vrijdag 28 maart 2008

Asus EEE met touchscreen

Dans un article publié sur le Digitimes, un responsable de chez Asus précise qu'une version du nouvel Eee PC 8,9 pouces pourrait bien se voir accommoder d'un écran tactile et d'un module GPS. Ce Eee PC richement doté serait attendu pour les mois de mai / juin au prix approximatif de 500 dollars US. En même temps, la firme devrait proposer son premier PC de bureau économique : le E-DT au prix de 199 dollars US.

Aux dernières nouvelles, le Eee PC 900 sera doté d'un processeur Intel Atom, d'un Go de mémoire, d'un écran 8,9 pouces (résolution 1280 x 600) et devrait peser 950 grammes. Son autonomie sera de 3,5 heures et son prix de 399 euros pour le modèle de base (stockage assuré par 8 Go de mémoire Flash, une version 12 Go est également attendue).

Asus espère vendre 5 millions de Eee PC cette année. Pendant le premier trimestre 2008, seulement 30% de la demande en Eee PC a pu être satisfaite dans le monde.

http://www.clubic.com/actualite-130234-asus-eee-pc-tactiles-gps.html

donderdag 27 maart 2008

Hotspots even irrelevant als telefooncellen?

De discussie over zin en onzin van hotspots duurt nu al een paar jaar. Maar als de chief marketing officer van Ericsson daar iets over zegt, luisteren we beter even.

Mobiel breedbandinternet groeit sneller dan de vaste telefonie en zelfs de mobiele telefonie ooit hebben gedaan. De gsm-operatoren upgraden hun netwerken in zeer hoog tempo tot umts of hsdpa, in elk geval tot zeer snel en flexibel mobiel internet. Johan Berghendahl van Ericsson zei op een conferentie in Stockholm dat mobiel breedbandinternet in Oostenrijk dit jaar vast breedband zal inhalen, en in Zweden is de meest populaire telefoon een usb-modem. In de meeste landen in Europa kost een mobiel breedbandabonnement rond de 30 euro per maand (nog niet in België, Bergendahl!). En binnenkort zit hsdpa standaard ingebouwd in de draagbare computers.

Met andere woorden: waarvoor hebben we de hotspots in de AC-restaurants, de stations, de luchthavens, de Starbucks en de café's nog nodig? WiFi hotspots zullen even irrelevant worden als telefooncellen.

Maar ook hij gaf toe dat er nog een paar uitdagingen zijn. En de grootste is de internationale roaming. En hij had een tip voor de operatoren: het kan heel eenvoudig, reken gewoon 10 euro aan per dag in het buitenland.

bron: http://www.6minutes.be/NL/Artikel.aspx?ArtikelID=10190&RubriekID=1

woensdag 26 maart 2008

Na de notebook komt de netbook, heel goedkoop

Er is een hele reeks goedkope notebook computers op komst, met richtprijzen tussen de 250 en 350 dollar, gebaseerd op de nieuwe Atom-chips van Intel, voor nieuwe pc-gebruikers en voor wie een low-cost tweede of derde pc wil.

Heel binnenkort, zo zei een Intel-woordvoerder vorige week, gaan grote pc-constructeurs met deze nieuwe lageprijzenmodellen komen. Ze zijn uitgerust met de nieuwe Atom-chip, die in zijn ontwikkelperiode Diamondville werd genoemd, en die minder vermogen biedt dan de Intel Core 2 die nu meestal in notebooks zit.

De pc's zullen typisch uitgerust zijn met Windows XP of een Linux-versie (dus toch weer een langer leven voor XP). Ze zullen zeker geen vervanging zijn voor een desktopcomputer, maar meer dan goed genoeg voor de gewone toepassingen, en natuurlijk zeer gericht op e-mail, internet en connectiviteit. Daarom worden ze nu al netbooks genoemd.

Ze zijn zeker gericht op de opkomende markten van Azië, Zuid-Amerika en Afrika, maar ook in de rijpere markten bij ons zullen ze worden aangeboden als toevoeging bij de toestellen die we al hebben en als handig toestel voor op verplaatsing. De richtprijzen zouden tussen 250 en 350 dollar liggen, en dat zou bij ons tot zeer lage prijzen aanleiding kunnen geven.

bron: http://www.6minutes.be/NL/Artikel.aspx?ArtikelID=10191&RubriekID=1

dinsdag 25 maart 2008

Ook Acer komt met concurrent voor Eee PC

De Eee PC van Asus krijgt er opnieuw een concurrent bij: Acer zou met zijn umpc onder de verkoopprijs van de mini-laptop van Asus duiken. De ultraportable van Acer zou echter pas een maand later verkocht gaan worden.
Acer-logo
Acer sluit zich aan bij de lange rij fabrikanten die de concurrentie met Asus en zijn tweede generatie Eee PC aangaan. Het Taiwanese bedrijf zou daartoe met de vraagprijs van zijn ultraportable pc onder de verkoopprijs van de Eee PC blijven. Beide umpc's beschikken over een beeldscherm met een beelddiagonaal van 8,9 inch, maar de Acer-variant zou vijftig dollar, of tweeëndertig euro, minder gaan kosten.

De geschatte verkoopprijs van de Acer-ultraportable zou tussen de 225 en 260 euro gaan bedragen, terwijl de 8,9inch-variant van Asus 260 tot 290 euro moet opbrengen. Details over de Acer-variant zijn schaars: veel meer dan dat het beeldscherm door AUO gefabriceerd zal worden, is niet bekend. Daar moet volgens Acer in mei, een maand na de verwachte release van de vernieuwde Eee PC, verandering in komen.

bron: http://core.tweakers.net/nieuws/52580/ook-acer-komt-met-concurrent-voor-eee-pc.html

door Willem de Moor, maandag 24 maart 2008 17:14, views: 18.543

woensdag 19 maart 2008

Why I switched back to Ubuntu

Ubuntu is sometimes thought of as the beginner's distro, something that more advanced users don't care about - they think if you're advanced, you need Slackware or something where you have to build it from scratch, rewrite or add parts to the kernel to make it more compatible to your system, write your own drivers, etc, but that just takes up time. Of all the distros I've tried, Ubuntu is the fastest, most reliable, and (most of the time) most compatible.

I'm serious. Ubuntu is the fastest I've tried. Fedora and openSUSE are the other distros I've actually spent quality time with, and Ubuntu is a huge leap ahead Fedora. openSUSE just took a long time to boot up and still has a splash screen, which is dying out.

Now, I'm serious : Ubuntu is the distro that crashes the least with me.

Of course, the last reason isn't the best. Sometimes I can only find binaries in RPM format online, which I prefer over manual compiling because sometimes it can be such a pain to compile. But, let's face it: Ubuntu has a HUGE list of available packages for download and you can find most anything there. Fedora's pyrut visual package manager is slooow and takes a long time to browse. openSUSE's visual package manager is also slow, and doesn't provide for faster package name searching like Ubuntu, but it's more acceptable than pyrut.

Now, compatibility doesn't always have to be with software - Ubuntu has currently been the only distro to recognize my Nvidia graphics card and allow me to run desktop effects. openSUSE could barely recognize it, and trying to install the drivers broke my install. Fedora, let's not even go there. It told me I didn't have an advanced enough graphics card to play SuperTux!

Let's face it - Ubuntu has been a work of art in open source. I have yet to see a distro with such a punctual release schedule, team organization, and user resources.

bron: http://theunixgeek.blogspot.com/2008/03/why-i-switched-back-to-ubuntu.html

maandag 17 maart 2008

OLPC-fabrikant maakt nieuwe derdewereldlaptop

Gecko kost minder dan 200 euro

Het Thaise NorhTec brengt binnenkort een nieuwe goedkope laptop op de markt. De Gecko zal minder dan 200 euro kosten en richt zijn verkoop vooral op derdewereldlanden.

Het toestel, dat geproduceerd zal worden door het Taiwanese Quanta, lijkt als twee druppels water op zijn grote concurrent, de Asus Eee PC. Quanta is een grote speler op de Aziatische laptopmarkt, maar is bij ons vooral bekend als de fabrikant van de One Laptop Per Child (OLPC) XO-1. De Gecko is standaard uitgerust met een 1 GHz VIA C7M ULV processor, 1 GB RAM en een harde schijf van 40 GB.

De notebook krijgt zijn eigen besturingssysteem, Linpus Linux Lite, dat speciaal is ontworpen voor een 7 inchscherm. Een releasedatum is nog niet bekend, maar verwacht wordt dat de Gecko niet in Europa te koop zal zijn.

zondag 16 maart 2008

Mobiele operatoren vergeten de trein

Als de mobiele operatoren het menen met mobiel werken, dan zou het logisch zijn de verbinding op de treinen even goed, zo niet beter te verzorgen dan in de auto's.

Werken van op gelijk welke plaats, dat is wat de reclame van mobiele operatoren ons beloven. Het bizarre is dat mobiel werken vanop laptops prima mogelijk is ... in de auto, waar je niet de ruimte en meestal niet de vrijheid hebt, maar niet zo prima van op de trein, waar je zowel de ruimte als de vrijheid hebt, en waar je bovendien helpt de files te verkorten.

Wie vaak de trein neemt, weet dat er beperkte ontvangst is op bepaalde trajecten. In de velden tussen Deinze en Diksmuide zijn er blijkbaar weinig landbouwers die op hun tractor gsm of umts nodig hebben. En mochten ze het nodig hebben, veel connectie is er niet. Waar de gsm uitvalt, is er ook geen mobiel dataverkeer.

Er is wel vooruitgang. Je ziet vaker en vaker het umts-lichtje branden op de Proximus-modem. Gprs wordt dus wel degelijk vervangen door het snellere 3G-internet. Maar al bij al is er nauwelijks een traject waar je een stabiele dataverbinding kan hebben van op de trein. Zelfs op het drukke Brussel-Antwerpen is het niet evident meer dan drie van de vijf verbindingsblokjes te zien branden. Natuurlijk zijn daar ook technische redenen voor. Het is niet eenvoudig verbindingen door te geven van zendmast naar zendmast zonder enige storing, en dat valt met mobiel internet iets meer op dan tijdens een gesprek.

Maar dan is het wel mooi opvallend dat als ik in de auto als passagier mijn portable openklap en online ga, er langs de autostrades een veel beter umts-verbinding ter beschikking is. En zoals ik zei: het is niet in de auto dat er veel gewerkt wordt vanop een computer, de enkelingen met de luxe van een chauffeur niet te na gesproken.

Dus als Proximus het een beetje meent met de voordelen van mobiel werken die ze aanprijzen, dan moet de operator zorgen dat het netwerk vanuit de treinen bereikbaar is. Mensen die doelbewust de files ontvluchten en voor hun werkverbindingen de trein nemen (ter attentie van verstokte automobilisten: dat is geen illusie noch sprookje, ik doe sedert een paar jaar meer kilometers met de trein dan met de auto en heb zo al héél veel uren mobiel gewerkt) worden in feite afgesneden van een dienst die langs autostrades ruim voorhanden is.

Is het de verantwoordelijkheid van de NMBS om in de treinen internet te voorzien? Neen, waarom zouden ze. Dat vereist investeringen in het kanaliseren van de umts-verbinding die ze ook maar onderweg moeten oppikken, naar een lokaal netwerk in de trein waarop de reiziger dan allicht tegen een meerkost aansluit. Neen, dank u, zeker als die reiziger de gprs- of umts-verbinding al even goed zelf uit de lucht kan plukken.

Overal langs de autostrades staan er zendmasten. Het wordt hoog tijd dat die er volgens een gelijke logica ook naast de treinsporen komen. Mobiel werken op de trein is mogelijk, maar er zijn nog hindernissen. De mobiele operatoren, Proximus met zijn meest uitgebreide aanbod op kop, moeten die wegnemen. Dat zijn ze aan hun eigen mobiele missie verplicht.

bron: http://www.6minutes.be/NL/Artikel.aspx?ArtikelID=10030&RubriekID=18&UserID=1

ADSL2+ voor iedereen vanaf 1 juli 2008

BIPT verkrijgt openstelling netwerk

Telecomwaakhond BIPT wil dat alternatieve operatoren vanaf 1 juli ADSL2+ kunnen aanbieden via het netwerk van Belgacom. De dekking mag dan niet geografisch beperkt zijn. Dat staat in het ontwerpbesluit dat ter raadpleging aan de sector wordt voorgelegd.

1 juli 2008: dat is de datum waarop het voor de alternatieve operatoren in kannen en kruiken moet zijn en zij ADSL2+ kunnen aanbieden. Die korte termijn is nodig volgens het instituut. “Het BIPT vindt een snelle lancering essentieel, zodat de concurrentie op de markt niet belemmerd wordt en [een operator] kan concurreren met andere aanbiedingen voor internet tegen zeer hoge snelheid”, zo stelt het document.

Om het netwerk te kunnen openstellen moet Belgacom eerst nog de firmware in zijn centrale aanpassen. Die wordt momenteel gebruikt voor Belgacom TV. “Vanaf 1 juli zal de wholesale ADSL2+ via die DSLAM’s gebeuren, waardoor het dezelfde dekking krijgt als Belgacom TV”, zegt Reinhard Laroy van het BIPT.

Belgacom zelf bevestigt dat het akkoord gaat met de bepalingen van het BIPT. "Wij doen altijd wat men van ons vraagt", zegt Belgacom-woordvoerder Jan Margot. Hij bevestigt eveneens dat het de openstelling van het netwerk voorbereidt.

Iedereen gelijk voor de wet
Het BIPT wil geen beperkingen in de geografische dekking van het ADSL2+-aanbod. Zo heeft het in zijn verslag een non-discriminatieverplichting opgelegd. Dat wil zeggen dat Belgacom verplicht is om daar waar het ADSL2+ voor de eigen televisiediensten aanbiedt, ook een internetverbinding met die technologie moet leveren.

Wachten op antwoord
Om tot het ontwerpbesluit te komen, heeft het BIPT al een hele weg afgelegd. De eerste beslissingen omtrent het ADSL2+-aanbod werden geformuleerd op 30 november 2007. Aangezien er geen reactie van Belgacom kwam, stuurde het BIPT een brief naar de operator op 9 januari, om het bedrijf aan te manen een antwoord te formuleren. Die respons kwam er uiteindelijk op 18 januari 2008.

Het nieuwe document, dat op 12 maart werd voorgesteld, hield rekening met de aanmerkingen van Belgacom en met een preconsultatie van Mobistar en het Platform (een groepering van alternatieve operatoren).

Nu wordt het document aan de sector vrijgegeven ter consultatie. Die reacties zullen er dan in worden verwerkt, waarna het besluit definitief wordt doorgezonden naar de gemeenschapsregulatoren.

vrijdag 14 maart 2008

Asus EEE pas half april in België

Eee-experiment met 10 GB webopslag
Online oplossing moet beperkte capaciteit verbeteren

Asus wil binnenkort experimenteren met het aanbieden van online opslag voor de Eee PC. Dat moet de beperkte capaciteit van 4 gigabyte compenseren. Asus-baas Jerry Shen denkt aan een experiment waarbij hij per toestel 10 GB online beschikbaar stelt.

Tegenover het Amerikaanse Laptop Magazine zet Sheng een aantal speculaties en eerdere berichten over de nieuwe Eee (de Eee 900) recht. Het toestel krijgt een 8,9 inchscherm en gebruikt de Atom-chip van Intel (eerder bekend als Diamondville). Dit in plaats van een processor van VIA of de Shelton-chip waar eerder over werd gefluisterd. Windows XP wordt een optie op de toestellen met 8 GB.

Dat de Eee PC een reeksnaam wordt in plaats van één type is ondertussen wel duidelijk. Naast het model met 8 gigabyte plant Shen modellen met 12 en zelfs 20 gigabyte opslag via SSD (flashopslag). Op termijn kan de consument zelfs kiezen voor een klassieke harde schijf. Hierdoor is meer opslag mogelijk voor een relatief lage prijs.

Uitstel voor België
De minilaptop van Asus is een groot succes. In het laatste kwartaal van 2007 verkocht het bedrijf 350.000 toestellen. “Dit overtreft onze verwachtingen”, zegt Shen tegen Laptop Magazine. “Aanvankelijk hoopte ik op 200.000, maar we zitten al veel verder.”
De grote vraag heeft ook gevolgen voor de lancering op de Belgische markt. De kleine notebook had al in de rekken moeten liggen. Helaas heeft het bedrijf zijn planning moeten bijstellen, waardoor het wachten is tot half april.

bron: http://www.zdnet.be/news.cfm?id=81757&mxp=200

donderdag 13 maart 2008

Nu ook Intel met een UMPC voor $ 100

Intel maakt extreem goedkope pc
Chipmaker kondigt nieuwigheden aan

Nadat Asus al aankondigde dat het zijn nieuwe Eee PC zal uitrusten met Intels Atom-chip, heeft Intel nu ook zijn eigen lowbudget-pc klaarstaan. De Nettop zal tussen de 100 en 299 dollar (65 tot 195 euro) kosten en is gericht op beginnende internetgebruikers.

De Diamondville-versie van de Atom, Intels nieuwe processor, leent zich er uitstekend voor om de kosten van pc’s te drukken. De Netton, die Intel deze week aan zijn zakenpartners voorstelt, heeft zijn lage prijs dan ook grotendeels aan die goedkope CPU te danken. Helaas is het toestel enkel geschikt voor basisfuncties, zoals internetgebruik. Toch verwachten analisten dat Nettops als zoete broodjes zullen verkopen, en niet alleen in ontwikkelingslanden. Tegen 2011 wil Intel zelfs al zestig miljoen exemplaren verkocht hebben. Wie de pc’s gaat produceren, is nog niet bekend.

Nieuwe solid state disks
Intel heeft ook een andere grote aankondiging. Nog vóór deze zomer wil het bedrijf twee nieuwe solid state disks (SSD’s) op de markt brengen. Die zullen een opslagcapaciteit van 80 GB en 160 GB hebben. “Bovendien zijn ze een pak sneller dan de 128 GB SSD die Samsung onlangs aankondigde”, zegt Troy Winslow, marketingmanager voor flashgeheugen bij Intel. Waar Samsungs drive lees- en schrijfsnelheden van respectievelijk 100 MB/s en 70 MB/s zal halen, kan Intels SSD – theoretisch – tot 300 MB/s verwerken.

Verder laat Winslow weten dat de nieuwe SSD’s gebruik zullen maken van Multi-Level Cell (MLC) flash. De prijs van de drives wil Intel nog niet bekendmaken. Momenteel zijn ook de modellen van 64 GB nog verschrikkelijk duur. Toch verwacht het bedrijf dat de prijs van SSD’s in 2009 en 2010 telkens zal halveren.

bron: http://www.zdnet.be/news.cfm?id=81867&mxp=200

maandag 10 maart 2008

Nog een Ultra Mobile PC : de Easynote XS van Packard Bell

Packard Bell verlaagt prijs minilaptop met 200 euro
Nieuwe Easynote XS goedkoper maar amper minder
Packard Bell komt met een tweehonderd euro goedkopere opvolger van de Easynote XS20. Het nieuwe model XS10 heeft zowat alle attributen van zijn voorganger, maar kost slechts vierhonderd euro. Dat is dezelfde prijs als die van de nieuwe Eee PC 900.Het belangrijkste verschil tussen de Easynote XS10 en zijn oudere broer XS20 is op het eerste gezicht het werkgeheugen. Dit is met de helft teruggebracht tot 512 MB. Verder zijn de specificaties gelijk: een 7 inchscherm, webcam, 4-in-1 kaartlezer, WiFi, twee USB-poorten en Ethernet-aansluiting. Dit met een VIA C7-M processor van 1,2 GHz en een 30 GB harde schijf. De omvang (23 x 17 x 3 centimeter) en het gewicht (950 gram) van de XS10 zijn ook identiek aan die van zijn voorganger. Beide modellen draaien Windows XP.

Nieuwe Eee PC
De Easynote XS10 komt in april op de markt. Dat is een paar maanden eerder dan de nieuwe troef van Asus; de deze week aangekondigde Eee PC 900. Deze zal vanaf het midden van de zomer in verschillende landen verkrijgbaar zijn en gaat eveneens vierhonderd euro kosten. Dat is honderd euro méér dan de prijs van de huidige Eee PC, maar daar staat een grote upgrade tegenover. De Eee PC 900 heeft namelijk een scherm van 8,9 inch, 12 GB flashgeheugen en werkgeheugen van 1 GB. Kopers kunnen kiezen tussen Xandros Linux en Windows XP.

Het wordt interessant om te zien welk toestel de meeste aantrekkingskracht op consumenten gaat uitoefenen: de Easynote XS10 of de Eee PC 900.

woensdag 5 maart 2008

Asus EEE 9" met Windows en Linux


We showed you quite a bit of the 9-inch Eee PC from ASUS yesterday, but they wouldn't let us turn it on. Now that CeBIT has officially begun, however, ASUS is lighting up those pixels loud and proud. ASUS tells us the screen is 1024 x 600, and it looks to be almost the exact same pixel density as the 7-inch version.

The computer was being shown in both Linux and Windows XP versions, so it looks like you'll be able to have your choice of OS when the 9-incher is released later this year.

dinsdag 4 maart 2008

Asus EEE PC met groter scherm en Windows

Van alles een beetje meer voor honderd euro extra

De Eee PC, de lichte mininotebook van Asus, krijgt er binnenkort een grote broer bij. Op CeBIT kondigt de fabrikant de Eee PC 900 aan. Een notebook met een negen inch scherm (8,9 om precies te zijn) en… Windows XP.

De nieuweling komt er volgens een woordvoerder van Asus op verzoek van klanten. Vooral hardwarecompatibiliteit speelt een grote rol, iets wat van pas komt bij gebruikers die graag extra toestellen aansluiten. Gelijk met een groter scherm dat horizontaal tot 1024 pixels gaat, komt er een verdubbeling van het werkgeheugen naar 1 gigabyte. Ook de opslagcapaciteit gaat erop vooruit van 4 naar 8 GB. Wie wil kan dit zelfs nog uitbreiden door een geheugenkaart in het toestel te steken.

De meerprijs van deze notebook valt best mee. Waar de originele Eee voor driehonderd euro van eigenaar wisselt, krijgt u de 900-versie voor honderd euro extra. Asus heeft overigens geen plannen om met het eerste model te stoppen. Beide toestellen komen dus naast elkaar in de rekken.


bron: ZDnet

---

Hands-on with the 9-inch Eee PC


If you hadn't guessed from the headline, and as rumored just an hour ago, there's 9-inches of LCD on this thing. Actually, 8.9, but who's counting? We found out that and a few other little tidbits about this Eee PC "New Generation" at the ASUS booth just now, but for the most part the 9-inch Eee PC is quite similar to its 7-inch forebearer.

Anything past that ASUS is saving for tomorrow's press event when this laptop will become officially official, but whatever they end up calling it (Eee PC 900 is rumored), it's certainly for real. The battery impact of the new display is said to be "negligible," with 2.5 to 3 hours of battery quoted. ASUS wouldn't let us turn it on since it's all so very secret at the moment, but they did confirm some release details.

The 9-inch Eee will hit in the "middle" of 2008, with that 399 pricetag for the 12GB version, but other capacities available (we saw an 8GB on display). No word yet on US pricing, but we're trying to pry it out of them.

bron: Engadget

Google Sites en Google Apps

Wanneer Google een nieuwe dienst aankondigt, is het altijd de moeite om even van naderbij te gaan kijken. Google Sites werd aangekondigd als volgt :

Powerful communication and collaboration tools for your organization

The right tools can make projects faster and easier.
Whether you're working with colleagues, doing a school project, or
coordinating with your group, Google Apps saves you time and trouble.


  • Collaborate more effectively with shared calendar and documents

  • Access your data from anywhere, even from mobile devices

  • No software or hardware to install and maintain

If you are a Google Apps administrator, sign in here for the control panel

Een nieuw onderdeel dus van Google Apps. Het opzetten van een gekoppeld domain aan Google Apps, is een vrij technische kwestie. Er kan een bestaand domain gekozen worden waaronder dan via het DNS-panel een CNAME-record moet aangemaakt worden als hoofddomain van Google Apps. Concreet werd dit site.inter.be; om na te gaan of dit domain inderdaad eigendom is van diegene die zich registreert voor Google Apps, vraagt Google een tweede CNAME-record aan te maken met een lange, geheime code als string, vb.
googleeb9e295c59469dab.site.inter.be. Het heeft enkele dagen geduurd en een achttal mails over en weer met Combell, mijn webspace provider om de juiste gegevens te kunnen instellen in het DNS-panel dat hierop niet voorzien was.

Uiteindelijk kon alles juist ingesteld worden en kon het specifieke onderdeel Google Sites uitgetest worden.