maandag 16 augustus 2010

Google Street View fietst in Brussel

Bloementapijt in beeld

Google Street View fotografeert vandaag in Brussel. Verwacht geen rode of zwarte camerawagen maar wel een fors uitgeruste driewieler.

Googlewoordvoerster Anoek Eckhardt legde vanmorgen in het Radio 1-programma De Ochtend uit dat Street View vandaag in onze hoofdstad op pad gaat. Specifiek gaat de aandacht naar het bloementapijt op de Grote Markt.

Voor een betere toegang stapt Google vandaag op zijn driewieler. Met de fiets kan het bedrijf namelijk gemakkelijker op bepaalde plaatsen komen. Eerder werd de fiets al ingezet in de Efteling.

De Street View fiets weegt overigens een stevige 114 kilo, vertelde Eckhardt tijdens de uitzending. Het rijtuig wordt daarbij niet ondersteund door een motor. In de komende dagen wordt er nog gefotografeerd in Brussel. Wanneer de beelden online verschijnen heeft Google nog niet bekendgemaakt.

bron: ZDNet | 13 augustus 2010 | Pieterjan Van Leemputten

woensdag 4 augustus 2010

Stereo luidsprekers Teufel Concept B 200 USB

Teufel Concept B 200 USB

Het Duitse hifimerk Teufel wil nu ook op de pc-markt een vaste waarde worden en bezorgt ons de Concept B 200 USB. De twee stereo luidsprekers worden aangestuurd door een aparte geluidskaart in een settopbox. Geen externe subwoofer dus, maar een pure stereo-opstelling waarmee Teufel muziekliefhebbende computeraars over de streep wil trekken.

Bij het uitpakken merk je meteen de imposante luidsprekers op. Geen schreeuwerige modegrillen alsof ze voor het internationale ruimtestation zijn ontworpen, maar eenvoudig zwart, zwaar en oerdegelijk afgewerkt. De bijgeleverde externe geluidskaart staat ook stevig op je bureau, en zet je het liefst onder of naast je monitor.

Lay-out
Op de voorkant vinden we een microfooningang, een hoofdtelefoonaansluiting, een USB-poort en de draaiknoppen voor bas, hoge tonen en het volume. De achterkant draagt een fysieke aan/uit-knop, de speakerconnectors, nog twee extra USB-poorten, een aux-in voor een mp3-speler en een aparte aux-in met de twee stereokanalen voor eventuele andere audiobronnen.

Software installeren is niet nodig, inpluggen en muziek luisteren is de boodschap. Nadat we de bas ietsje hoger draaien, krijgen we kippenvel: zo goed klinken deze Teufelspeakers. Ongeacht het muziekgenre en zonder dat je een grote subwoofer mist.

Ongehoord in het pc-landschap en op eenzame hoogte met een volle, warme stereoklank. Het volume gaat erg hoog, en vertoont pas bij het maximum wat audiovervorming.

Teufel Concept B 200 USB
Prijs: 229 euro (augustus 2010)

PRO: Uitmuntende stereo geluidskwaliteit, bouwkwaliteit, aansluitmogelijkheden.
CONTRA: Prijskaartje.

bron: ZDNet | 04 augustus 2010 | Redactie ZDNet

Dank je wel Steve, voor de iPad

Geloofsbrief van een scepticus

Beste Steve, je houdt me uit mijn slaap. Waarom? Omdat ik je moet feliciteren met de iPad. Hoe je hem ook draait of keert, het is een fantastisch apparaat. En de hele wereld moet dit weten.

Het moet een dankbare taak geweest zijn om deze tablet op de wereld los te laten. Mijn taak was alleen maar om het ding van een pr-man te ontvangen en uit te proberen. En ik geef toe dat ik er niet gerust in was. De iPad leek me niet meer dan een speleding. Leuk voor de show, snel weer in de kast.

Had ik het even fout, zeg.

Binnen enkele dagen heeft de iPad mijn wereld op z'n kop gezet. 's Morgens zet ik hem aan. Dat duurt exact 0,35 seconden. Na 2,01 seconden lees ik m'n mail, en een minuutje later haal ik de krant binnen. Ik begreep dat niet goed. Het ging me allemaal iets te snel. Het leek me allemaal iets te simpel. M'n netbook heeft sinds de komst van de iPad niet meer van m'n vingertoppen mogen genieten. Dat zegt genoeg.

En de iPad is inderdaad geen notebook. Daarvoor kent hij te veel beperkingen. De iPad is ook geen e-reader. Daarvoor kan hij dan weer te veel. De iPad is 's werelds allereerste, echte tabletcomputer. Slimme mensen uit cyberspace beschrijven zoiets als een mediaconsumptieapparaat. Dat woord had gerust nog wat langer kunnen zijn, maar de vlag dekt de lading toch al vrij goed.

En weet je wat ik zo knap vind? Dat de iPad bijna een volle werkdag blijft doorwerken zonder ook maar één keer te vragen naar een stopcontact. Dergelijke beloftes hoor ik al jaren bij makers van notebooks, maar geen enkele die dat echt kon waarmaken. Tot nu. Echt waar, de mobiele computer is geboren... en en er prijkt een appel op.

Het is zelfs vergeeflijk dat de iPad met z'n glitterscherm buitenshuis nauwelijks nut heeft. De tablet ligt toch alleen maar op m'n salontafeltje, of nachtkastje. Wachtend op aandacht, die ik hem maar al te graag geef. Toch tik ik deze brief niet op een tablet, maar op een quadcore-pc met Vista Ultimate 64 bit en een glooiend Microsoft-toetsenbord. Verhalen tikken is niet iets wat ik op de iPad kan of wil doen. Daarvoor ben ik nog altijd te verknocht aan m'n ergonomische Windows-pc met al z'n kwaaltjes en onhebbelijkheden.

Denk nu niet dat ik een zoveelste fanboy ben. Durf het niet. Ik ben hoofdredacteur van PC Magazine. PC Magazine! En een Mac is géén pc. Ik heb ook geen iPhone. Er zijn immers veel betere smartphones op de markt. Ik beken wel dat ik een iPod heb. Maar die zit nog onaangeroerd in z'n mooie doorzichtige doosje 'cool' te wezen. Maar met de iPad staat Apple weer bij mij op de kaart.

Dit weekend heb ik de iPad zelfs aangeraden aan mijn beste vriend. Een Microsoft-fanboy/programmeur, nota bene. De sukkelaar heeft zelfs een smartphone met Windows Phone. En ondanks zijn en mijn scepsis, denk ik dat hij nog deze week je tablet zal aanschaffen. Een uurtje met de iPad en de man was overtuigd.

Dat is voor mij het beste bewijs dat de iPad een game-changer is. Een game-changer van de allergrootste orde, mensen. Een bruggenbouwer en meedogenloze destroyer tegelijkertijd. Mogelijk betekent de iPad het einde van de notebook. Ik durf het alleszins te vermoeden.

Door mijn liefde voor de iPad werd ik voor de eerste keer in m'n leven "Apple-fanboy" genoemd, op het vluchtige Twitter. Het levert zelfs geen hartenpijn op bij deze verstokte Windowsgebruiker. Laat ze dus maar roepen. Want ik ben een fan van technologie, net als jij, Steve. En de iPad heeft die passie voor technologie eindelijk nog eens doen opflakkeren.

Nogmaals bedankt. Het ga je goed.

Met vriendelijke groeten,
Bart Stoffels

bron: ZDnet | 04 augustus 2010 | Bart Stoffels

dinsdag 3 augustus 2010

Google test multi-accounts

Meerdere gebruikersnamen

Google test multi-accounts

Binnenkort kun je met meerdere accounts tegelijk inloggen bij Google. Zes diensten zullen de functie in eerste instantie ondersteunen.

Dit nieuws wordt gemeld door Google Operating System, een (onofficiële) blog over Google. Inloggen met meerdere accounts wordt mogelijk bij Gmail, Calendar, Reader, Docs, Sites en Google Code. Al kan dit nog worden uitgebreid wanneer de dienst voor doorsnee gebruikers beschikbaar is.

Wie inlogt bij Gmail kan zijn verschillende inboxen spreiden over verschillende tabs. Volgens de Google Operating System-blog heeft de dienst wel een paar beperkingen. Zo zul je de offline modus van Gmail niet kunnen gebruiken wanneer er met meerdere accounts wordt ingelogd.

De functie is vooral interessant voor wie de Google-diensten voor zijn bedrijf of vereniging gebruikt. Zo wordt het makkelijker wanneer je naast je privé-mailbox een groepsadres of agenda moet beheren. Wanneer de dienst er komt, is nog niet bekend.

bron: ZDnet | 15 juli 2010 | Pieterjan Van Leemputten

Betalen voor Times Online is flop

Website is dood

Het experiment met betaalde toegang voor de websites van The Times en The Sunday Times blijkt een flop.

De websites van de Britse kranten The Times en The Sunday Times, waarvoor je sinds kort moet betalen, zouden amper nog bezoekers krijgen.

Michael Wolff, mediawatcher en auteur van een biografie van Rupert Murdoch, heeft een vernietigend stuk gepubliceerd op zijn nieuwssite Newser.com. Volgens zijn bronnen zijn de websites van The Times en The Sunday Times dood.

Vrijwel niemand betaalt voor toegang tot de artikels, beweert hij. Die kon je tot voor kort gratis lezen, maar nu moet je er twee pond per week voor neertellen. Bovendien zouden zelfs de abonnees van de geschreven kranten er wegblijven, en zij hoeven niet te betalen voor het online nieuws.

Rupert Murdoch, mediamagnaat en enfant terrible, pleit al jaren voor betaalde content op het internet. Hij is van mening dat zoekmachines als Google het nieuws stelen en geld verdienen aan de advertenties die ze daarbij plaatsen.

bron: ZDNet | 16 juli 2010 | Jan Custers

YouTube verhoogt maximumduur clips

YouTubefilmpjes mogen, ondanks eerder protest van de entertainmentindustrie, vanaf nu vijftien minuten lang zijn.