donderdag 13 november 2008

AVG laat Windows crashen

De gevaren van de 'heal'-knop

"Waarom doet Windows zoveel moeite om zijn bestanden te beschermen voor de vuile vingers van gebruikers, als eender welk extern programma ze gewoon kan wegvegen?"

Een groot deel van mijn zondag werd gespendeerd met het aan de praat proberen te krijgen van mijn desktop. En het blijkt dat ik niet de enige was.

Het zit namelijk zo: AVG, een gratis virusscanner, detecteert na een nieuwe update (ten onrechte) een Trojan in een bestandje dat user32.dll heet. En ik, arme ziel, geloofde hem en drukte op de heal-knop. Dat had ik dus niet moeten doen.

Een Windows XP-computer werkt namelijk niet zonder dat bestandje. Wat volgde waren enkele uren frustratie en geknoei met installatie-cd's en bootmenu's om dat verschrikkelijk enge blauwe scherm des doods weg te krijgen.

Eerlijk gezegd had ik beter moeten weten. Ik ben nu ook weer geen volledige IT-leek, en zo'n dll-bestandje zou allerlei belletjes moeten laten afgaan. Maar het was vroeg in de ochtend, het was een grote rode pop-up en er stonden veel uitroeptekens in. Dus wat doet een mens dan?

Ik had het dan misschien moeten zien aankomen, de grote meerderheid van de gebruikers weet niet waar zo'n bestandje voor staat. Windows XP heeft de neiging om belangrijke bestanden te verbergen, of te verstoppen achter schermen die de gebruiker waarschuwen dat ie helemaal niet mag kijken naar systeembestanden, laat staan ze aanraken, op straffe van banvloeken. De gebruikers die Microsoft braafjes geloven, hebben dus zelfs nog nooit zo'n dll-bestand van dichtbij gezien.

De vraag is dan waarom Windows zoveel moeite doet om zijn bestanden te beschermen voor de vuile vingers van gebruikers, als eender welk extern programma ze gewoon kan wegvegen.

En als een programma zich die rechten toe-eigent, hoort het dan niet wat slimmer te zijn? Ik zou het best appreciëren als mijn virusscanner me uitlegt dat door het deleten of 'genezen' van een bestand de kans groot is dat er een recovery-cd aan te pas komt.

Virussen zijn natuurlijk een plaag, maar niet-werkende computers zijn net dat ietsje erger. Het is bijzonder machiavellistisch om ervan uit te gaan dat elk bestand dat mogelijk geïnfecteerd is weg moet, no matter what. Maar het is nog erger als het om een vals positief gaat.

Want na het vervangen van mijn dll-bestandje door een mooi nieuw exemplaar, scande ik mijn computer nog eens. Weet je wat ie zei? "Trojan gevonden in user32.dll!" Ik ga dat bestandje maar even zo laten. En ik ga ook een nieuwe virusscanner zoeken. De kans is groot dat ik niet de enige ben.

Het spijtige is dat ik tot nu toe best tevreden was over AVG. Maar het vertrouwen in hun kunnen is nu wel even weg. De pc's van een groot deel van je gebruikers laten crashen, qua pr-stunt kan dat tellen.

Bron: ZDNet Els Bellens 12 november 2008



Geen opmerkingen: