Pieterjan Van Leemputten
Bij de stemming over de Europese telecomwet heeft het Europees Parlement zich negatief uitgesproken over het blokkeren van de internetverbinding van mensen die illegaal downloaden. Ondanks een voorlopig akkoord pleit Europa voor een vrije toegang tot het internet.
In de Europese ministerraad was er eerder een voorlopig akkoord bereikt rond het buitensluiten van internetpiraten. Hoewel het voorstel al was afgezwakt, werd het vanmiddag toch weggestemd. Europarlementslid Ivo Belet van de EVP-ED-fractie is tevreden met het resultaat.
"Het Parlement heeft terecht en ondubbelzinnig de kant gekozen van de internetgebruikers. De nieuwe telecomwet mag geen heksenjacht inluiden. Deze stemming is gelijk ook een krachtig signaal aan het adres van landen als Frankrijk en Zweden, waar wetten in de maak zijn of al bestaan die een aanslag zijn op de vrije internettoegang."
"Gezond evenwicht"
Volgens Belet is de Franse driestappenregel (de Hadopi-wet, na drie overtredingen je verbinding kwijt) niet het juiste antwoord op het piraterijprobleem. Wel erkent hij dat makers van software, muziek en films recht hebben op een billijke vergoeding.
"We moeten een gezond evenwicht zoeken tussen enerzijds vrije toegang tot het internet en anderzijds het vergoeden van contentproviders. Er moet ook geïnvesteerd worden in informatiecampagnes die de internetgebruikers wijzen op het belang van auteursrechten en duidelijk maken welke downloads illegaal zijn."
Frankrijk stemt
In de schaduw van de Europese beslissing wacht de Franse piraterijwet intussen op een tweede stembeurt. Eerder werd de beruchte driestappenregel, waarbij internetters die illegaal downloaden hun internetverbinding verliezen, afgekeurd. Maar volgende week volgt een tweede poging.
Concreet wordt er op dinsdag 12 mei plechtig gestemd over de wet 'Création et Internet'. Op 29 april was er al een algemene bespreking en op 4 mei werden 49 van de 188 amendementen opnieuw bekeken. Er is dus nog meer tijd nodig om alle aanpassingen te bestuderen.
Op 14 mei verschijnt het voorstel in de Franse senaat. Als die geen wijzigingen doorvoert, kan het voorstel worden goedgekeurd.
bron: ZDNet
Geen opmerkingen:
Een reactie posten