donderdag 26 november 2009

Google experimenteert met nieuwe lay-out

Meer focus op presentatie

26 november 2009 | Andy Stevens

Google is op zoek naar een nieuwe gebruikersinterface voor zijn zoekpagina. De voorbije week kregen kleine groepen gebruikers het nieuwe design te zien.

Afgelopen woensdag publiceerde Gizmodo enkele tips om de nieuwe Google-interface toch tevoorschijn te toveren, en op die manier konden ook wij er een blik op werpen.

Wat meteen opvalt is de verticale navigatiebalk aan de linkerkant, waarin Google de verschillende zoekopties weergeeft in frisse kleurtjes. Eerder stonden die verschillende opties een beetje weggedrukt boven aan de pagina.

De zoekknop is niet meer grijs, maar heeft een blauwe achtergrond gekregen. En ook het Google-logo werd subtiel een beetje opgesmukt.

Inconsistente elementen verwijderen
Marissa Mayer, die bij Google verantwoordelijk is voor alle zoekproducten en gebruikerservaring, vertelde vorige week aan Search Engine Land dat de nieuwe pagina's ontworpen zijn om inconsistente elementen te verwijderen. De voorbije jaren werden er regelmatig nieuwe mogelijkheden en opties op de pagina's bijgezet, zonder het design aan te passen.

De wijzigingen leunen voor een stuk aan bij wat Yahoo en Microsoft onlangs met hun zoekresultatenpagina's gedaan hebben. Nu leggen de pagina's meer focus op de presentatie en de verschillende manieren om resultaten te sorteren.

Google zal deze nieuwe pagina's nog een paar weken verder uittesten alvorens de finale beslissing te maken over hoe het er in de toekomst voor alle zoekmachinegebruikers zal uitzien.

Google experimenteert met nieuwe lay-out

 

bron: ZDNet

woensdag 18 november 2009

Google toont demo van Chrome OS

Lancering besturingssysteem dichtbij? 18 november 2009 | Pieterjan Van Leemputten
Google plant Chrome OS demo.

Chrome OS, het besturingssysteem van Google, lijkt dichterbij dan we denken. De zoekgigant toont donderdag in de VS een demo van de nieuwe software.

Normaal is Google van plan om Chrome OS volgend jaar uit te brengen. Het systeem richt zich op minilaptops en is gebaseerd op een browserachtige omgeving die vooral licht moet zijn. Maar sinds de aankondiging ervan is het bijzonder stil gebleven.

Google zal een demo van het besturingssysteem tonen, samen met een presentatie over het product. Vorige maand lekte al een voorlopige versie van de software, al was hier niet veel meer te zien dan een browser.

bron: CNet

dinsdag 17 november 2009

HP bouwt minst betrouwbare laptops


Door Raphael Cockx - Geplaatst op 17 november 2009 bron T-zine

Of je er meteen hoogdravende conclusies mag uit trekken durven we niet te zeggen, maar in elk geval zijn de jongste cijfers van de Amerikaanse reparatiedienst SquareTrade bepaald vernietigend voor sommige laptopbouwers. Het bedrijf - dat voor alle duidelijkheid garantiecontracten verkoopt en dus enigszins voor eigen kapel spreekt - berekende dat een toestel van HP ongeveer één kans op vier heeft om tijdens de eerste drie jaar na aankoop defect te gaan. Onder defect valt voor alle duidelijkheid het hele spectrum, gaande van een gebroken scharnier tot een harde schijf die alle dienst weigert.

HP voert daarmee het klassement aan, net voor het hier redelijk onbekende Gateway op 2 en Acer op 3. Aan de andere kant van het spectrum vinden we Asus en Toshiba met respectievelijk 15,6 en 15,7 procent reparatie over de eerste 36 maanden. Een stuk beter dan HP, maar in onze ogen nog steeds geen resultaat om fier op te zijn.

SquareTrade baseerde zich naar eigen zeggen op meer dan 30.000 reparatieopdrachten - met minstens 1.000 reparaties per merk, ondanks alle korrels zout die je bij dit soort statistieken kan plaatsen toch geen gering aantal.

Heb je zelf goede of slechte ervaringen met een bepaald laptopmerk? Laat het ons vooral weten in de commentaren hieronder.


Failure




maandag 16 november 2009

SPDY-protocol van Google verhoogt internetsnelheid

55 procent snellere laadtijden in het lab 13 november 2009 | Andy Stevens

Google is continu bezig om het web sneller te maken. Ze zijn nu beginnen kijken naar een van de meest fundamentele verbindingen van internet: de communicatie tussen webservers en browsers.

Sinds mensenheugenis is HTTP (hypertext transfer protocol) de standaard die webservers en browsersoftware toelaat om elkaar te begrijpen en de bits en bytes die een server aanbiedt om te zetten naar een webpagina.

Google zoekt nu manieren om dat proces te versnellen, en heeft daarvoor een project in het leven geroepen dat luistert naar de naam SPDY (spreek uit als speedy).

Tot 55 procent sneller
"Het web heeft een lange traditie van experimenteren en optimaliseren, en wij willen de evolutie van websites en browsers verder ondersteunen. De afgelopen maanden is een aantal mensen bij Google aan het experimenteren geweest met nieuwe manieren om servers met browsers te laten praten, en dat heeft geleid tot een webserverprototype en een Chrome-client met SPDY-ondersteuning." Dat zeggen Mike Belshe en Roberto Peon, softwareontwikkelaars bij Google, in een blogpost.

In testomstandigheden die quasi onmogelijk kunnen gedupliceerd worden in de echte wereld, heeft Google er met SPDY voor kunnen zorgen dat webpagina's van de grootste sites ter wereld tot 55 procent sneller ingeladen worden.

Belshe en Peon: "We moeten nog heel wat werk verrichten om de prestaties van SPDY buiten ons lab te evalueren. Maar we zijn wel op een punt waar ons kleine ontwikkelteam zijn voordeel zou kunnen doen met de feedback en ondersteuning van de internetgemeenschap."

Hoe Google SPDY precies gaat uitbrengen, is ook nog niet duidelijk. Wordt het een uitbreiding voor hun eigen Chrome-browser, of introduceren ze het als een standaard voor de hele browsergemeenschap?

bron: ZDNet

dinsdag 3 november 2009

NSA bewaart yottabytes in de woestijn

Triljoenen gigabytes in nieuw datacenter

03 november 2009 | Andy Stevens

Het Amerikaanse National Security Agency bouwt een nieuw datacenter in de woestijn van Utah, waar het ettelijke yottabytes aan gegevens kan bewaren. Wat-bytes? Blij dat je het vraagt.

Een yottabyte is niet minder dan een triljoen gigabyte. In cijfers: 1.000.000.000.000.000 GB.

De New York Review of Books heeft het over het NSA-datacenter in een bespreking van 'The Secret Sentry: The Untold History of the National Security Agency', een boek van een luchtmachtofficier die in de gevangenis belandde wegens het lekken van staatsgeheimen.

Het boek volgt de ontwikkeling van communicatiemonitoring en cryptologie van de Tweede Wereldoorlog tot vandaag, met het bouwen van gigantische datacenters in Utah en Texas.

De NSA bouwt zijn nieuwe datacenter in het midden van de woestijn, op een oppervlakte van meer dan negen hectaren. Het complex kost een kleine twee miljard dollar en heeft een elektriciteitsrekening zo groot als die van Salt Lake City.

Nog even voor de duidelijkheid:

  • 1.000 gigabyte is een terabyte
  • 1.000 terabyte is een petabyte
  • 1.000 petabyte is een exabyte
  • 1.000 exabyte is een zettabyte
  • 1.000 zettabyte is een yottabyte
bron: ZDNet