Een Blackberry van Research in Motion
Apple en Blackberry-producent Research in Motion (RIM) controleren samen slechts 3 procent van de totale wereldwijde gsm-markt, maar dat volstaat om 35 procent van de totale operationele winst van de sector binnen te rijven. Dat is de meest opvallende conclusie van een analistenrapport van Deutsche Bank, dat wordt geciteerd door The Wall Street Journal.
Ook de andere traditioneel grote spelers hebben het erg moeilijk. Ofwel moeten ze het mes in hun marges zetten om hun marktaandeel te ondersteunen, ofwel produceren ze gewoonweg met verlies. Dat laatste is het geval voor het Amerikaanse Motorola.
De sterke prestatie van Apple en RIM wordt vooral gevoed door de inkomsten die ze krijgen door exclusieve deals te regelen met gsm-operatoren. Dat is een praktijk die vooral in de VS erg winstgevend is. Daarbij betalen consumenten voor hun smartphone nauwelijks meer dan voor een gewone gsm, maar ze worden dan wel verplicht om er een duur abonnement te nemen. Een deel van de kostprijs van dat abonnement vloeit terug naar de producenten van de toestellen.
Apple kan daarbij rekenen op een trouwe schare externe developers, die allerlei applicaties ontwikkelen voor de iPhone. RIM heeft een streepje voor bij zakenklanten, dankzij het efficiƫnte en betrouwbare e-mailsysteem. Het ziet er niet naar uit dat die hegemonie snel doorbroken zal worden.
Palm, dat al enkele keren dood is verklaard, trok dit jaar opnieuw de aandacht met de lancering van de Pre, maar het valt nog af te wachten of dat platform echt aan zal trekken. Daarnaast wordt al geruime tijd gespeculeerd over de intrede van computerproducenten Dell en Acer op de smartphonemarkt. Zij zullen echter alle registers moeten opentrekken om Apple en RIM aan het wankelen te brengen.
bron: De Tijd
Geen opmerkingen:
Een reactie posten