Pieterjan Van Leemputten
De HTC Magic is een opmerkelijk toestel en wel om een aantal redenen. Het is de eerste telefoon met besturingssysteem Google Android die in België wordt verkocht. Het is meteen ook een belangrijke uitdager van de Iphone.
Maar we testen het toestel eerst zonder te kijken naar concurrenten. Is het een ultiem hebbeding? Of een leuke poging van Google om zijn diensten te slijten?
Specificaties
Als internettoestel moet de Magic het vooral hebben van zijn software. Maar dat wil niet zeggen dat de rest bijzaak is. Het apparaat beschikt over Wifi, Bluetooth 2.0 en 3G (maximum up- en download 2 en 7,2 Mbps). Verder vinden we een GPS-chip en een 3,2 megapixelcamera.
Een flits heeft deze gsm helaas niet. Toch moeten we zeggen dat de foto's er, bij voldoende licht, zeer geslaagd uitzien. Download onderaan deze review de foto's die we met ons testtoestel maakten.
Het intern geheugen van de telefoon bedraagt twee gigabyte en is bruikbaar als externe opslag. Wie hiermee niet genoeg heeft, kan dit uitbreiden met een Microsd-kaart.
De enige fysieke verbinding op de Magic is de Micro Usb-aansluiting. Dat is jammer voor wie de Magic als muziektelefoon wil gebruiken, want dan ben je gebonden aan de oortjes die HTC zelf meelevert.
Anderzijds is Micro Usb een wijdverspreide standaard, waardoor de kans groot is dat de lader van je camera of GPS compatibel is met de Magic. De meegeleverde oortjes zijn overigens voorzien van een microfoon, zodat je handenvrij kunt bellen.
Uiterlijk
We moeten toegeven dat de witte Magic er bijzonder knap uitziet. Vooraan zit een groot aanraakscherm met onderaan zes knoppen (home, menu, terug, zoeken, opnemen en afleggen/slaapstand). In het midden staat een grote trackball die oplicht wanneer er een sms of e-mail binnenrolt.
De achterkant van het toestel is gehuld in witglanzend plastic, met uitzondering van de cameralens. Die zit tussen een laagje geborsteld metaal, wat zeker bijdraagt aan het design. Bij de telefoon hoort ook een wit zakje dat het toestel tegen krassen en valpartijen kan beschermen.
Alles bij elkaar kunnen we stellen dat de HTC Magic mooi balanceert tussen soberheid en knap design. Het glossy uiterlijk laat onze vette vingers wel goed zien, maar het is zonder twijfel een telefoon die bekeken mag worden.
Android
Wat de Magic zo bijzonder maakt, is Google Android. Dat wil zeggen dat er allerlei Google-diensten in verwerkt zijn. Toch is de software meer dan gewoon wat zelfpromotie van Gmail en Google Calendar. Opnieuw vinden we een mooie balans tussen design en kinderlijke eenvoud.
Je beschikt over een bureaublad waar je snelkoppelingen kunt toevoegen. Dat blad kan je desgewenst nog uitbreiden door met je vinger naar links of rechts te glijden.
Onder aan het scherm zien we een soort flapje dat we met onze vinger kunnen opentrekken zoals een schuif. Hier vinden we de verschillende applicaties zoals de browser, agenda, Google Maps en de camera. Ook als je andere applicaties installeert, verschijnen deze in dit menu. Helaas is het voor Proximus-klanten niet mogelijk om Youtube-filmpjes af te spelen.
De Magic leent zich vrij goed voor gebruik als muziekspeler. Zoals we al schreven is er geen aparte ingang voor oortjes. De muzieksoftware zelf heeft een interface waarin je op artiesten, albums, nummers of afspeellijsten kunt sorteren. Het afspelen en scrollen in nummers gaat bijzonder vlot.
Het mooie aan Android is dat een doorsnee gebruiker zelden wordt lastiggevallen met instellingen. Toch is bijna alles aanpasbaar voor wie dat echt wil. Je kan kiezen om Wifi en Bluetooth uit te schakelen, wat de levensduur van de batterij aanzienlijk verlengt, of zelfs om enkel 2G (Edge) of 3G te gebruiken.
Bijzonder handig vinden we de optie 'gegevensroaming'. Hiermee zal je gsm geen mobiele data gebruiken in het buitenland zonder aan de functies voor telefonie of Wifi te raken.
Google-account
Als je de HTC Magic voor het eerst opstart, zal die bij het begin altijd vragen naar je Google-account. Wie die niet heeft, kan er op de telefoon een aanmaken. Wie al Gmail en/of andere Google-diensten gebruikt, zal met Android alvast een gat in de lucht springen. Je contacten worden automatisch uit Gmail geplukt en de synchronisatie gebeurt vrijwel naadloos.
Zo kan je e-mailadressen en telefoonnummers op je computer in Google Contacts toevoegen, waarna deze automatisch naar je telefoon worden gebracht. Hetzelfde geldt voor afspraken in de agenda.
Toetsenbord
Het zwakke punt van veel touchscreentelefoons is de toetseninvoer. Dat is bij de Magic niet anders, al biedt het toestel alternatieve oplossingen. Hou de telefoon horizontaal en het virtueel toetsenbord zal meedraaien en meteen iets groter zijn.
Ook kan je kiezen om in verticale houding een klassiek telefoonklavier te tonen. Dit maakt het net iets handiger voor mensen met dikke vingers.
Wel kunnen we zeggen dat de toetseninvoer relatief vlot gaat. De eerste dagen zullen sms'jes nog wat tikfouten vertonen, maar oefening baart kunst.
Zakelijk
Proximus heeft als verdeler van de Magic speciaal Exchange, Quickoffice en een PDF-viewer meegeleverd. Hierdoor komen al je Exchange-contacten ook in het adresboek te staan. Office-bestanden kun je zowel met Gmail als Exchange bekijken. Opslaan gaat helaas enkel via laatstgenoemde.
Batterij
Hoe veelzijdiger een smartphone, hoe gevoeliger de batterij. Dat cliché geldt helaas ook voor Android. We zetten het toestel met ongeveer dertig procent batterij in slaapstand, met Wifi en 3G aan (Bluetooth staat uit). Toch is die dertig procent onvoldoende voor de batterij om acht uur overeind te blijven.
Als je de Magic een namiddag zeer intensief gebruikt, dan mag je later op de avond al de lader zoeken. Bij normaal gebruik (een paar keer surfen of een spelletje spelen, gecombineerd met een paar gesprekken en berichten) haalt het toestel zeker een volledige dag.
Wie zwaar bezuinigt op gebruik en functies zal weliswaar een langere autonomie merken, maar dan blijft er uiteraard weinig over van een internettoestel als de Magic.
Op het gevoel kunnen we stellen dat de HTC Magic een beduidend betere batterij heeft dan zijn voorganger, de T-Mobile G1. Met de Iphone 3G heeft de Magic eerder zijn evenknie, al blijft dit afhankelijk van je persoonlijk gebruik.
Conclusie
Kort samengevat is de HTC Magic een geweldig toestel. Een matige batterijduur en een lange opstarttijd zijn helaas de tekortkomingen die we wel vaker bij smartphones van dit kaliber aantreffen. Ook een aparte ingang voor oortjes was handig geweest.
Toch moeten we zeggen dat dit apparaat als telefoon en internettoestel uitblinkt en er bovendien mooi uitziet. Gebruiksvriendelijkheid is een grote troefkaart. En wie al Gmail gebruikt, vindt in Android een verlengstuk van zijn computer. De Iphone heeft zijn killer gevonden.
HTC Magic
Prijs: 449 euro (juni 2009)
De HTC Magic is de ideale smartphone voor wiens levensstijl aansluit bij web 2.0.
bron: ZDNet
Geen opmerkingen:
Een reactie posten