maandag 17 november 2008

Moet elke blogger 25 euro betalen? +

Privacywetgeving geldt ook voor sites met een reactieformulier

Wie blogt of een eigen site heeft, moet zich volgens de letter van de wet laten registreren en daarbij 25 euro betalen aan de privacycommissie.

Het gaat om de wet op de bescherming van de persoonlijke levenssfeer. Deze is van toepassing op bijna alle sites of blogs met een reactieformulier of een bezoekersteller. De privacycommissie, de organisatie die de naleving van de privacywetten in ons land controleert, is niet van plan om een kruistocht te beginnen. Maar zij zegt dat het wel degelijk om een lacune in de wet gaat.

Het reactieformulier zoals dit op duizenden sites te vinden is, lijkt de grootste dooddoener voor de wet. Zo'n formulier valt onder het elektronisch verzamelen en verwerken van gegevens; zelfs wanneer iemand dit vrijwillig invult. Ook een script waarmee het aantal bezoekers wordt geteld valt hieronder, zodra de IP-adressen zichtbaar zijn voor de beheerder.

Bloggers in Frankrijk al vrijgesteld
De registratie is nodig voor een overzicht van welke organisaties in ons land gegevens bijhouden. Die registratie maakt momenteel geen onderscheid tussen organisaties die persoonsgegevens professioneel gebruiken en bloggers die op eigen houtje schrijven.

“Het is een grijze zone en het is ook niet de bedoeling om alle bloggers te registreren”, zegt Emmanuen Vincart, communicatieverantwoordelijke bij de privacycommissie. “Zeker met persoonlijke blogs hebben we geen probleem.”

De bewuste wet dateert uit 1992 en is opgevolgd door een Koninklijk Besluit uit 2001. Op dat moment was een persoonlijke weblog echter uiterst zeldzaam in ons land. Vincart: “In Frankrijk is er een wet aangenomen die bloggers vrijstelt van aangifte, maar in België is daar eigenlijk nog een lacune rond.”

Bron: ZDNet Pieterjan Van Leemputten 17 november 2008


donderdag 13 november 2008

Skydrive Windows naar 25 GB on-line


bron: Tweakers

Nieuwe Nokia 5800

Bron: Tweakers

AVG laat Windows crashen

De gevaren van de 'heal'-knop

"Waarom doet Windows zoveel moeite om zijn bestanden te beschermen voor de vuile vingers van gebruikers, als eender welk extern programma ze gewoon kan wegvegen?"

Een groot deel van mijn zondag werd gespendeerd met het aan de praat proberen te krijgen van mijn desktop. En het blijkt dat ik niet de enige was.

Het zit namelijk zo: AVG, een gratis virusscanner, detecteert na een nieuwe update (ten onrechte) een Trojan in een bestandje dat user32.dll heet. En ik, arme ziel, geloofde hem en drukte op de heal-knop. Dat had ik dus niet moeten doen.

Een Windows XP-computer werkt namelijk niet zonder dat bestandje. Wat volgde waren enkele uren frustratie en geknoei met installatie-cd's en bootmenu's om dat verschrikkelijk enge blauwe scherm des doods weg te krijgen.

Eerlijk gezegd had ik beter moeten weten. Ik ben nu ook weer geen volledige IT-leek, en zo'n dll-bestandje zou allerlei belletjes moeten laten afgaan. Maar het was vroeg in de ochtend, het was een grote rode pop-up en er stonden veel uitroeptekens in. Dus wat doet een mens dan?

Ik had het dan misschien moeten zien aankomen, de grote meerderheid van de gebruikers weet niet waar zo'n bestandje voor staat. Windows XP heeft de neiging om belangrijke bestanden te verbergen, of te verstoppen achter schermen die de gebruiker waarschuwen dat ie helemaal niet mag kijken naar systeembestanden, laat staan ze aanraken, op straffe van banvloeken. De gebruikers die Microsoft braafjes geloven, hebben dus zelfs nog nooit zo'n dll-bestand van dichtbij gezien.

De vraag is dan waarom Windows zoveel moeite doet om zijn bestanden te beschermen voor de vuile vingers van gebruikers, als eender welk extern programma ze gewoon kan wegvegen.

En als een programma zich die rechten toe-eigent, hoort het dan niet wat slimmer te zijn? Ik zou het best appreciëren als mijn virusscanner me uitlegt dat door het deleten of 'genezen' van een bestand de kans groot is dat er een recovery-cd aan te pas komt.

Virussen zijn natuurlijk een plaag, maar niet-werkende computers zijn net dat ietsje erger. Het is bijzonder machiavellistisch om ervan uit te gaan dat elk bestand dat mogelijk geïnfecteerd is weg moet, no matter what. Maar het is nog erger als het om een vals positief gaat.

Want na het vervangen van mijn dll-bestandje door een mooi nieuw exemplaar, scande ik mijn computer nog eens. Weet je wat ie zei? "Trojan gevonden in user32.dll!" Ik ga dat bestandje maar even zo laten. En ik ga ook een nieuwe virusscanner zoeken. De kans is groot dat ik niet de enige ben.

Het spijtige is dat ik tot nu toe best tevreden was over AVG. Maar het vertrouwen in hun kunnen is nu wel even weg. De pc's van een groot deel van je gebruikers laten crashen, qua pr-stunt kan dat tellen.

Bron: ZDNet Els Bellens 12 november 2008



dinsdag 4 november 2008

Asus laat Eee PC onder 200 dollar zakken

Kleinere modellen verdwijnen, XP populair


Tijdens de presentatie van zijn kwartaalcijfers maakt Asus bekend dat de Eee PC in het nieuwe jaar in prijs zal zakken. De Taiwanese fabrikant wil een instapversie op de markt brengen voor 200 dollar, omgerekend zo'n 155 euro.


Asus-directeur Jerry Shen zegt dat zijn bedrijf de modellen met schermen van 7, 8 en 9 inch in 2009 langzaam uit de handel gaat nemen, zo meldt Digitimes. De nadruk komt daarmee te liggen op het 10 inchmodel, dat hoogstwaarschijnlijk een reguliere harde schijf aan boord krijgt. De topman zegt dat zeven van de tien Eee PC’s die worden verkocht deze opslag hebben, terwijl de resterende minderheid een SSD Flash-schijf bevat.

Shen voegt daar ook aan toe dat de consument duidelijk de voorkeur geeft aan Windows XP boven Linux: zeventig procent van de verkochte notebooks draait op het besturingsysteem van Microsoft.

Zes miljoen laptops dit jaar
Asus verkocht in het derde kwartaal van 2008 1,7 miljoen notebooks en hoopt aan het einde van dit jaar op meer dan 6 miljoen verkopen uit te komen. Hoewel het bedrijf een belangrijke rol speelt in de opkomende populariteit van minilaptops, moest het onlangs zijn positie als leider van de markt voor goedkope notebooks uit handen geven aan het grotere Acer.

Dit eveneens Taiwanese bedrijf lanceerde in juni de Aspire One en wist deze notebook in het derde kwartaal 2, 4 miljoen keer te slijten. Eind vorige week maakte Acer zijn prognoses bekend voor het volgende jaar: volgens PC World verwacht de fabrikant 12 tot 15 miljoen Aspire Ones te verkopen.

Bron: ZDNet Rowald Pruyn 03 november 2008

maandag 3 november 2008

Gmail trekt nieuwe sms-functie weer in

Bug noopt tot uitstel

Google heeft eind vorige week korte tijd een sms-functie voor Gmail beschikbaar gesteld. Wegens een bug werd de applicatie korte tijd later weer ingetrokken. Deze is waarschijnlijk binnen twee weken weer bruikbaar.

Met de functie 'SMS Text Messaging for chat' kunnen gebruikers vanuit Gmail tekstberichten sturen naar de mobiele telefoons van vrienden. De antwoorden die ontvangers sturen, verschijnen gewoon in het Gmail-account. Bij concurrerende IM-diensten van Yahoo, AOL (AIM) en Microsoft (MSN) is dit overigens al langer mogelijk.

Duizend telefoonnummers
De functie werkt als volgt. Als een Gmail-gebruiker een boodschap naar iemand stuurt vanuit het Gmail-chatvenster en een mobiel telefoonnummer ingeeft, verschijnt een 'Send SMS' optie. Het tekstberichtje wordt dan verstuurd vanaf een van de duizend telefoonnummers die Google voor zijn nieuwe dienst heeft gereserveerd.

Dit telefoonnummer blijft bewaard voor de Gmail-verzender, zodat de sms-ontvanger ook op een later tijdstip nog een antwoord kan sturen. Duizend telefoonnummers zijn voldoende, meent Google, omdat niemand ooit op deze manier duizend verschillende mensen zal willen contacteren. De telefoonnummers worden hergebruikt.

Engelstalig account
Dit is een Gmail Labs-functie, net als een hele reeks andere recente applicaties zoals Mail Goggles, Canned Responses en de Google-kalender in het Gmail-account. Een Engelstalig account is nodig om van deze nieuwe functies gebruik te kunnen maken.

Onduidelijk is echter of SMS Text Messaging for chat ook in ons land zal werken. Google Benelux kan hier op het moment van schrijven nog geen helderheid over geven.

Bron: ZDNet Janneke Scheepers 03 november 2008
Met een bijdrage van Garett Rogers