Merijn Gelens
Ray Ozzie, die Bill Gates is opgevolgd als hoofd softwareontwikkeling bij Microsoft, heeft tijdens een bezoek aan de Silicon Valley Churchill Club uitgebreid gesproken over zijn werk en zijn ambities voor cloud computing.
Ozzie stelt dat Microsoft niet erg 'cloudgericht' was toen hij in dienst trad, nadat zijn bedrijf Groove Networks werd overgenomen. "Met alle respect, ze waren nogal druk aan de slag met Vista en Office 2007", zegt hij. "Er werd nogal 'pc' gedacht. Ik heb met me daarom samen met Steve en Bill toegelegd op veranderingsmanagement."
Het cloudtijdperk heeft volgens hem als doel om applicaties in de browser te laten werken. In de browser moeten ze gecached uitgevoerd worden zoals Javascript, en alle gegevens zijn volledig gesynchroniseerd.
Windows
Ozzy is het niet eens met de suggestie dat een tijdperk waarin de browser als platform dient, niet erg goed is voor Windows. "We hebben altijd een besturingssysteem nodig. Ieder apparaat heeft een OS nodig, wat er verandert is het programmeermodel dat op dat OS draait."
Volgens de softwarearchitect ligt de sleutel bij het maken van een "modern en relevant" besturingssysteem.
De netbook-factor
"Netbooks bieden absoluut kansen," stelt hij. "We hebben alleen een ander besturingssysteem dan XP nodig om erop te draaien. Met Windows 7 kunnen we dat bieden." Ozzie is van mening dat de meeste gebruikers netbooks zien als volwaardige pc's, die voor meer kunnen dienen dan surfen.
"Het netbook waar consumenten naar zoeken, is een laptop," meent hij. "Mensen verwachten dat er Office op staat. Ze verwachten naar download.com te kunnen gaan om er software voor op te halen. Ik geloof dat de x86-instructieset en daarmee Intel- en AMD-gebaseerde netbooks de markt gaan bepalen."
Bill Gates
Gevraagd hoe het is om te werken bij Microsoft, nu Bill Gates al bijna een jaar niet meer fulltime werkt, antwoordt Ozzie: "Hij schrijft en hij belt, maar niet regelmatig." Gates blijft betrokken bij een aantal essentiële projecten.
Sommige dingen zijn volgens Ozzie wel veranderd, zoals de manier waarop Microsoft bij zichzelf te rade gaat en de bekende Thinkweek. Hiervoor stuurden werknemers van het bedrijf honderden stukken naar Bill Gates.
"Bill heeft het wonderbaarlijke talent om informatie heel snel tot zich te nemen", zegt Ozzie. "Soms kwamen er wel duizend stukken binnen voor één Thinkweek. Hij sloot zich dan in een hutje af van de buitenwereld en las er een paar honderd. Mensen waren er gek op."
Groot schip
Ozzie geeft aan dat Thinkweek niet meer bestaat. "Het was typisch iets voor Bill, ik denk niet dat het iets is wat we kunnen herhalen." De vervanging voor Thinkweek is een proces waarin een groep technici zijn mening geeft over nieuwe ideeën. "Mensen houden van feedback, zeker als het van ervaren technici komt."
Ozzie merkt op dat Microsoft een groter bedrijf is dan toen hij er nog tegen concurreerde met Lotus en Groove. "We waren altijd verbaasd hoe snel dat schip nog kon keren", zegt hij, "maar dat was in een ander tijdperk. Het was een kleiner bedrijf."
Gebaande paden
In zijn pogingen om het bedrijf te veranderen, heeft Ozzie typische Microsoft-dingen geprobeerd, zoals zijn 'Internet services disruption'-memo die gemodelleerd was naar de formele berichten van Bill Gates.
Ook heeft hij de gebaande paden verlaten door een poging te wagen om de organisatiestructuur van Microsoft, waarin softwareontwikkelaars in kantoortjes werken en via e-mail communiceren, te doorbreken.
Amazon
Gevraagd hoeveel bedrijven de mogelijkheid hebben om datacentra te bouwen van het formaat dat door Google en Microsoft wordt opgetrokken, antwoordt Ozzie: "Niet veel." Hij is niet bereid om Amazon te noemen als bedrijf dat daar op lange termijn mee door kan gaan.
"Ik weet het nog niet zo met Amazon," zegt hij. "Ze zijn de marktleider en leveren indrukwekkend werk, maar het niveau waarop je moet investeren om dat uit te breiden is... erg substantieel."
MSN
Ozzie noemt een ongebruikelijke bron waaruit Microsoft kon putten om zich te positioneren als leverancier van cloudgebaseerde diensten. Het is de - vaak verguisde – MSN-consumentendienst. Hij merkt op dat diensten zoals Hotmail en Messenger de softwaregigant van de noodzakelijke vaardigheden hebben voorzien om uiteindelijk Windows Azure te kunnen maken.
"Als we MSN niet in leven hadden gehouden, dan zouden we de noodzakelijke competenties niet in huis gehad hebben", luidt het.
Google Wave
Ozzie heeft ook een mening over Google Wave, het recent geïntroduceerde gereedschap om samen in realtime te werken aan een taak en tegelijk te chatten. Hij prijst Google omdat het bedrijf begonnen is aan een grote klus, maar is het niet eens met hun aanpak die hij "anti-web" noemt.
bron: ZDNet
Geen opmerkingen:
Een reactie posten