woensdag 26 mei 2010

België vierde duurste in mobiel bellen

Nederland nog duurder

26 mei 2010 | De Standaard

België behoort tot de duurste Europese landen als het op gsm-tarieven aankomt. Dat blijkt uit een rapport van de Europese Commissie.

Alleen in Nederland, Luxemburg en Malta kost een gesprek nog meer. Het verschil tussen het duurste en het goedkoopste land in Europa is opvallend. In Malta kost een minuut mobiel bellen zes keer meer dan in Letland.

"Er zijn vandaag nog altijd 27 verschillende telecommarkten in plaats van een eengemaakte markt", klaagt de woordvoerder van de bevoegde Europese commissaris, Neelie Kroes. "Bedrijven en consumenten kunnen daardoor niet profiteren van de voordelen van één Europese markt. De prijzen van mobiel bellen zijn wel gedaald, maar nog niet voldoende. Voor een gesprek via een vaste lijn moet je wel meer betalen."

Veel lidstaten lappen de Europese regels aan hun laars, maar er zijn sowieso nog veel lacunes.

Terminatietarieven
"Het klopt dat we een van de duurste landen zijn", zegt David Wiame, telecomexpert van Test Aankoop. "Er is een gebrek aan concurrentie. Waardoor de prijzen al enkele jaren bijna zo goed als stagneren. Hier en daar werden wel nieuwe formules ingevoerd, maar die brachten nooit echt grote prijsdalingen met zich mee."

Een van de pijnpunten zijn de zogeheten terminatietarieven. Dat zijn de kosten die de operatoren elkaar aanrekenen voor het afhandelen van een oproep op hun netwerk. Die tarieven, zo'n 8 eurocent per minuut, liggen op zich al hoger dan het totale tarief in een handvol Europese lidstaten.

"Er is geen Europese verplichting om dat aan te pakken, enkel een aanbeveling die zegt dat de terminatietarieven tegen 2013 nog maar 3 eurocent per minuut mogen bedragen. De terminatietarieven zouden ook in alle lidstaten hetzelfde moeten zijn", aldus Wiame.

Wellicht komt er binnenkort wel schot in de zaak. BIPT, de waakhond van de telecomsector, neemt een van de komende weken een beslissing over de verplichte verlaging van de terminatietarieven. Op die manier zou een gsm-gesprek voor het eerst in jaren wel gevoelig goedkoper kunnen worden.

bron:

dinsdag 25 mei 2010

Google kondigt Android 2.2 aan

Flash en iTunes-synchronisatie

21 mei 2010 | Pieterjan Van Leemputten

Google stelt Android 2.2 voor. De nieuwe versie is stukken sneller en pakt uit met een aantal functies die de iPhone het nakijken geven.

Android 2.2 (Codenaam Froyo) is volgens Google twee tot vijf keer sneller ten opzichte van versie 2.1 met alle CPU-gerelateerde code. Dat komt omdat het systeem nu een Just-in-Timecompiler (JIT) gebruikt. Ook browsen gebeurt twee tot drie keer sneller door de V8 JavaScript-engine.

Met Froyo krijgt Android er een pak nuttige functies en eigenschappen bij:

  • Tethering via Wifi en 3G (toestelafhankelijk)
  • Synchronisatie met iTunes en streamingfunctionaliteit
  • Applicaties automatisch laten updaten of alle applicaties tegelijk updaten,
  • Drastisch verbeterde stemherkenning
  • Filmen met de cameraflits aan
  • Ondersteuning voor Flash 10.1

Naast Flash integreert Android een aantal HTML5-functies. Zo kan je foto's nemen vanuit webapplicaties en kunnen de accellerometer en microfoon gebruikt worden in de browser.

Exchange
Voor zakelijke gebruikers is er voortaan Exchangeondersteuning. Die synchroniseert ook de agendafunctie van Exchange. Speciale programeerinterfaces (API's) laten bedrijven toe bepaalde beveiligingsfuncties te controleren. Zo kun je de telefoon bij diefstal vanop afstand resetten.

Ontwikkelaars krijgen een reeks nieuwe back-up-API's. Daarmee kunnen applicaties je instellingen online opslaan, om ze later eenvoudig terug op te halen wanneer je bijvoorbeeld van telefoon wisselt. Applicaties kunnen zowel op het intern geheugen als op de geheugenkaart worden bewaard.

Push naar telefoon
Nieuw voor ontwikkelaars is de pushfunctionaliteit. Zo kun je een cloudtoepassing waarschuwingen of berichten laten sturen naar je telefoon. Een voorbeeld hiervan is Google Maps: wie iets op zijn pc opzoekt kan met een klik die link doorsturen naar zjin telefoon. Die opent de gegevens onmiddelijk in Maps.

Met de nieuwe functies in Android haalt Google sterk uit naar de iPhone. Apple weigert Flash en promoot HTML5, Google omarmt beiden. Android kan nu ook synchroniseren met iTunes en zelfs streamen. Al is het niet uitgesloten dat Apple dit alsnog probeert tegen te houden. Zo wijzigde het zijn synchronisatiefunctie toen de Palm Pre hiermee werd uitgerust.

bron: ZDNet

dinsdag 18 mei 2010

Google maakt tablet-pc met Verizon

iPadkiller?

12 mei 2010 | Sylvie van Nieuwerburgh

In samenwerking met Verizon Wireless werkt Google aan een tablet-pc. Dat zegt directeur Lowell McAdam van de Amerikaanse telecomaanbieder tegenover The Wall Street Journal.

 

In de Verenigde Staten is op dit moment operator AT&T de grootste carrier voor draagbare apparaten. Samen met Apple leveren ze de iPad en iPhone aan. Ook de Amazon Kindle wordt via AT&T verkocht.

Verizon doet het niet slecht met de Motorola Droid met Android, maar wil meer. Met Google.

In een interview met de Amerikaanse krant zegt McAdam: "We werken bijvoorbeeld samen aan tablets. We kijken naar alles wat Google in zijn archieven heeft dat we op een tablet kunnen weergeven voor een geweldige gebruikerservaring."

Weinig bekend
Meer details over de productie, zoals het gebruik van Chrome OS of Android als besturingssysteem, of wanneer het apparaat gelanceerd wordt, geeft McAdam niet. Ook wat Googles aandeel zal zijn, wordt niet duidelijk. Een woordvoerder van de internetreus onthoudt zich eveneens van commentaar.

Dat Google een alternatief voor de iPad wil introduceren, is niet verbazingwekkend. Een maand geleden verklapte topman Eric Schmidt namelijk dat het bedrijf ermee bezig is. Hij zei dat het op Android zou draaien.

Eén databundel
De trend van draagbare apparaten met een internetverbinding is met de introductie van e-boeken, tablets en minilaptops duidelijk. Hoe meer mensen dergelijke apparaten bezitten, hoe meer ze gebruikmaken van Googles online diensten, hoe beter voor het bedrijf. Telecomaanbieders zijn er vervolgens als de kippen bij om zulke samenwerkingen aan te gaan, zodat ze dalende inkomsten van telefoongesprekken kunnen opvangen.

Wellicht dat er in de toekomst voor alle apparaten één ongelimiteerde databundel beschikbaar wordt. "Het oude model met één tarievenplan voor elk apparaat verdwijnt", zegt McAdam. Dat dit duurder wordt voor de gebruiker, sluit hij niet uit.

bron: ZDNet

Acer heeft Chrome OS-toestel klaar

Bekendmaking begin juni

14 mei 2010 | Kristiaan Van den Eynde


Volgens een Amerikaanse technologiewebsite zal computerfabrikant Acer op 1 juni het eerste officiële Chrome OS-toestel voorstellen. Of dat een netbook, smartbook of tablet-pc zal zijn, is nog niet duidelijk.

Volgens 'meerdere bronnen' zal Acer op de Computexconventie in Taiwan als eerste fabrikant toestellen uitbrengen die Googles besturingssysteem Chrome OS draaien. Dat schrijft de technologiewebsite VentureBeat.

Acer zelf zei in december 2009 al dat het midden 2010 de eerste fabrikant met Chrome OS-netbooks wilde zijn. Aangezien Computex van 1 tot 5 juni loopt, zou de gelekte informatie dus best waar kunnen zijn.

Bedoeld voor netbooks
Wat de bronnen echter niet kunnen bevestigen, is wat voor soort toestel Acer aan het publiek zal tonen. Google had zijn besturingssysteem oorspronkelijk met het oog op netbooks ontwikkeld; maar ook smartbooks en tablet-pc's zouden het kunnen draaien.

Smartbooks zijn netbooks die met een ARM-chip werken. Die vind je normaal terug in mobiele apparaten zoals smartphones en tablets. Het grote voordeel van die chips is dat ze een veel langere batterijduur garanderen.

Ook andere fabrikanten blijken geïnteresseerd in Chrome OS. Zo bracht Dell al een Mini 10V Netbook met het besturingssysteem uit; maar dat was slechts een testproject.