maandag 23 maart 2009

Gezondheidsraad: Gevaar straling is ingebeeld

Geen bewijs voor klachten door gsm's

Janneke Scheepers
19 maart 2009
Bron: ZDNet

Mensen beelden zich in dat ze gezondheidsklachten hebben door de straling van mobiele telefoons of draadloze computernetwerken. Een oorzakelijk verband wordt door geen enkel kwalitatief hoogstaand onderzoek aangetoond. Dat stelt de Gezondheidsraad, een Nederlandse organisatie met ongeveer tweehonderd leden afkomstig uit de wetenschap en gezondheidszorg.

Wanneer een mobiele telefoon tijdens het bellen tegen het hoofd wordt gehouden, worden de hersenen blootgesteld aan elektromagnetische velden. In sommige onderzoeken zijn weliswaar enkele effecten gevonden op hersenfuncties, "maar er zijn geen aanwijzingen dat deze duiden op, of kunnen leiden tot gezondheidseffecten", zegt de Gezondheidsraad.

Sowieso zijn deze effecten nooit gevonden bij niveaus van blootstelling, zoals die in de woonomgeving veroorzaakt worden door antennes van basisstations of draadloze computernetwerken. Mobiele telefoonsignalen lijken geen invloed te hebben op de gehoor- of evenwichtfuncties.

Migraine
Toch schrijven steeds meer mensen allerlei gezondheidsklachten toe aan met name mobiele telefoons, basisstations, draadloze DECT-telefoons en Wifi-netwerken. Zij klagen bijvoorbeeld over hoofdpijn en migraine, vermoeidheid, slapeloosheid, concentratieproblemen, jeuk en warmtesensaties. Ook lijken steeds meer mensen zichzelf als elektrogevoelig te beschouwen.

Bovengenoemde klachten komen in de algemene bevolking erg veel voor, merkt de Gezondheidsraad op. "Vaak kan er geen medische verklaring voor gevonden worden; in dat geval wordt doorgaans gesproken over lichamelijk onverklaarde klachten."

Tussen de oren
Volgens de Gezondheidsraad blijkt uit onderzoeken dat er geen oorzakelijk verband is tussen blootstelling aan radiofrequente elektromagnetische velden en het optreden van die lichamelijk onverklaarde klachten. De onderzoeken die zo'n verband wél aantonen, zijn "niet goed opgezet en daarom niet bruikbaar".

Wel is er een verband aangetoond tussen de klachten en de veronderstelling om blootgesteld te worden. "Wie vermoedt dat hij aan blootstelling onderhevig is, rapporteert genoemde klachten eerder dan iemand die denkt niet blootgesteld te zijn", stelt de Gezondheidsraad. Ofwel: de stralingsklachten zitten tussen de oren.

Geen opmerkingen: