zondag 16 maart 2008

Mobiele operatoren vergeten de trein

Als de mobiele operatoren het menen met mobiel werken, dan zou het logisch zijn de verbinding op de treinen even goed, zo niet beter te verzorgen dan in de auto's.

Werken van op gelijk welke plaats, dat is wat de reclame van mobiele operatoren ons beloven. Het bizarre is dat mobiel werken vanop laptops prima mogelijk is ... in de auto, waar je niet de ruimte en meestal niet de vrijheid hebt, maar niet zo prima van op de trein, waar je zowel de ruimte als de vrijheid hebt, en waar je bovendien helpt de files te verkorten.

Wie vaak de trein neemt, weet dat er beperkte ontvangst is op bepaalde trajecten. In de velden tussen Deinze en Diksmuide zijn er blijkbaar weinig landbouwers die op hun tractor gsm of umts nodig hebben. En mochten ze het nodig hebben, veel connectie is er niet. Waar de gsm uitvalt, is er ook geen mobiel dataverkeer.

Er is wel vooruitgang. Je ziet vaker en vaker het umts-lichtje branden op de Proximus-modem. Gprs wordt dus wel degelijk vervangen door het snellere 3G-internet. Maar al bij al is er nauwelijks een traject waar je een stabiele dataverbinding kan hebben van op de trein. Zelfs op het drukke Brussel-Antwerpen is het niet evident meer dan drie van de vijf verbindingsblokjes te zien branden. Natuurlijk zijn daar ook technische redenen voor. Het is niet eenvoudig verbindingen door te geven van zendmast naar zendmast zonder enige storing, en dat valt met mobiel internet iets meer op dan tijdens een gesprek.

Maar dan is het wel mooi opvallend dat als ik in de auto als passagier mijn portable openklap en online ga, er langs de autostrades een veel beter umts-verbinding ter beschikking is. En zoals ik zei: het is niet in de auto dat er veel gewerkt wordt vanop een computer, de enkelingen met de luxe van een chauffeur niet te na gesproken.

Dus als Proximus het een beetje meent met de voordelen van mobiel werken die ze aanprijzen, dan moet de operator zorgen dat het netwerk vanuit de treinen bereikbaar is. Mensen die doelbewust de files ontvluchten en voor hun werkverbindingen de trein nemen (ter attentie van verstokte automobilisten: dat is geen illusie noch sprookje, ik doe sedert een paar jaar meer kilometers met de trein dan met de auto en heb zo al héél veel uren mobiel gewerkt) worden in feite afgesneden van een dienst die langs autostrades ruim voorhanden is.

Is het de verantwoordelijkheid van de NMBS om in de treinen internet te voorzien? Neen, waarom zouden ze. Dat vereist investeringen in het kanaliseren van de umts-verbinding die ze ook maar onderweg moeten oppikken, naar een lokaal netwerk in de trein waarop de reiziger dan allicht tegen een meerkost aansluit. Neen, dank u, zeker als die reiziger de gprs- of umts-verbinding al even goed zelf uit de lucht kan plukken.

Overal langs de autostrades staan er zendmasten. Het wordt hoog tijd dat die er volgens een gelijke logica ook naast de treinsporen komen. Mobiel werken op de trein is mogelijk, maar er zijn nog hindernissen. De mobiele operatoren, Proximus met zijn meest uitgebreide aanbod op kop, moeten die wegnemen. Dat zijn ze aan hun eigen mobiele missie verplicht.

bron: http://www.6minutes.be/NL/Artikel.aspx?ArtikelID=10030&RubriekID=18&UserID=1

Geen opmerkingen: