maandag 27 juli 2009

Een op tien schijfjes krijgt leesproblemen

Goedkope merkloze cd's niet beter of slechter 20 juli 2009
Pieterjan Van Leemputten


Herschrijfbare cd's zijn niet de betrouwbaarste back-up. Zo merkte een redacteur van Techarp dat bijna tien procent van de schijfjes na enkele jaren al deels onleesbaar is.

De schrijver wilde zijn archief van ruim driehonderd cd's opnieuw naar de harde schijf kopiëren. Halverwege stelde hij vast dat verschillende schijfjes leesproblemen hadden of sommige data helemaal niet meer konden lezen. Dit ondanks dat ze in een koele, droge en donkere ruimte waren bewaard.

Voor de test werden twee lezers gebruikt. Van de 173 cd's die hij op het moment van schrijven al had getest waren er vijf exemplaren onleesbaar op een van de twee lezers. Bij tien schijfjes waren sommige bestanden helemaal onleesbaar.

Merk(loos)
Een opmerkelijke vaststelling is dat er geen lijn lijkt te zitten in het soort van herschrijfbare cd's. "De meest recente schijven (uit 2002) hadden het hoogste aantal fouten, gevolg door de oudste (uit 2000)." Ook bleken cd's van bekende merken zoals Kodak of Mitsubishi niet opvallend beter te werken dan goedkopere, merkloze cd's.

Honderdtwintig jaar
Het is niet de eerste keer dat de levensduur van cd's aan de kaak wordt gesteld. Zo trokken onze collega's van computerblad Clickx enkele jaren geleden al een soortgelijke conclusie. Toch blijft het opmerkelijk, want de makers van cd-r's beloofden destijds een levensduur van tientallen jaren tot zelfs honderdtwintig jaar.

De conclusie van Techarp is dan ook niet in de wind te slaan: "Als je iets belangrijks wilt bewaren, maak dan vaak een back-up en gebruik meerdere opslagmogelijkheden."

bron: ZDNet

dinsdag 21 juli 2009

Apple en RIM slokoppen van smartphonemarkt


Een Blackberry van Research in Motion

Apple en Blackberry-producent Research in Motion (RIM) controleren samen slechts 3 procent van de totale wereldwijde gsm-markt, maar dat volstaat om 35 procent van de totale operationele winst van de sector binnen te rijven. Dat is de meest opvallende conclusie van een analistenrapport van Deutsche Bank, dat wordt geciteerd door The Wall Street Journal.

(tijd) - Apple en RIM geven daarbij de traditionele spelers op de gsm-markt het nakijken. Het Finse Nokia is nog steeds met ruime voorsprong de grootste gsm-producent ter wereld, maar het bedrijf heeft zijn koppositie in de smartphonemarkt kwijtgespeeld. Vorige week kwam de gsm-maker naar buiten met een winstdaling van 66 procent in het tweede kwartaal.

Ook de andere traditioneel grote spelers hebben het erg moeilijk. Ofwel moeten ze het mes in hun marges zetten om hun marktaandeel te ondersteunen, ofwel produceren ze gewoonweg met verlies. Dat laatste is het geval voor het Amerikaanse Motorola.

De sterke prestatie van Apple en RIM wordt vooral gevoed door de inkomsten die ze krijgen door exclusieve deals te regelen met gsm-operatoren. Dat is een praktijk die vooral in de VS erg winstgevend is. Daarbij betalen consumenten voor hun smartphone nauwelijks meer dan voor een gewone gsm, maar ze worden dan wel verplicht om er een duur abonnement te nemen. Een deel van de kostprijs van dat abonnement vloeit terug naar de producenten van de toestellen.

Apple kan daarbij rekenen op een trouwe schare externe developers, die allerlei applicaties ontwikkelen voor de iPhone. RIM heeft een streepje voor bij zakenklanten, dankzij het efficiënte en betrouwbare e-mailsysteem. Het ziet er niet naar uit dat die hegemonie snel doorbroken zal worden.

Palm, dat al enkele keren dood is verklaard, trok dit jaar opnieuw de aandacht met de lancering van de Pre, maar het valt nog af te wachten of dat platform echt aan zal trekken. Daarnaast wordt al geruime tijd gespeculeerd over de intrede van computerproducenten Dell en Acer op de smartphonemarkt. Zij zullen echter alle registers moeten opentrekken om Apple en RIM aan het wankelen te brengen.

bron: De Tijd

dinsdag 14 juli 2009

Blackberry krijgt eigen sociaal netwerk

Interactie moet softwarewinkel helpen 14 juli 2009
Pieterjan Van Leemputten


Telefoonfabrikant Research In Motion staat op het punt om een nieuw sociaal netwerk te lanceren voor Blackberry App World, de softwarewinkel van de gelijknamige smartphone. Dat schrijft Techcrunch.

De site zal Myblackberry heten. Gebruikers kunnen er hun eigen profiel maken met hun mening en aanbevelingen over hun favoriete toepassingen en accessoires. Ze kunnen er ook tips en ervaringen uitwisselen over hun toestel.

Volgens Techcrunch wordt de site vandaag gelanceerd. Tegenover onze collega's van CNet bevestigt een woordvoerder dat de site inderdaad aan een soort van sociaal-netwerksite werkt, maar zonder verdere details.

De lancering van de site moet de applicatiewinkel van Blackberry meer wind in de rug geven. De Blackberry App World komt namelijk maar traag op gang. De shop werd in maart van dit jaar gelanceerd, maar telt slechts tweeduizend toepassingen. Ter vergelijking: de Iphone App Store telt er meer dan vijftigduizend.

bron: ZDNet

Online Office 2010 gratis

Microsoft toont nieuwe kantoorsuite 14 juli 2009
Merijn Gelens


Microsoft gaat de browsergebaseerde versies van Excel, Powerpoint, Word en Onenote gratis maken voor thuisgebruikers. Dat blijkt uit details over de nieuwe Office-suite die de softwaregigant bekend heeft gemaakt tijdens de Worldwide Partner Conference in New Orleans.

De zogenaamde Office Web Applications zijn gisteren getoond tijden de technische preview.

De webapplicaties komen pas later dit jaar uit. Consumenten kunnen ze vanaf volgend jaar via Windows Live gebruiken. Microsoft heeft nog niet besloten of er advertenties in de gratis software verschijnen.

Desktop
De betaalde desktopversie van Office 2010 zal in de eerste helft van 2010 verschijnen. Aangezien er al sinds begin dit jaar testversies uitlekken, is er op dit front weinig schokkend nieuws te melden. De officiële technische preview op uitnodiging is gisteren van start gegaan. De belangrijkste vernieuwing is dat alle applicaties nu zowel op 32 bit als 64 bit draaien.

Word krijgt nieuwe effecten op beelden met de DaVinci Imaging Engine, die uit de niet langer verkochte Digital Image Suite komt. Ook verschijnt in Word, en in een aantal andere Office-applicaties, de functie 'Paste Preview'. Door boven de knoppen te blijven hangen, kun je zien wat het effect van een 'plakactie' is.

Excel krijgt een nieuw onderdeel met de naam Spaklines. Dat zijn kleine diagrammen die in één cel van een spreadsheet passen.

Powerpoint krijgt videobewerkingsopties en laat je een video van je presentatie maken. Daar kun je ook je commentaar bij insluiten.

bron: ZDNet

maandag 13 juli 2009

Gsm-factuur: tot 60 procent goedkoper

GELD & GEZIN - De toekomstige vierde telefoonoperator van het land belooft uw factuur drastisch te verminderen, zonder dat u iets hoeft te veranderen aan uw belgewoontes. Waar zit de truc?

(netto) – Al herhaaldelijk werd er gespeculeerd over een vierde telefoonoperator op het Belgische grondgebied. In maart werd nog gedacht aan VOO en Telenet als mogelijke kandidaten. Maar vanaf 26 augustus 2009 wordt Mondial Telecom officieel het nummer 4 via zijn dienst die 'Cherry' gedoopt werd.

Dat is nu al fantastisch nieuws voor de consumenten. De concurrentie op de Belgische markt vergroot daardoor, wat de druk op de prijzen van telecommunicatie naar beneden haalt. En Mondial Telecom zou uw gsm-factuur met zo'n 60 procent kunnen doen dalen. Wat is het geheim?

Alles heeft te maken met WiFi, …

Het concept van Cherry is vrij simpel: "Als de telefoon WiFi vindt, zal de communicatie via WiFi gebeuren, anders valt hij terug op het netwerk van de operator", legt Bernard Noël de Burlin, CEO van Mondial Telecom, uit in La Libre Belgique. "Dat alles met één enkel oproepnummer en één enkele voicemail. En als het WiFi-signaal in de loop van het gesprek zou verdwijnen, is dat niet erg. De telefoon valt dan terug op het gsm-netwerk zonder dat de gebruiker iets merkt."

… maar pas toch op

Dit gebruik van WiFi kan enkel via uw privéaansluiting of die van uw kantoor. Het is immers illegaal om het netwerk van iemand anders te gebruiken, ook al is dat onbeveiligd. Zelfs al bent u iemands netwerk niet aan het 'hacken' in de strikte zin van het woord, wettelijk maakt u zich schuldig aan 'hacking' en de straf daarvoor kan gaan van 3 maanden tot 1 jaar gevangenisstraf en een boete tot 650 euro.

Maar Mondial Telecom probeert dat probleem nu op te lossen. "We gaan ervan uit dat de meeste mensen het grootste deel van hun telefoontjes doen van bij hen thuis of vanuit hun kantoor. Als er overal WiFi is, moet men geen gesprekken betalen. Bovendien proberen we zoveel mogelijk akkoorden te sluiten met leveranciers van WiFi-netwerken", zegt Bernard Noël de Burlin. Zo stelt hij ons gerust, dat vermindert het risico dat we beschuldigd worden van cybercriminaliteit door een simpel telefoontje.

bron: Netto

donderdag 9 juli 2009

Google onthult trawanten Chrome OS

Leest als adresboek pc-fabrikanten 09 juli 2009
Merijn Gelens


Google heeft de namen bekendgemaakt van zijn partners voor Chrome OS, het besturingssysteem voor minilaptops dat de zoekgigant wil uitbrengen.

In een post op de Chrome-blog zegt Googles vicepresident Sundar Pichai dat zijn bedrijf samenwerkt met een aantal computer- en chipfabrikanten, plus een softwarefabrikant. Onder de partners bevinden zich Acer, Adobe, Asus, Freescale, Hewlett-Packard, Lenovo, Qualcomm en Texas Instruments.

Asus voor de hand liggend
Van Asus en Lenovo werd al verwacht dat ze met Google aan Chrome OS zouden werken. Vooral Asus lag voor de hand, aangezien het bedrijf de pionier van minilaptops is, en het al eerder heeft laten zien met andere besturingsystemen dan Windows te willen werken.

Acer lijkt ook een interessante partner voor Google, want het is de snelst groeiende laptopfabrikant. Het bedrijf laat ook zien heel flexibel te kunnen werken, om op die manier zo veel mogelijk minilaptops te verkopen.

Ene pc-gigant wel, andere niet
HP is 's werelds grootste pc-fabrikant. Een poging van Google om tot de consumentendesktop door te dringen heeft weinig zin zonder dit bedrijf erbij te betrekken.

Eigenlijk ontbreekt in het rijtje één fabrikant, en dat is Dell. Dit is de op één na grootste computerfabrikant ter wereld (alhoewel Acer dicht op de hielen zit).

Dell zegt dat het niet actief met Google samen zal werken aan Chrome OS. Het bedrijf laat niet meer los dan: "Dell bekijkt altijd nieuwe technologieën als onderdeel van het productontwikkelproces of om deze in te passen in toekomstige producten."

bron: ZDNet

woensdag 8 juli 2009

Blackberry Storm 9500 : ZDNet test

Touchscreen met gevoel 08 juli 2009
Rowald Pruyn


Halsreikend werd uitgekeken naar deze Blackberry Storm 9500, de eerste touchscreentelefoon van een fabrikant die zich normaal specialiseert in zakelijke toestellen voor e-mailverslaafden. Is de hype gerechtvaardigd?

De eerste ontmoeting met het heldere aanraakscherm van 3,25 inch is een ervaring te noemen. De geselecteerde toetsen lichten bij een aanraking helblauw op. Maar pas als je kracht zet, beweegt de display zich als een grote knop omlaag en voel je een duidelijke klik. Na de eerste schok blijkt deze manier van navigeren bijzonder prettig, alsof je met een computermuis op een telefoon werkt.

Vertraging
Het aanraakscherm komt echter licht in de problemen zodra we een bericht intikken. De voelbare klik die nodig is om een keuze te bevestigen, vertraagt de tekstinvoer. Omdat het virtuele toetsenbord bovendien aan de krappe kant is, typen we herhaaldelijk verkeerd.

Aangezien het zakelijk ingestelde RIM bekendstaat om zijn uitstekende toetsenborden, is dit een teleurstelling. Wel kan de Storm tekst kopiëren en plakken, een functie die (nog) ontbreekt op bijvoorbeeld de Iphone.

Geen Wifi
Zakelijke gebruikers willen voortdurend bereikbaar zijn, en het ontbreken van Wifi is dus een behoorlijke ergernis. De 3G-ontvangst is weliswaar prima, maar kan niet op tegen de stabiele draadloze verbinding die je soms zo hard nodig hebt.

We zijn redelijk te spreken over de meegeleverde browser, al worden sommige pagina's verkeerd weergegeven. Daarnaast schakelt de camera zichzelf plotseling in tijdens een surfsessie, waarna we het toestel moeten herstarten om weer in het hoofdscherm te komen. Ook de accelerometer, die het schermaanzicht aanpast bij het draaien van de telefoon, functioneert niet altijd naar behoren.

Naast de browser vinden we een aantal erg bruikbare applicaties terug, waaronder mobiele versies van Facebook en Google Talk. Die aantallen zijn niet vergelijkbaar met Apples App Store, maar de ontwikkeling van Blackberry-applicaties komt steeds sneller op gang, een belofte voor de toekomst.

Foto's
Met de 3,2 megapixelcamera is RIM duidelijk op zoek naar een minder zakelijk publiek. De camera heeft aantal seconden nodig om een foto te maken. De kleuren zijn nogal flets en zeker niet hoogstaand. Voor zakelijke doeleinden volstaat het wel.

Audio en video
Het afspelen van multimedia gaat de Storm beter af; nog een tegemoetkoming aan niet-zakelijke gebruikers. Het toestel ondersteunt veel audio- en videoformaten. Clips komen goed tot hun recht op het licht gebogen scherm, dat een uitblinker is wat kleuren betreft. Dankzij de 3,5 mm-aansluiting kun je een hoofdtelefoon naar keuze aansluiten.

Conclusie
Met de Blackberry Storm laat RIM zien dat niet elke touchscreentelefoon op de Iphone hoeft te lijken. De zakelijk ingestelde fabrikant wenkt met dit toestel duidelijk naar de consumentenmarkt, maar moet oppassen dat het zijn vaste publiek niet vervreemdt met vreemde bokkensprongen en een tekortschietend toetsenbord.

De tweede uitvoering van de Blackberry Storm staat overigens al voor deze zomer op de agenda.

Blackberry Storm 9500
Prijs: 499 euro (Proximus) (juli 2009)

PRO: ligt prettig zwaar in de hand; aanraakscherm met voelbare feedback; 3,5 mm-hoofdtelefoonaansluiting.
CONTRA: geen Wifi-ondersteuning; tegenvallend virtueel toetsenbord.

bron: ZDNet

Google maakt nieuw besturingssysteem

Chrome Operating System eerst voor minilaptops 08 juli 2009
De Standaard


Google werkt aan een besturingssysteem voor computers. Daarmee zou het bedrijf rechtstreeks concurreren met Microsoft. Dit meldt de New York Times.

Volgens de krant zal de software de naam Chrome Operating System dragen. In eerste instantie richt Google zich op de markt voor minilaptops, maar op termijn mikt het ook op gewone computers.

De software zou nog eind dit jaar beschikbaar zijn. Volgens Google gaat het om een erg licht systeem, dat snel kan opstarten. De tijd tussen het opstarten van de computer en toegang krijgen tot internet zou nauwelijks enkele seconden duren.

Google Chrome OS ondersteunt zowel x86- als ARM-architectuur. Het besturingssysteem zal bestaan uit de Chrome-browser die draait op een windowing system, dat op zijn beurt weer draait op de Linux-kernel. Applicaties draai je vanuit de browser. Het systeem is volledig open bron en de code komt eind van dit jaar beschikbaar.

Android
Google heeft al een eigen besturingssysteem voor mobiele telefoons gelanceerd. Dat systeem, Android, is echter niet geschikt om op minilaptops (netbooks) te draaien, zegt Google zelf.

Microsoft is al jaren onbedreigd de grootste speler op de markt van de besturingssystemen. Voor de software van Microsoft, zoals Word, Excel en Internet Explorer, heeft Google wel al alternatieven op de markt gebracht, maar het marktaandeel daarvan blijft tot nog toe beperkt.

bron: ZDNet