Pieterjan Van Leemputten
Herschrijfbare cd's zijn niet de betrouwbaarste back-up. Zo merkte een redacteur van Techarp dat bijna tien procent van de schijfjes na enkele jaren al deels onleesbaar is.
De schrijver wilde zijn archief van ruim driehonderd cd's opnieuw naar de harde schijf kopiƫren. Halverwege stelde hij vast dat verschillende schijfjes leesproblemen hadden of sommige data helemaal niet meer konden lezen. Dit ondanks dat ze in een koele, droge en donkere ruimte waren bewaard.
Voor de test werden twee lezers gebruikt. Van de 173 cd's die hij op het moment van schrijven al had getest waren er vijf exemplaren onleesbaar op een van de twee lezers. Bij tien schijfjes waren sommige bestanden helemaal onleesbaar.
Merk(loos)
Een opmerkelijke vaststelling is dat er geen lijn lijkt te zitten in het soort van herschrijfbare cd's. "De meest recente schijven (uit 2002) hadden het hoogste aantal fouten, gevolg door de oudste (uit 2000)." Ook bleken cd's van bekende merken zoals Kodak of Mitsubishi niet opvallend beter te werken dan goedkopere, merkloze cd's.
Honderdtwintig jaar
Het is niet de eerste keer dat de levensduur van cd's aan de kaak wordt gesteld. Zo trokken onze collega's van computerblad Clickx enkele jaren geleden al een soortgelijke conclusie. Toch blijft het opmerkelijk, want de makers van cd-r's beloofden destijds een levensduur van tientallen jaren tot zelfs honderdtwintig jaar.
De conclusie van Techarp is dan ook niet in de wind te slaan: "Als je iets belangrijks wilt bewaren, maak dan vaak een back-up en gebruik meerdere opslagmogelijkheden."
bron: ZDNet
Geen opmerkingen:
Een reactie posten