maandag 19 oktober 2009

Digitaal is niet altijd vooruitgang

Vooral Pirate Bay heeft baat bij e-lezers

16 oktober 2009 | Pieterjan Van Leemputten

Elektronische boekenlezers zijn een revolutie voor de boekenwereld. Dat is niet mijn bewering, wel die van een aantal persberichten die het afgelopen jaar binnenrolden. Maar is er iemand die er zijn geld aan wil uitgeven?

In het algemeen ben ik een fan van de technologische revolutie, en elektronische inkt is een prachtuitvinding. Maar bij elektronische lezers kun je moeilijk spreken van vooruitgang. Er zijn uiteraard voordelen aan zo'n ding, maar ze wegen nauwelijks op tegen de nadelen.

Laten we de dingen objectief bekijken. Een boekenlezer is dun en licht. Je bespaart bijzonder veel plaats en je hebt al je boeken bij elkaar. Waar zware lezers vroeger een bibliotheekruimte nodig hadden, kunnen ze hun hele collectie voortaan in de keuken laten slingeren.

Fragiel
Met dat laatste komen we meteen bij de nadelen. Dun en licht staat gelijk aan kwetsbaar. Laat dat nu net een van de grote voordelen van het papieren boek zijn. Het mag dan groot en 'zwaar' zijn, je kunt een boek overal in proppen en er achteraf even veel leesplezier van hebben. En dat zonder batterij.

Ergens vrees ik er zelfs voor dat de boekensector dankzij elektronische lezers hetzelfde drama beschoren is als de muziekindustrie. Als een Ipod elektronische lezer al zoveel geld kost, is het wel heel verleidelijk om boeken illegaal te downloaden.

Dat gebeurt nu al door de handvol mensen die graag uren op een computerscherm kijken. Maar als zo'n lezer echt doorbreekt, zal vooral The Pirate Bay er baat bij hebben. Een troost voor Nederlandstalige auteurs: het zullen vooral hun Engelstalige collega's zijn van wie het werk zomaar te grabbel ligt.

Op vakantie?
De enige plaats waar het toestel een meerwaarde kan bieden, is op vakantie. Wie er elke dag een half boek doorjaagt, bespaart zich zo'n drie tot vier kilo, die je doorgaans kunt gebruiken voor taksvrije alcohol en sigaretten andere zaken.

Toch twijfel ik hier nog het meest aan het praktische aspect. Je moet die lezer ofwel in je hand houden, ofwel voorzichtig genoeg in je handbagage stoppen, liefst zonder veel zware spullen in de buurt.

Eenmaal op de vakantiebestemming geldt hetzelfde verhaal. Probeer een elektronische lezer maar eens droog te houden aan de rand van het zwembad, of zandvrij op het strand. En ik kan me ook inbeelden dat een e-lezer een stuk aantrekkelijker is om te stelen dan je papieren exemplaar van Het verdriet van België.

De technologische beperkingen zorgen zelfs voor een zekere achteruitgang. Een elektronisch boek kun je niet uitlenen aan vrienden. In bepaalde gevallen is zelfs het uitprinten van een paar pagina's (bijvoorbeeld voor een spreekbeurt op school) onmogelijk. Als je het boek in kwestie nog mag houden.

De prijs
Maar de belangrijkste reden om met een wijde bocht om e-lezers heen te gaan is de prijs. Het goedkoopste model kost momenteel 199 euro. Dat zijn meer dan tien boeken die je betaalt nog voor er één boek daadwerkelijk op je lezer staat. Dat terwijl je voor honderd euro meer al over een minilaptop beschikt.

Een elektronische boekenlezer is mooi voor gadgetfreaks met geld. Maar voor dat bedrag verwacht ik meer dan een metalen of plastic plank die stukgaat als ik er per ongeluk op ga zitten.


bron: ZDNet

Geen opmerkingen: