dinsdag 22 februari 2011

Smartphone verandert in desktop

Alleskunner van Motorola

Smartphone-ontwikkelaars gaan steeds creatiever te werk. De Motorola Atrix is met voorsprong de meest abnormale smartphone. Dat komt door zijn uiteenlopende randapparatuur. Een smartphone die zowel een desktop als een laptop kan worden in een vingerknip, dat maakt toch nieuwsgierig?

De Motorola Atrix is bovenal een smartphone met een dualcoreprocessor. Het scherm biedt een heel goed contrast en verkleurt amper onder verschillende kijkhoeken.

Hij voelt stevig aan, hoewel we de afmetingen nogal stevig vinden. Zeker de dikte valt op naast andere modellen, zoals de Sony Ericsson Xperia Arc en de Samsung Galaxy S II. Het besturingssysteem is Android 2.3 Gingerbread, waar Motorola zijn eigen schil omheen heeft ontwikkeld.

Als desktop
Behalve als een typische smartphone kan de Motorola Atrix worden gebruikt als desktopcomputer. Het enige wat je nodig hebt is een toetsenbord, muis en een monitor.

Zodra de Atrix in het docking station wordt geklikt, kun je in een Linuxomgeving verder werken op je monitor. De dualcoreprocessor zorgt ervoor dat alle toepassingen snel worden verwerkt. Deze omgeving is bijzonder interessant om websites of e-mails te raadplegen. Maar om het systeem uit te roepen als vervanger voor de desktopcomputer is een brug te ver.

Laptopdock
Het opvallendste concept is zonder twijfel de laptop met docking station voor de Motorola Atrix. De laptop bevat qua computerhardware alleen een batterij, een toetsenbord met touchpad en een scherm. Het besturingssysteem en de hardware van de Atrix worden gebruikt om de laptop te laten werken. Het concept lijkt vreemd, maar het systeem werkt wel degelijk.

De laptop is ook degelijk afgewerkt met een aangenaam chiclet-toetsenbord. Het scherm is niet van de hoogste kwaliteit, maar doet zijn werk met een helder en duidelijk beeld. Doordat er geen extra computerhardware in de laptop zit, is het resultaat slank en stijlvol. Heel gemakkelijk om overal mee naartoe te nemen.

De Motorola Atrix combineert twee verrassend nieuwe concepten en verdient niets dan lof. We kijken hier waarschijnlijk naar de toekomst van computers, met de komst van hypersnelle en krachtige smartphones.

Over eventuele prijzen of leverdata van de Atrix en de desktop- en laptophardware is nog niets bekend.

bron: ZDNet15 februari 2011 | Cedric Van Loon

Texas Instruments toont USB-picoprojector

Past in je hand

Picoprojectors zijn in stille opmars en worden indrukwekkender met de dag. Texas Instruments toont op Mobile World Congress een opvallend klein exemplaar dat nog niet op de markt is.

Het mysterieuze toestelletje heeft nog geen naam of lijst van fabrikanten die de technologie gaan integreren.

Het meest opvallend is het formaat. Hij past gemakkelijk in een handpalm doordat er geen batterij in de picoprojector zit. Dit model wordt namelijk volledig via USB van spanning voorzien. Hierdoor wordt het apparaat bijzonder handig om bijvoorbeeld snel vanaf je laptop beelden te projecteren.

Het beeld is opvallend goed en redelijk helder. Texas Instruments meldt ons dat de picoprojector een lichtsterkte heeft van 20 lumens.

De picoprojector zou verschillende resoluties ondersteunen, maar verdere details wil Texas Instruments niet kwijt. Het bedrijf zegt ook niet of het de projector zelf op de markt zal brengen, of dat het dat overlaat aan een andere fabrikant. Wel wordt verwacht dat we dit kleine wonder pas in de tweede helft van 2011 mogen verwelkomen.

bron: ZDNet | 16 februari 2011 | Cédric Van Loon

Minder e-mails, meer e-mailers

Daling sinds vorig jaar

Een doorsnee manager verstuurt 33 e-mails per dag. En hij ontvangt er 72, waarvan 14 met bijlage.

Dat berekende onderzoeksbureau The Radicati Group. Het ondervroeg 120 gebruikers wereldwijd in zowel grote als kleine bedrijven. Bijna vier van de vijf managers e-mailen ook vanaf een mobiel toestel.

Opmerkelijk is dat zowel het aantal verstuurde als ontvangen e-mails licht daalt ten opzichte van vorig jaar. Dat komt volgens The Radicati Group doordat ook in het bedrijfsleven steeds meer andere communicatiekanalen zoals sociale netwerken en instant messaging worden gebruikt.

Ondanks dat de hoeveelheid e-mail ietwat terugloopt, bestaan er wereldwijd zowat 550 miljoen inboxen in bedrijven. En dat aantal zal de komende vier jaar gemiddeld met 6 procent toenemen.

Hieronder flink wat arbeiders die voor het eerst toegang krijgen tot een mailbox in hun onderneming. E-mail moet qua aantal dan misschien wel terrein prijsgeven, het aantal individuele gebruikers neemt nog verder toe.

bron: ZDNET | 17 februari 2011 | William Visterin

dinsdag 1 februari 2011

VDAB kiest voor Gmail


De VDAB is een pilootproject gestart om e-mail naar de cloud te brengen. Concreet wordt het bestaande Novell Groupwise-platform ingeruild voor Gmail (Google Mail). Als drivers schuift cio Paul Danneels enerzijds een kostenbesparing naar voor, maar anderzijds ook een betere collaboratie met externe partners. 

Het pilootproject – opgezet door CapGemini – loopt tot eind april met een 50-tal gebruikers. Tijdens de pilootfase wordt bijvoorbeeld de link met de mailingcampagnes (Siebel) uitgetest. Wanneer het project positief geëvalueerd wordt, is het de bedoeling om de nieuwe e-mailoplossing later dit jaar uit te rollen voor alle 5.000 medewerkers in de ganse organisatie.

bron : Data News

Nederlandse ambtenaren mogen eigen notebook of iPad gebruiken

Apple iPad
Apple iPad
Ambtenaren die voor de Nederlandse gemeenten Wormerland en Oostzaan werken, mogen daarvoor hun eigen portable of zelfs iPad gebruiken. Een deel van de aankoop wordt zelfs door hun werkgever betaald. 

Het initiatief past in een breder kader van beide gemeenten om 'slimmer werken' te promoten. In dit kader voerden ze al een volledige webgebaseerde werkomgeving met thinclients en open wifi in het gemeentehuis in. Maar bij het nadenken over de nieuwe aanpak kwam men ook op het idee voor een zogenaamd persoonsgebonden ict-budget. Dit laat ambtenaren toe zelf te kiezen welk toestel zij voor hun werk nodig hebben. 'Toen we begonnen met tijd- en plaatsonafhankelijk werken, dachten we er in eerste instantie aan om ambtenaren een laptop te geven', aldus communicatieadviseur Ramses de Vries op Republic.nl . 'Maar bij het nieuwe werken hoort juist dat je mensen keuzevrijheid geeft om hun werk zelf in te richten. Daar hoort de apparatuur wat ons betreft bij. Vergelijk het met een timmerman: die bepaalt ook zelf welke spullen hij gebruikt. We hebben ook een werkomgeving waarin dat kan.' 

Omdat men moeilijk kon verwachten dat de ambtenaren hun eigen apparatuur ook helemaal zelf zouden betalen, besloot de directie om hen een bepaald bedrag toe te kennen. Elke werknemer die wil meedoen aan het 'BringYourOwn Device'-project, krijgt 450 euro. Dit is het maximum bedrag dat men van de Nederlandse overheid voor dit soort zaken aan een werknemer mag geven. Wie een duurder apparaat wilt, moet de rest zelf bijpassen. De enige voorwaarde die verder gesteld wordt, is dat het toestel een aantoonbare meerwaarde moet betekenen voor het werk. Het moet flexibeler en meer digitaal werken mogelijk maken, en de ambtenaar helpen om op een moderne manier samen te werken. De ambtenaren moeten wel volledig zelf voor hun toestel zorgen. Als het eerste proefjaar positief uitdraait, wil men het principe structureel invoeren. 

bron 

Bruno Koninckx - 28/01/2011