maandag 30 maart 2009

Gerucht: Palm Pre ligt 30 april 2009 in de winkel

Door Arnoud Wokke, maandag 30 maart 2009 09:54, views: 8.128

De Palm Pre zou op 30 april in de winkel liggen. Dat beweert tenminste de ceo van een Amerikaans it-bedrijf, dat bètatests met het toestel uitvoert. Palm heeft tot nog toe steeds gezegd dat de smartphone in 'de eerste helft van dit jaar' uitkomt.

Jim Van, ceo van Logicomm, had de releasedatum van de Palm Pre op Twitter gezet. De berichtjes van Van zijn niet meer te lezen, omdat hij ze heeft afgeschermd. Volgens een nieuwssite die is gewijd aan de Palm Pre, heeft Van een releasedatum van 30 april genoemd.

Hoewel valt te betwijfelen of Palm aan testers een releasedatum zou noemen, heeft de voormalig marktleider op het gebied van pda's groot belang bij een snelle release van de Pre. Het gaat financieel slecht met Palm: de toestelverkopen dalen al enkele kwartalen en er worden flinke verliezen geleden. De smartphonemaker hoopt dat het nieuwe toestel van Palm weer een bloeiend bedrijf zal maken.

Palm onthulde de nieuwe Pre en het bijbehorende WebOs tijdens de CES-beurs in Las Vegas begin januari. Het toestel zal in de VS dus mogelijk op 30 april uitkomen, maar het is nog onbekend wanneer de Europese release plaats zal vinden. Palm wil de Pre alleen verkopen in combinatie met een abonnement van een provider. In de VS gaat Sprint de Pre in de schappen leggen; de kans is aanwezig dat Vodafone dat in Europa gaat doen.

dinsdag 24 maart 2009

Google-telefoon toch in België

24 maart 2009 -- Kristof Van der Stadt

De HTC Dream G1 - beter bekend als de eerste Google-telefoon - wordt dan toch verkocht in België.

De Google-telefoon is vanaf vandaag verkrijgbaar via de internetwinkel hotgsm.be die ongeveer een jaar actief is in België. De webshop wordt door twee Nederlanders gerund, die elk afkomstig zijn van KPN. Toch blijft het een vreemde aankondiging, aangezien T-Mobile een wereldwijd exclusiviteitscontract in de wacht wist te slepen voor de verdeling van de eerste Google Phone.

"Klopt", zegt Pim Spaanderman, commercieel directeur van de webwinkel, maar problemen met T-Mobile verwacht hij niet. "T-Mobile is niet actief in België. Per slot van rekening maken we eigenlijk gewoon reclame voor hen, en we staan hen hier dus helemaal niet in de weg", klinkt het. De toestellen worden volgens Spaanderman in het buitenland aangekocht en worden zonder simlock verkocht. Ze zouden dus met elke Belgische operator te gebruiken zijn. Ook de G2 - de in februari op het Mobile World Congress aangekondigde tweede Google Phone - wil Hotgsm aanbieden van zodra dat mogelijk wordt.

Ping Ping: je gsm als portemonnee

Belgacom begint proef met elektronische portemonnee

24 maart 2009
Bron: De Standaard Online

Belgacom opent de aanval op Proton. Met de nieuwe dienst Ping Ping kan je de gsm gebruiken als elektronische portemonnee voor kleine bedragen. De gebruikte technologie is afkomstig van het pas overgenomen bedrijfje Tunz.

Als het van Belgacom afhangt, lopen we binnenkort nooit meer rond met muntstukjes in onze zakken. Met Ping Ping kan je een gsm gebruiken voor het betalen van kleine bedragen (micro payments in het vakjargon) aan automaten, in winkels en zelfs op het internet. In landen zoals Japan en Finland bestaan dergelijke systemen al enkele jaren. De telecomoperator hoopt dat succes over te doen in ons land, en op termijn ook in het buitenland.

Rekening aanmaken
Ping Ping is een soort elektronische rekening die automatisch en gratis aangemaakt wordt zodra je de eerste keer van de dienst gebruikmaakt en die je beheert vanaf een website. Via die site kan je je rekening stijven (via bijvoorbeeld Bancontact of Visa) en daarna het geld spenderen met je gsm. Het maximumbedrag dat je kan opladen is 2.500 euro. Het is ook mogelijk om je aankoop op je volgende telefoonrekening te laten zetten.

Near field communication
Om te kunnen betalen met Ping Ping heb je een gsm nodig die is uitgerust met NFC (near field communication), een technologie die nogal verwant is met RFID. Een handvol gsm's heeft die technologie standaard al aan boord, maar je kan ook een soort NFC-'sticker' op je mobieltje plakken die hetzelfde effect heeft. Die sticker hou je dan tegen een elektronische lezer en ongeveer een seconde later is je aankoop al betaald.

Belgacom gaat de hele opzet vanaf volgende maand bij vijfhonderd werknemers testen, onder meer het bedrijfsrestaurant wordt uitgerust met Ping Ping-lezers. Ook Delhaize en Coca-Cola stappen mee in het proefproject. Delhaize gaat een van zijn supermarkten (vlakbij het Belgacom-hoofdkwartier) uitrusten met de lezers, Coca-Cola voorziet enkele automaten van de technologie.

maandag 23 maart 2009

Eee PC verliest flink terrein op Nederlandse netbook-markt

Door Olaf van Miltenburg, vrijdag 20 maart 2009 14:46, views: 18.195

De Eee PC van Asus heeft in Nederland flink terrein moeten prijsgeven ten opzichte van vooral de Acer Aspire One. Een half jaar geleden maakten de netbooks van Asus nog de dienst uit, maar het marktaandeel is inmiddels gereduceerd tot 27 procent.

Aspire OneIn juli van 2008 had de Eee PC van Asus de Nederlandse netbookmarkt volledig in zijn greep: van elke 100 verkochte exemplaren waren er 84 van Asus. Uit recente cijfers van Intomart GfK blijkt dat de Eee PC destijds alleen enige concurrentie van de Aspire One van Acer te duchten had, die met 12,9 procent een bescheiden marktaandeel had. De Wind van MSI was ook op de markt, maar dit model had slechts een marginaal marktaandeel. 

In januari van dit jaar bleek de situatie totaal te zijn veranderd: het marktaandeel van Asus is gekrompen tot 26,9 procent, terwijl Acer 43,4 procent van alle nieuwe netbooks verkoopt. Bovendien blijkt dat er veel kapers op de kust zijn. De resterende 29,7 procent werd in januari verdeeld door zes andere fabrikanten, van wie vooral Samsung het met 11,4 procent goed doet.

Eee PC

De omslag vond in november 2008 plaats. Het aandeel van de Aspire One steeg in die maand van 33,7 naar 47,4 procent, terwijl dat van Asus daalde van 55 naar 29,2 procent. Bovendien maakte de NC10 van Samsung in die maand een flitsende start door meteen een marktaandeel van 13,7 procent te veroveren. Opvallend is ook het marktaandeel van Medion: in de maand augustus klom deze leverancier vanuit het niets tot 23,1 procent, waarna het percentage weer inzakte tot marginale cijfers. Deze cijfers zijn toe te schrijven aan de verkoop van de Akoya Mini in de Aldi; deze netbook werd in juli en augustus aangeboden, maar is sindsdien niet meer leverbaar.


Gezondheidsraad: Gevaar straling is ingebeeld

Geen bewijs voor klachten door gsm's

Janneke Scheepers
19 maart 2009
Bron: ZDNet

Mensen beelden zich in dat ze gezondheidsklachten hebben door de straling van mobiele telefoons of draadloze computernetwerken. Een oorzakelijk verband wordt door geen enkel kwalitatief hoogstaand onderzoek aangetoond. Dat stelt de Gezondheidsraad, een Nederlandse organisatie met ongeveer tweehonderd leden afkomstig uit de wetenschap en gezondheidszorg.

Wanneer een mobiele telefoon tijdens het bellen tegen het hoofd wordt gehouden, worden de hersenen blootgesteld aan elektromagnetische velden. In sommige onderzoeken zijn weliswaar enkele effecten gevonden op hersenfuncties, "maar er zijn geen aanwijzingen dat deze duiden op, of kunnen leiden tot gezondheidseffecten", zegt de Gezondheidsraad.

Sowieso zijn deze effecten nooit gevonden bij niveaus van blootstelling, zoals die in de woonomgeving veroorzaakt worden door antennes van basisstations of draadloze computernetwerken. Mobiele telefoonsignalen lijken geen invloed te hebben op de gehoor- of evenwichtfuncties.

Migraine
Toch schrijven steeds meer mensen allerlei gezondheidsklachten toe aan met name mobiele telefoons, basisstations, draadloze DECT-telefoons en Wifi-netwerken. Zij klagen bijvoorbeeld over hoofdpijn en migraine, vermoeidheid, slapeloosheid, concentratieproblemen, jeuk en warmtesensaties. Ook lijken steeds meer mensen zichzelf als elektrogevoelig te beschouwen.

Bovengenoemde klachten komen in de algemene bevolking erg veel voor, merkt de Gezondheidsraad op. "Vaak kan er geen medische verklaring voor gevonden worden; in dat geval wordt doorgaans gesproken over lichamelijk onverklaarde klachten."

Tussen de oren
Volgens de Gezondheidsraad blijkt uit onderzoeken dat er geen oorzakelijk verband is tussen blootstelling aan radiofrequente elektromagnetische velden en het optreden van die lichamelijk onverklaarde klachten. De onderzoeken die zo'n verband wél aantonen, zijn "niet goed opgezet en daarom niet bruikbaar".

Wel is er een verband aangetoond tussen de klachten en de veronderstelling om blootgesteld te worden. "Wie vermoedt dat hij aan blootstelling onderhevig is, rapporteert genoemde klachten eerder dan iemand die denkt niet blootgesteld te zijn", stelt de Gezondheidsraad. Ofwel: de stralingsklachten zitten tussen de oren.

zaterdag 14 maart 2009

Zijn de 10 inch-touchscreens van Apple een Ebook in wording?

door Kim Evenepoel - Geplaatst op 11 maart 2009 - 2 reactie(s) - Reageren

Nu er, los van elkaar, verschillende berichten zijn opgedoken over een grote bestelling van 10 inch-aanraakschermen door Apple, draait de geruchtenmolen over de bestemming van die schermen op volle toeren. De meest voor de hand liggende toepassing is de ontwikkeling van een netbook, zoals Asus er eentje presenteerde op CeBIT.

Bij gadgetblog Gizmodo hebben ze, via Andy Ihnatko van de Chicago Sun-Times, nu een andere theorie uitgedokterd. Wat als Apple werkt aan zijn eigen online bibliotheek, ondersteund door een eigen Ebook? Een wilde theorie, maar wees er maar zeker van dat hier het laatste woord nog niet over is geschreven.

Toch dadelijk een aantal kanttekeningen. Het verhaal over vrachtwagens vol boeken die worden afgeladen bij de Apple-campus, heeft heel veel weg van een indianenverhaal. Het digitaliseren van boeken is een erg gespecialiseerd karwei, en Apple heeft die knowhow niet in huis. Als ze daaraan zouden werken, lijkt het meer voor de hand te liggen dat ze dit aan een specialist zouden overlaten.

Bovendien zijn touchscreens, zoals de exemplaren die Apple blijkbaar massaal aan het inkopen is, niet de meest geschikte schermen voor een Ebook. De Kindle van Amazon, en andere gelijkaardige producten, maken gebruik van E Ink, een type scherm dat heel veel wegheeft van gewoon papier. Dat is een erg batterijvriendelijke technologie, die enkel stroom verbruikt als er een pagina wordt omgeslagen. Touchscreens slurpen heel wat meer energie.

We houden het voor jullie in de gaten.

donderdag 12 maart 2009

First Official Description of GDrive

Brian Ussery noticed an interesting reference to GDrive in a file used by Google Pack. The file includes "localized information which is sent to translators".

The product category for GDrive is "online file backup and storage" and there are two lines that describe the application:

"GDrive provides reliable storage for all of your files, including photos, music and documents. GDrive allows you to access your files from anywhere, anytime, and from any device - be it from your desktop, web browser or cellular phone."


If the description is accurate, we can conclude that GDrive will provide a software that could be included in Google Pack, you'll be able to store any kind of files and you'll be able to access them from your mobile phone.

Geld geëist van werknemers met iPod

"Bedrijf maakt winst als personeel muziek beluistert"

Pieterjan Van Leemputten
11 maart 2009
Bron: ZDNet

Nederlandse bedrijven met werknemers die tijdens hun job naar een iPod, muziektelefoon of andere mediaspeler luisteren, moeten daarvoor rechten betalen. Auteursrechtenorganisatie Buma/Stemra heeft hierover een rechtszaak gewonnen. De redenering is dat werknemers beter werken met muziek, en dus is er bedrijfsbelang.

De rechtszaak liep tussen Buma/Stemra en Suplacon, een Nederlands bedrijf gespecialiseerd in plaatbewerking. Een waarnemer van de auteursrechtenorganisatie merkte in oktober 2007 op dat er "speelklare muziekapparatuur" aanwezig was. Enkele werknemers mochten ook naar hun iPod of muziektelefoon luisteren.

Bedrijfsbelang
Aanvankelijk protesteerde Suplacon tegen de heffing die het kreeg opgelegd. Daarbij trok het ook de onduidelijke berekening van de auteursrechtenorganisatie in twijfel. In zijn uitspraak geeft de rechter het bedrijf echter ongelijk.

"De voorzieningenrechter is van oordeel dat uit het feit dat medewerkers van Suplacon tijdens werktijd naar muziek mogen luisteren, zelfs middels een i-Pod of mobiele telefoon, volgt dat Suplacon een bedrijfsbelang heeft dat zijn medewerkers naar muziek kunnen luisteren. Immers, tevreden werknemers werken harder. Er is dan ook sprake van een openbaarmaking van muziek in de zin van artikel 12 van de Auteurswet."

Suplacon moet in totaal 1.141,80 euro betalen. 816 euro daarvan is voor het salaris van de advocaat. Als het bedrijf in de toekomst nog eens wordt betrapt, moet het een dwangsom betalen van vijfhonderd euro per overtreding, met een plafond van vijfduizend euro.

De volledige uitspraak is online na te lezen en lijkt te gek voor woorden. Zo claimt Suplacon op een bepaald moment dat de radio op de bedrijfsvloer alleen voor nieuwsberichten wordt gebruikt. Buma/Stemra antwoordt daarop dat ook jingles en tunes van het NOS Journaal tot beschermde werken horen.

Niet in België
In België is er enkele jaren geleden een soortgelijk incident geweest tussen Sabam en een garage. Hier won de garagehouder echter omdat de werkplaats niet publiek toegankelijk was. Bovendien waren de werknemers allemaal bevriend, waardoor het afspelen in privésfeer gebeurde.

dinsdag 10 maart 2009

Apple touch-screen netbook in Q3?


Boom: Apple netbook in Q3 -- that's the rumor being spread by the Commercial Times / DigiTimes tag-team of electronics tattlers. Apparently, Wintek will supply the touch-panels to Quanta computer who'll be tasked with assembling Apple's netbook. Take this one with a grain of salt though -- while these two Taiwan-based magazines tend to be accurate with insider info related to Taiwan-based companies like Acer and ASUS, they can often be wide of the mark with rumors related to foreign companies. Unless of course we missed the launch of the Blu-ray Xbox 360 and G5 PowerBooks.

maandag 2 maart 2009

De Palm Pre, een eerste indruk

Eerste indruk: de Palm Pre

Door Arnoud Wokke, vrijdag 27 februari 2009 15:13, views: 64.082

Palm was ooit de onbetwiste marktleider en de belangrijkste innovator op het gebied van pda's. Het Amerikaanse bedrijf heeft zijn marktaandeel sinds die gloriedagen echter jaar na jaar zien afnemen, tot er in 2008 in Nederland vrijwel niets meer van was overgebleven.

Enkele jaren geleden kondigde Palm zijn grote comeback aan: het bedrijf wilde smartphones met een totaal nieuw, op Linux gebaseerd besturingssysteem gaan uitbrengen. De introductie daarvan werd echter ettelijke malen uitgesteld, en steeds vaker doken geruchten op dat het vaporware zou betreffen.

Toch druppelden er de laatste maanden van vorig jaar steeds meer aanwijzingen binnen dat Palm nu echt werkte aan de ontwikkeling en introductie van het nieuwe OS en een of meer bijbehorende toestellen. Leadzanger Bono van rockband U2 geloofde zelfs zo veel in het concept dat hij met zijn investeringsmaatschappij miljoenen in Palm stopte om de nieuwe producten zo goed mogelijk te vermarkten.

Begin januari, op de CES in Las Vegas, was het eindelijk zo ver: Palm onthulde zijn nieuwe Palm Pre tezamen met het nieuwe besturingssysteem, dat de naam WebOS draagt. De voormalige marktleider bracht een umts-versie van de Pre mee naar het Mobile World Congress, dat in de derde week van februari in Barcelona plaatsvond. Daar sprak Palm onder meer met providers over het verkopen van de Pre, en daar mocht Tweakers.net even ruiken aan de eerste telg uit een nieuwe lijn Palm-smartphones.

Veel meer dan ruiken bleek niet mogelijk: het toestel mocht niet aangeraakt worden door journalisten, op een demonstratieveeg over het scherm na. Toch blijkt er in deze hands-off nog voldoende over het nieuwe vlaggenschip van Palm te zeggen.

Palm Pre

Volgende pagina (Specificaties - 2/5)