meer nodig om naar de bovenkant van de pagina te scrollen om acties te ondernemen zoals archiveren. Daarvoor kun je terecht bij de floaty bar.
Er is een zoekknop boven aan het scherm geplaatst, wat handiger is dan de zoekbalk die voorheen onder in de inbox begraven was. En labels zijn makkelijker leesbaar en in lijn gebracht met de desktopversie van Gmail.
De mobiele Gmail-applicatie, die vooralsnog alleen in het Engels beschikbaar is, hoeft niet te worden gedownload via Apples App Store of Googles Android Market. Surf gewoon mobiel naar Gmail.com.
maandag 6 april 2009
Surfen voor de lol leidt tot meer productiviteit
Els Bellens
Veel bedrijven halen in crisistijd de teugels aan qua internetgebruik op de werkvloer, zo bleek uit een enquête die ons zusterblad Smart Business Strategies vorige maand uitvoerde. Vaak doen ze dat om tijdverlies van werknemers te beperken. Een studie van de universiteit van Melbourne geeft hen nu ongelijk.
Volgens professor Brent Coker, die het onderzoek uitvoerde, zijn de werknemers die op kantoor voor hun plezier af en toe op het web surfen productiever dan degenen die dat niet doen. "Mensen die ter ontspanning surfen op hun werk zijn zo'n negen procent productiever dan zij die dat niet doen, zolang het surfen minder dan twintig procent van hun totale werktijd in beslag neemt", verklaart hij.
Concentratie op peil
Volgens Coker heeft dat te maken met hoe mensen zich concentreren: "We moeten af en toe even kunnen afdwalen om onze concentratie terug op peil te brengen. Denk even terug aan je schooltijd. Bij een les verloor je vaak je concentratie na zo'n twintig minuten, maar na een pauze kon je je weer veel beter op de leerstof richten."
Hetzelfde gebeurt op het werk. Kleine, onopvallende pauzes, zoals kort op het internet surfen, geven je hersenen de kans om even te rusten. Daardoor heb je de hele werkdag lang meer concentratie en ben je ook productiever. Professor Coker wijst er wel op dat internetbezoek met mate moet gebeuren. Een internetverslaving heeft namelijk het averechtse effect.
De studie ondervroeg driehonderd werknemers. Zeventig procent geeft toe dat ze op hun werkplek wel eens ter ontspanning websites bezoeken. Het gaat dan vooral om productinformatie opzoeken en nieuwssites lezen. Online spelletjes komen op de vijfde plaats bij de populaire tijdsbestedingen, Youtube-filmpjes op de zevende.