Er is ergens een uur in de avond
wanneer de stilte groeit
en buiten alles slapend wegvloeit
in het groeien van de nacht.
Dan klim ik naar het dak
en trek me in de loft terug
op zoek naar virtuele werelden
die samenvloeien in het hier en nu.
Minder codes invoeren 24 juni 2009 Janneke Scheepers
Digitale-beveiligingsspecialist Gemalto heeft in Duitsland een optische authenticatielezer op de markt gebracht, voor veilig internetbankieren. Met deze lezer is het niet nodig om steeds handmatig codes in te voeren tijdens het uitvoeren en voltooien van transacties.
"Gebruikers hoeven het apparaat alleen maar voor hun computerscherm te houden, en optische sensoren vangen de data op die gebruikers gewoonlijk invoeren via de toetsen van de reader, om online transacties uit te voeren en te ondertekenen", aldus de fabrikant. Het is niet nodig om software te installeren, om het toestel te kunnen gebruiken.
Op de tekeningen zie je hoe het werkt.
Het apparaat genereert een eenmalig wachtwoord (OTP) wanneer de gebruiker zijn bankkaart erin stopt en de pincode ingeeft.
De gebruiker houdt de lezer voor zijn pc-scherm en de transactiedata worden optisch verzonden
De lezer geeft de transactiedata weer
De gebruiker controleert en valideert de transactiedata
De lezer geeft de OTP-code weer
De gebruiker voert de OTP-code in. Die dient om hem bij het inloggen te identificeren en om transacties te ondertekenen. Vervolgens valideert de authenticatieserver de OTP en wordt de transactie voltooid.
Gratis antivirus voor Windows 23 juni 2009 Merijn Gelens
Microsoft is gestopt met Windows Live Onecare en biedt nu een antivirus- en antispywaretoepassing gratis aan. Windows Security Essentials, voorheen bekend onder de codenaam Morro, doet denken aan Live Onecare zonder back-up en firewall.
Wij hebben de prerelease van Windows Security Essentials getest. Zoals je in de screenshots kunt zien staat daar op alle plaatsten nog Microsoft Morro. Installatie gaat soepel en neemt letterlijk een paar minuten in beslag. De officiële versie vereist een Windows Genuine Advantage-controle.
Windows Security Essentials beschermt je computer tegen virussen, spyware, rootkits, trojans en andere malware. De scanner wordt standaard ingesteld om de computer realtime in de gaten te houden en plant een scan in op zondagnacht om 2.00 uur. Je kan zelf een optie aanvinken om vooraf nog eens op updates te controleren. Normaliter wordt de scanner gewoon automatisch van nieuwe signaturen voorzien.
Het eerste wat voormalige gebruikers van Windows Live Onecare zal opvallen, is dat de nieuwe interface een stuk rustiger is. We hadden bij Onecare op het openingsscherm altijd het gevoel dat we een novelle moesten lezen. Windows Security Essentials beperkt de informatie tot duidelijke statusmeldingen en de benodigde knoppen.
Test met Eicar We testen de respons van de scanner op een dreiging met het Eicar-testvirus. We gebruiken daarvoor een Windows Vista-testmachine en downloaden het testvirus met de Chrome-browser van Google.
Al bij de poging tot downloaden grijpt de scanner in en wordt het bestand onschadelijk gemaakt. Dit gebeurt eveneens bij pogingen om een gezipte versie en een dubbel gezipte versie van het virus op te halen. Overigens verschijnt het gedownloade bestand wel in de map Downloads.
Bij dubbelklikken krijgen we geen toegang tot het bestand. Bij een grondigere poetsactie valt op dat Security Essentials niet alleen het Eicar-testbestand onder handen neemt, maar ook in de browsercache en de downloadcache de bestanden reinigt.
Het blijft echter wat slordig dat we zelf het bestand moeten weggooien. Ook raakt Security Essentials bij herhaaldelijk klikken op een geïnfecteerd (maar gereinigd) bestand wat in de war. Er komt dan geen pop-up meer van de virusmelding, maar alleen een waarschuwing in de interface zelf.
Het bestand geeft op dat moment een foutmelding. Er zullen niet veel mensen zijn die herhaaldelijk op een geïnfecteerd bestand blijven klikken, dus meer dan een schoonheidsfoutje is het niet te noemen.
Op zich is de reactie van Security Essentials op het testvirus redelijk, maar we hadden liever een wat scherpere respons gezien. Betaalde antvirusprogramma's zoals Norton Internet Security, Kaspersky en G Data Internet Security wissen direct verdachte bestanden bij benadering van de map en laten geen rommel achter op onze harde schijf.
Ook een gratis scanner als AVG gaat net een stapje grondiger om met probleembestanden.
Waar we wel over te spreken zijn bij Security Essentials is de impact op het systeem. We merken weinig van de aanwezigheid van de scanner. Dat is overigens een lijn die Microsoft ook bij de laatste versie van Windows Live Onecare heeft ingezet.
Als je een computer redelijk wil beveiligen, dan kun je met deze malwarescanner in combinatie met de ingebouwde firewall van Windows en natuurlijk met inschakeling van automatische updates een redelijke beveiliging in elkaar zetten. Dit zal natuurlijk niet op het niveau zijn van een betaalde suite.
Zo biedt de Windows-firewall niet zo veel opties als een betaalde variant en beschermt het niet tegen netwerkverkeer naar buiten toe. Security Essentials maakt gebruik van zakelijke malwaresignaturen, maar biedt geen proactieve beschermingslaag, heuristische herkenning van verdacht gedrag en andere moderne extra maatregelen.
Als je zonder bescherming de computer aan internet hangt, of alleen gebruikmaakt van onbetaalde virusscanners, dan is Microsoft Security Essentials een plezierige extra keuze die bescherming biedt zonder daarbij het systeem te belasten. Zoek je serieuze beveiliging voor een pc, dan ben je beter af met een betaald product.
Het internet in een mooie verpakking 23 juni 2009 Pieterjan Van Leemputten
De HTC Magic is een opmerkelijk toestel en wel om een aantal redenen. Het is de eerste telefoon met besturingssysteem Google Android die in België wordt verkocht. Het is meteen ook een belangrijke uitdager van de Iphone.
Maar we testen het toestel eerst zonder te kijken naar concurrenten. Is het een ultiem hebbeding? Of een leuke poging van Google om zijn diensten te slijten?
Specificaties Als internettoestel moet de Magic het vooral hebben van zijn software. Maar dat wil niet zeggen dat de rest bijzaak is. Het apparaat beschikt over Wifi, Bluetooth 2.0 en 3G (maximum up- en download 2 en 7,2 Mbps). Verder vinden we een GPS-chip en een 3,2 megapixelcamera.
Een flits heeft deze gsm helaas niet. Toch moeten we zeggen dat de foto's er, bij voldoende licht, zeer geslaagd uitzien. Download onderaan deze review de foto's die we met ons testtoestel maakten.
Het intern geheugen van de telefoon bedraagt twee gigabyte en is bruikbaar als externe opslag. Wie hiermee niet genoeg heeft, kan dit uitbreiden met een Microsd-kaart.
De enige fysieke verbinding op de Magic is de Micro Usb-aansluiting. Dat is jammer voor wie de Magic als muziektelefoon wil gebruiken, want dan ben je gebonden aan de oortjes die HTC zelf meelevert.
Anderzijds is Micro Usb een wijdverspreide standaard, waardoor de kans groot is dat de lader van je camera of GPS compatibel is met de Magic. De meegeleverde oortjes zijn overigens voorzien van een microfoon, zodat je handenvrij kunt bellen.
Uiterlijk We moeten toegeven dat de witte Magic er bijzonder knap uitziet. Vooraan zit een groot aanraakscherm met onderaan zes knoppen (home, menu, terug, zoeken, opnemen en afleggen/slaapstand). In het midden staat een grote trackball die oplicht wanneer er een sms of e-mail binnenrolt.
De achterkant van het toestel is gehuld in witglanzend plastic, met uitzondering van de cameralens. Die zit tussen een laagje geborsteld metaal, wat zeker bijdraagt aan het design. Bij de telefoon hoort ook een wit zakje dat het toestel tegen krassen en valpartijen kan beschermen.
Alles bij elkaar kunnen we stellen dat de HTC Magic mooi balanceert tussen soberheid en knap design. Het glossy uiterlijk laat onze vette vingers wel goed zien, maar het is zonder twijfel een telefoon die bekeken mag worden.
Android Wat de Magic zo bijzonder maakt, is Google Android. Dat wil zeggen dat er allerlei Google-diensten in verwerkt zijn. Toch is de software meer dan gewoon wat zelfpromotie van Gmail en Google Calendar. Opnieuw vinden we een mooie balans tussen design en kinderlijke eenvoud.
Je beschikt over een bureaublad waar je snelkoppelingen kunt toevoegen. Dat blad kan je desgewenst nog uitbreiden door met je vinger naar links of rechts te glijden.
Onder aan het scherm zien we een soort flapje dat we met onze vinger kunnen opentrekken zoals een schuif. Hier vinden we de verschillende applicaties zoals de browser, agenda, Google Maps en de camera. Ook als je andere applicaties installeert, verschijnen deze in dit menu. Helaas is het voor Proximus-klanten niet mogelijk om Youtube-filmpjes af te spelen.
De Magic leent zich vrij goed voor gebruik als muziekspeler. Zoals we al schreven is er geen aparte ingang voor oortjes. De muzieksoftware zelf heeft een interface waarin je op artiesten, albums, nummers of afspeellijsten kunt sorteren. Het afspelen en scrollen in nummers gaat bijzonder vlot.
Het mooie aan Android is dat een doorsnee gebruiker zelden wordt lastiggevallen met instellingen. Toch is bijna alles aanpasbaar voor wie dat echt wil. Je kan kiezen om Wifi en Bluetooth uit te schakelen, wat de levensduur van de batterij aanzienlijk verlengt, of zelfs om enkel 2G (Edge) of 3G te gebruiken.
Bijzonder handig vinden we de optie 'gegevensroaming'. Hiermee zal je gsm geen mobiele data gebruiken in het buitenland zonder aan de functies voor telefonie of Wifi te raken.
Google-account Als je de HTC Magic voor het eerst opstart, zal die bij het begin altijd vragen naar je Google-account. Wie die niet heeft, kan er op de telefoon een aanmaken. Wie al Gmail en/of andere Google-diensten gebruikt, zal met Android alvast een gat in de lucht springen. Je contacten worden automatisch uit Gmail geplukt en de synchronisatie gebeurt vrijwel naadloos.
Zo kan je e-mailadressen en telefoonnummers op je computer in Google Contacts toevoegen, waarna deze automatisch naar je telefoon worden gebracht. Hetzelfde geldt voor afspraken in de agenda.
Toetsenbord Het zwakke punt van veel touchscreentelefoons is de toetseninvoer. Dat is bij de Magic niet anders, al biedt het toestel alternatieve oplossingen. Hou de telefoon horizontaal en het virtueel toetsenbord zal meedraaien en meteen iets groter zijn.
Ook kan je kiezen om in verticale houding een klassiek telefoonklavier te tonen. Dit maakt het net iets handiger voor mensen met dikke vingers. Wel kunnen we zeggen dat de toetseninvoer relatief vlot gaat. De eerste dagen zullen sms'jes nog wat tikfouten vertonen, maar oefening baart kunst.
Zakelijk Proximus heeft als verdeler van de Magic speciaal Exchange, Quickoffice en een PDF-viewer meegeleverd. Hierdoor komen al je Exchange-contacten ook in het adresboek te staan. Office-bestanden kun je zowel met Gmail als Exchange bekijken. Opslaan gaat helaas enkel via laatstgenoemde.
Batterij Hoe veelzijdiger een smartphone, hoe gevoeliger de batterij. Dat cliché geldt helaas ook voor Android. We zetten het toestel met ongeveer dertig procent batterij in slaapstand, met Wifi en 3G aan (Bluetooth staat uit). Toch is die dertig procent onvoldoende voor de batterij om acht uur overeind te blijven.
Als je de Magic een namiddag zeer intensief gebruikt, dan mag je later op de avond al de lader zoeken. Bij normaal gebruik (een paar keer surfen of een spelletje spelen, gecombineerd met een paar gesprekken en berichten) haalt het toestel zeker een volledige dag.
Wie zwaar bezuinigt op gebruik en functies zal weliswaar een langere autonomie merken, maar dan blijft er uiteraard weinig over van een internettoestel als de Magic.
Op het gevoel kunnen we stellen dat de HTC Magic een beduidend betere batterij heeft dan zijn voorganger, de T-Mobile G1. Met de Iphone 3G heeft de Magic eerder zijn evenknie, al blijft dit afhankelijk van je persoonlijk gebruik.
Conclusie Kort samengevat is de HTC Magic een geweldig toestel. Een matige batterijduur en een lange opstarttijd zijn helaas de tekortkomingen die we wel vaker bij smartphones van dit kaliber aantreffen. Ook een aparte ingang voor oortjes was handig geweest.
Toch moeten we zeggen dat dit apparaat als telefoon en internettoestel uitblinkt en er bovendien mooi uitziet. Gebruiksvriendelijkheid is een grote troefkaart. En wie al Gmail gebruikt, vindt in Android een verlengstuk van zijn computer. De Iphone heeft zijn killer gevonden.
HTC Magic Prijs: 449 euro (juni 2009)
De HTC Magic is de ideale smartphone voor wiens levensstijl aansluit bij web 2.0.
Belgische telecommarkt gaat licht achteruit 18 juni 2009 Pieterjan Van Leemputten
De Belgische telecommarkt is er de laatste maanden licht op achteruit geboerd. Enkel Base kan nog een kleine groei optekenen. Dat concludeert onderzoeksbureau Telecompaper.
In totaal bedraagt de totale omzet bij de drie mobiele operatoren 911 miljoen euro. Dat is een daling van 1,4 procent ten opzichte van eind 2008 en zelfs 2,3 procent ten opzichte van vorig jaar.
Mobiele data Volgens Telecompaper hebben de operatoren meer omzet uit mobiele data gehaald. Toch is dat te weinig om de gedwongen prijsverlagingen die de overheid heeft opgelegd te compenseren.
Base is de enige van de drie die in het eerste kwartaal groei toonde door zijn marktaandeel met 1,2 procent te vergroten naar 16,9 procent. Die omzet neemt het vooral weg bij Proximus, dat daalt naar 48,0 procent; terwijl Mobistar stabiel blijft op 35,1 procent marktaandeel.
Het marktaandeel op basis van het aantal klanten ligt iets anders. Hier haalt Proximus 40,5 procent ten opzichte van 30,9 en 28,6 procent voor Mobistar en Base.
Meer klanten Het totaal aantal mobiele klanten is wel flink toegenomen. Telecompaper spreekt van bijna één miljoen in de laatste twaalf maanden. Hierdoor zouden er in België sinds eind maart 12,2 miljoen simkaarten in omloop zijn, wat neerkomt op 113,9 procent van de bevolking.
Volgens Telecompaper hinkt de Belgische markt wel achterop in de ontwikkeling van mobiele data en de groei. "De groei uit data zal de daling uit gesprekken niet kunnen compenseren", concludeert Alejandra van de Roer. Deze analist gaat uit van een inkrimping van twee tot drie procent.
KPN, het moederbedrijf boven de gsm-operator Base, wil op de Belgische gsm-markt een marktaandeel (in omzet) halen van 20 à 25 procent. Vorig jaar was dat slechts 16 procent.
De cijfers staan in een presentatie naar aanleiding van de 'Investor Day' van KPN, die vandaag plaatsvindt met als slogan '2008 - 2010: Terug naar groei'.
Uitdager Uit het document blijkt dat KPN van plan is om zijn strategie van 'uitdager' van marktleider Proximus verder te zetten, en dat de focus op de consumentenmarkt behouden blijft. Een concreet gevolg daarvan is dat KPN slechts mondjesmaat blijft investeren in nieuwe 3G-netwerken die draadloos breedbandinternet mogelijk maken.
Mobiele data, uitgezonderd sms-berichten, maakten vorig jaar maar zes procent uit van het totale gsm-verkeer in ons land. Daarvan komt veertig tot zestig procent voor rekening van toepassingen als e-mail, instant messaging en sociale netwerken.
Edge volstaat Slechts tien à twintig procent van het datavolume komt van surfers die websites bezoeken, aldus het document. KPN concludeert dat de Edge-technologie, die minder grote surfsnelheden biedt als 3G, voorlopig voldoende is om de behoeften van de meeste gebruikers af te dekken.
Base krijgt als opdracht mee om de komende jaren 20 à 25 procent van de totale marktomzet naar zich toe te trekken. Vorig jaar was dat maar 16 procent.
Gebaseerd op Forefront-serverbeveiliging 11 juni 2009 Merijn Gelens
Een woordvoerder van Microsoft heeft tegen persbureau Reuters gezegd dat op zeer korte termijn een bèta gaat verschijnen van Morro, het gratis antivirusproduct van Microsoft. Op dit moment zou de versie intern al getest worden.
Morro gaat het betaalde Windows Live Onecare vervangen. Dit wordt volgens planning op 30 juni uit de schappen gehaald.
Morro wordt door het Windows Client-team gepromoot, maar de ontwikkeling is in handen van het Forefront-beveiligingsteam. De beveiligingsapplicatie is gebaseerd op het Forefront-antivirus en de antimalware-engine die gebruikt wordt in Windows Server-omgevingen.
Naar eigen zeggen vervangt Microsoft een betaalde scanner door een gratis variant in een poging om alle consumentencomputers te bereiken. In het bijzonder die van gebruikers die niet willen betalen en diegenen die geen interesse hebben in beveiligingssoftware. Zo hoopt het bedrijf een betere beveiliging te kunnen garanderen in het hele Windows-ecosysteem.
De Europese Commissie heeft donderdag gemengd gereageerd op Microsofts beslissing om Internet Explorer volledig weg te laten uit Europese versies van Windows 7.
Microsoft is van plan om Windows 7 in Europa aan te bieden zonder browser. Pc-bouwers en consumenten moeten zelf een browser naar keuze toevoegen. Dat zal eenvoudig en mogelijk winstgevend zijn voor pc-bouwers, maar kan voor consumenten die zelf upgraden naar Windows 7 een behoorlijk probleem opleveren. Zonder browser is het namelijk lastig een browser te downloaden.
Minder keuze In een mededeling laten de Europese regelgevers weten dat de beslissing onhandig is voor mensen die Windows los kopen, maar dat het positief is voor kopers van nieuwe pc's. Volgens de Commissie stapt 95 procent van de consumenten over op een nieuwe versie van Windows bij aanschaf van een nieuwe computer.
"Over retailverkopen, die minder dan vijf procent van de totale verkoop uitmaken, hebben we voorgesteld dat consumenten een keuze uit browsers krijgen", zegt de Commissie. "In plaats daarvan heeft Microsoft klaarblijkelijk besloten die consumenten een versie van Windows te geven zonder browser. In plaat van meer keuze lijkt Microsoft zo minder keuze te geven."
Maar wat betreft de verkoop van nieuwe computers is het voorstel van Microsoft misschien beter, denkt de Commissie. "We zien dat computerbouwers kunnen kiezen om Internet Explorer gratis te installeren; een andere browser of zelfs meerdere browsers installeren behoort ook tot de mogelijkheden."
Snel handelen De Commissie zegt dat ze verwacht zelf snel te handelen in haar zaak tegen Microsoft, en suggereert dat de actie van het softwarebedrijf niet op het lijstje van eigen overwegingen stond. De Commissie bracht in januari een eerste bevinding uit waarin zij stelde dat inbegrip van een browser in een besturingssysteem in strijd is met de antikartelwetgeving in de Europese Unie.
"De Commissie gaat binnenkort een besluit nemen in de hangende browserkoppelingszaak. Dan wordt beslist of in het gedrag van Microsoft van 1996 tot nu sprake is van misbruik van de positie. Ook wordt gekeken welke remedie er nodig is om een echte keuze te bieden aan consumenten, en of er stappen genomen moeten worden om iets te doen aan de anticompetitieve effecten van het langlopende gedrag van Microsoft", zo meldt de Commissie.
Mocht de Commissie besluiten dat Microsoft misbruik heeft gemaakt, dan stelt zij voor dat consumenten een keuze geboden moet worden, "en niet dat Windows volledig zonder browser geleverd wordt".
With the recent release information on Apple's new iPhone 3GS and Palm's venture back into the market with their highly anticipated Pre, there are more legitimate smartphone options than ever. How will you decide on which device you will spend your hard earned money? Below is a comprehensive cost/benefit analysis of the latest mobile technologies, analyzing the comparative features of each, along with the actual price you will pay for the phone and service over the course of a two year contract.
S, Palm Pre, or Android G1? Check out our Facebook Page later today for full details on the giveaway — no crazy stunts required, we promise!
Want to see the Palm Pre stacked up against the iPhone 3G 8GB (non-S)? Take a look at out our spiffy comparison tool and calculate your true cost with a mobile plan that fits your needs.
Enkel houten panelen en een gordijn garanderen een geheime stem
05 juni 2009 | Jibbe Van Oost
Minister van Binnenlandse Zaken De Padt wil dat we binnenkort ook elektronisch kunnen stemmen van thuis uit, zo meldt Het Laatste Nieuws. Hoewel ik niet vies ben van dingen zoals thuisbankieren of online reizen boeken, hoop ik dat zo'n stom idee als thuisstemmen er nooit doorkomt.
Kleine anekdote. Toen ik nog bij mijn ouders woonde, had ons gezin een abonnement op Kerk en Leven. En veel mensen hadden dat, want rond de eeuwwisseling was Kerk en Leven het weekblad met de meeste abonnees in Vlaanderen. Nochtans las niemand bij ons thuis de ongetwijfeld boeiende beschouwingen in het blad. Geen kat die nog wist waarom we eigenlijk een abonnement hadden.
Tot de abonnementen moesten verlengd worden. Een vriendelijk mensje uit de parochie stond dan voor de deur. En als je de deur opendeed, stond ze opeens twee passen in de hal. En dan begint het. De hoeveelheid emotionele chantage en sociale druk die je daar tentoongespreid krijgt, past nog niet in een heel seizoen van Big Brother. Lang verhaal kort, het abonnement werd verlengd, met veel tegenzin.
Trek even de analogie van Kerk en Leven door naar thuisverkiezingen. Beeld je in dat op de zondag van de verkiezingen alle levensbeschouwelijke groeperingen hun leden op pad sturen om oude mensen te helpen met stemmen. "En, heb je al voor de goeie gestemd? Neen? Ik zal effe helpen. En ik zal en passant ook even zeggen wie de goeie zijn."
Ik hoop dat we niet gaan verzanden in discussies over de technische beveiliging van thuisstemmen. Ik ben er immers van overtuigd dat de gegevenstransmissie helemaal veilig kan. Net zoals je een server heel goed kan beveiligen. Maar als de fysieke beveiliging niet deugt, kan een gek met een bijl je server in mootjes hakken. Net zo met stemmen: er moet fysieke zekerheid zijn dat elke uitgebrachte stem geheim is. En daar is niets beter voor dan drie houten panelen en een gordijn in een muffe turnzaal.
Ik ben ervan overtuigd dat technologieagnosten het slachtoffer zullen worden van thuisstemmen. Voor veel mensen is het al moeilijk om het juiste bolletje te kleuren op een daarvoor gemaakte stemcomputer. Wat gaat een technologieleek dan doen op een pc die niet beperkt is tot enkel stemmen? Die verliest gewoon zijn weg in een pc. De have-nots zullen dus naar het stemkantoor moeten en de haves stemmen thuis. En zo wordt de digitale kloof weer een stukje dieper.
Opvolger Bill Gates spreekt 05 juni 2009 Merijn Gelens
Ray Ozzie, die Bill Gates is opgevolgd als hoofd softwareontwikkeling bij Microsoft, heeft tijdens een bezoek aan de Silicon Valley Churchill Club uitgebreid gesproken over zijn werk en zijn ambities voor cloud computing.
Ozzie stelt dat Microsoft niet erg 'cloudgericht' was toen hij in dienst trad, nadat zijn bedrijf Groove Networks werd overgenomen. "Met alle respect, ze waren nogal druk aan de slag met Vista en Office 2007", zegt hij. "Er werd nogal 'pc' gedacht. Ik heb met me daarom samen met Steve en Bill toegelegd op veranderingsmanagement."
Het cloudtijdperk heeft volgens hem als doel om applicaties in de browser te laten werken. In de browser moeten ze gecached uitgevoerd worden zoals Javascript, en alle gegevens zijn volledig gesynchroniseerd.
Windows Ozzy is het niet eens met de suggestie dat een tijdperk waarin de browser als platform dient, niet erg goed is voor Windows. "We hebben altijd een besturingssysteem nodig. Ieder apparaat heeft een OS nodig, wat er verandert is het programmeermodel dat op dat OS draait."
Volgens de softwarearchitect ligt de sleutel bij het maken van een "modern en relevant" besturingssysteem.
De netbook-factor "Netbooks bieden absoluut kansen," stelt hij. "We hebben alleen een ander besturingssysteem dan XP nodig om erop te draaien. Met Windows 7 kunnen we dat bieden." Ozzie is van mening dat de meeste gebruikers netbooks zien als volwaardige pc's, die voor meer kunnen dienen dan surfen.
"Het netbook waar consumenten naar zoeken, is een laptop," meent hij. "Mensen verwachten dat er Office op staat. Ze verwachten naar download.com te kunnen gaan om er software voor op te halen. Ik geloof dat de x86-instructieset en daarmee Intel- en AMD-gebaseerde netbooks de markt gaan bepalen."
Bill Gates Gevraagd hoe het is om te werken bij Microsoft, nu Bill Gates al bijna een jaar niet meer fulltime werkt, antwoordt Ozzie: "Hij schrijft en hij belt, maar niet regelmatig." Gates blijft betrokken bij een aantal essentiële projecten.
Sommige dingen zijn volgens Ozzie wel veranderd, zoals de manier waarop Microsoft bij zichzelf te rade gaat en de bekende Thinkweek. Hiervoor stuurden werknemers van het bedrijf honderden stukken naar Bill Gates.
"Bill heeft het wonderbaarlijke talent om informatie heel snel tot zich te nemen", zegt Ozzie. "Soms kwamen er wel duizend stukken binnen voor één Thinkweek. Hij sloot zich dan in een hutje af van de buitenwereld en las er een paar honderd. Mensen waren er gek op."
Groot schip Ozzie geeft aan dat Thinkweek niet meer bestaat. "Het was typisch iets voor Bill, ik denk niet dat het iets is wat we kunnen herhalen." De vervanging voor Thinkweek is een proces waarin een groep technici zijn mening geeft over nieuwe ideeën. "Mensen houden van feedback, zeker als het van ervaren technici komt."
Ozzie merkt op dat Microsoft een groter bedrijf is dan toen hij er nog tegen concurreerde met Lotus en Groove. "We waren altijd verbaasd hoe snel dat schip nog kon keren", zegt hij, "maar dat was in een ander tijdperk. Het was een kleiner bedrijf."
Gebaande paden In zijn pogingen om het bedrijf te veranderen, heeft Ozzie typische Microsoft-dingen geprobeerd, zoals zijn 'Internet services disruption'-memo die gemodelleerd was naar de formele berichten van Bill Gates.
Ook heeft hij de gebaande paden verlaten door een poging te wagen om de organisatiestructuur van Microsoft, waarin softwareontwikkelaars in kantoortjes werken en via e-mail communiceren, te doorbreken.
Amazon Gevraagd hoeveel bedrijven de mogelijkheid hebben om datacentra te bouwen van het formaat dat door Google en Microsoft wordt opgetrokken, antwoordt Ozzie: "Niet veel." Hij is niet bereid om Amazon te noemen als bedrijf dat daar op lange termijn mee door kan gaan.
"Ik weet het nog niet zo met Amazon," zegt hij. "Ze zijn de marktleider en leveren indrukwekkend werk, maar het niveau waarop je moet investeren om dat uit te breiden is... erg substantieel."
MSN Ozzie noemt een ongebruikelijke bron waaruit Microsoft kon putten om zich te positioneren als leverancier van cloudgebaseerde diensten. Het is de - vaak verguisde – MSN-consumentendienst. Hij merkt op dat diensten zoals Hotmail en Messenger de softwaregigant van de noodzakelijke vaardigheden hebben voorzien om uiteindelijk Windows Azure te kunnen maken.
"Als we MSN niet in leven hadden gehouden, dan zouden we de noodzakelijke competenties niet in huis gehad hebben", luidt het.
Google Wave Ozzie heeft ook een mening over Google Wave, het recent geïntroduceerde gereedschap om samen in realtime te werken aan een taak en tegelijk te chatten. Hij prijst Google omdat het bedrijf begonnen is aan een grote klus, maar is het niet eens met hun aanpak die hij "anti-web" noemt.
"Het probleem met hun systeem is de complexiteit", analyseert hij. Desondanks zal Google Wave volgens hem onthullen of mensen messaging - of het nu per e-mail of IM is - als een aparte taak zien, of dat er behoefte is aan een geïntegreerd product. "Ik denk dat we als industrie erg veel gaan leren van Wave."
Lancering is groot succes 09 juni 2009 Janneke Scheepers
De Palm Pre is afgelopen weekend met groot succes gelanceerd in de VS. Provider Sprint Nextel heeft een nieuw verkooprecord behaald, zeggen medewerkers van het bedrijf.
Sprint verkoopt de Palm Pre in Amerika voor tweehonderd dollar in combinatie met een tweejarig abonnement. Voor dit aanbod stonden zaterdagochtend mensen in de rij voor Sprint-winkels en andere verkooplocaties. Hoewel het bij lange na niet vergelijkbaar is met de hype rond de vorige twee Iphone-lanceringen, noemen analisten het debuut van de Pre een succes.
Uitverkocht Een rapport van J.P. Morgan schat dat er de eerste twee dagen meer dan vijftigduizend telefoons zijn verkocht. Andere analisten noemen aantallen tussen de vijftig- en honderdduizend.
Sprint en Palm hebben geen verkoopcijfers bekendgemaakt, maar Tim Donahue, vicepresident zakelijke marketing bij Sprint, zegt wel dat de lancering de verwachtingen heeft overtroffen. "Van alle telefoons die we tot dusver hebben gelanceerd, was dit onze beste verkoopdag én het beste verkoopweekend", zegt hij. "Het toestel raakte dit weekend uitverkocht in de meeste van onze winkellocaties. En dat gebeurde veel sneller dan we hadden gedacht."
Er zijn wachtlijsten voor de telefoon aangelegd. Sprint gaat nu ijveren om de voorraden weer zo snel mogelijk aan te vullen.
Iphone Het wordt interessant te zien of de Pre ook zo goed zal blijven verkopen zodra de maandag aangekondigde Iphone 3G S met 16 GB opslagcapaciteit en het 3.0 OS later deze maand in de VS beschikbaar komen.
Apple heeft de prijs van de oude Iphone 3G met 8 GB opslagcapaciteit gesnoeid naar 99 dollar. Dat kan druk leggen op de duurdere Palm Pre, die ook over 8 GB opslagcapaciteit beschikt. De Pre heeft dan wel weer een fysiek toetsenbord, wat het misschien eerder zal laten concurreren met de Blackberry.
One last effort. A slow, but firm, shove of the chips. All in. Palm's only hope to save a company once synonymous with smart handheld devices: the Pre. Their eyebrow raised, daring you to call. They flip. Full house. Respectable. Decent. Impressive even. But not the highest hand.
That's not to say that the phone isn't good, because it is. The software has quite a few interesting innovations that push the concepts of what people can do with smartphones, like Google Android when it debuted—only better. The market needs this. The industry needs this. We need this. But the hardware? Cheap. Flimsy. Dangerous even.
I've used the Pre as my main device for a week, forwarding my number through Google Voice so I could see what it was like living with it. I was able to pull my contacts from Facebook and Google into the phone quite easily, despite the Pre not supporting syncing to OS X Address Book, so it was a near-seamless transition. Sprint reception is unfortunately bad enough at my house to give me horrible voice quality, but not bad enough to drop calls. The device felt great in my pocket and in my hands, and the text and email notifications are informative without being intrusive. Other than trying to be discreet when I went to my usual exotic locales—the supermarket, Costco, restaurants and San Francisco—there wasn't anything incredible to note. In short, it's definitely a capable smartphone, one that I would have no problem using full time.
THE HARDWARE: Screen It's the best multitouch screen we've seen yet. Pre's screen is smaller than both the iPhone and the G2's, but has the same 320x480 resolution that equals both, which means the pixels are just more compact. Watching the Dark Knight on both phones showed that the Pre was just slightly crisper, and just slightly nicer than on the iPhone. Though, you probably wouldn't be able to tell unless you had each side by side. It's like the difference between a $2,500 TV and a $2,000 TV. Unless you had both in your living room or looked at them one after the other, you couldn't see a difference.
The black bezel also provides a great contrast to the screen, bordering it with an eye-soothing darkness that makes images pop that much more. At maximum brightness, it doesn't seem as bright as the iPhone, but is bright enough to be just fine under the sun. The glossy finish makes it slightly harder to see if you're worried about glare, however. In everyday indoor use, the screen is a tiny bit bluer in color temperature than the iPhone's—either not something you'd notice or a matter of preference.
But the multitouch! I can't tell if it's because there's a better CPU backing it up, or a better digitizer, or if it's just better software, but the touch is more accurate, more responsive and just plain better than the iPhone's. The invention of a ripple effect where you press the screen is genius, and goes partway to solving the chronic problem of passive feedback—whether or not the OS knows you've pressed the screen. I say partway, since the phone occasionally still doesn't register your clicks, even when the ripple appears.
Multitouch is glorious Screen is bright, bezel provides great contrast and overall holds up nicely to the iPhone
Body and Build The first thing you'll notice as you slide open the Pre is the absurdly sharp ridge digging against your palm. Nowhere—not on the iPhone, the G1, the G2 or any of HTC's other smartphones—has a phone been so threatening to the integrity of my skin. If you're pushing up screen from the bottom of the phone, as you'd instinctively want to do, prepare to get sliced. It's just that irresponsibly sharp.
To be fair, Palm instructs you to open the phone by placing your thumb on the screen itself and pushing up. Fantastic plan, except for the fact that it's a touchscreen and by placing your thumb on the screen you're actually moving stuff around. It's a kluge; a solution thought of after the fact to salvage a horrible hardware design decision. Even if you do things Palm's way, the top manages to catch occasionally while sliding open, especially if you're pushing slightly above or below the middle of the phone.
Maybe I'm being a perfectionist here, but this is the one biggest flaw in the hardware; one that's not a dealbreaker, but really detracts from the overall experience.
The rest of the body, thankfully, is not nearly as bad. But it's also not spectacular. The two halves of the device come together fairly tightly, but not tightly enough to prevent you from being able to twist the top and bottom like a plastic Oreo cookie. It's one of those small things that are inconsequential, but extremely annoying to people who own the phone—like the back battery cover requiring you to pry off three different points in order to get it off. Or the microUSB connector cover that takes fingernails and a blatant disregard for having a permanent hole in the side of your phone in order to remove it.
Despite these issues, while closed, the phone feels just right in your hand. It's thicker than the iPhone, but rounded like a polished stone and shorter than you'd expect. If Palm had just been able to make the Pre feel and look less plasticky, the closed-state exterior would be almost perfect.
Build quality is only so-so, and feels plasticky Bottom edge of the phone is way too sharp
Keyboard It's not good enough for a smartphone. Each of my thumbs take up the width of four keys, ensuring that only a fingernail approach would get me anywhere near accurate typing. It's a very Centro-like key layout, and each individual key feels slightly too rubbery and sticky to be pleasant. Each key offers lots of resistance and doesn't depress quite enough to get a good tactile feel while typing quickly.
After using the Pre for a week, I'm able to get a respectable word-per-minute rate on the keys, but the fact that there's no word prediction—the kind that saves your ass on the iPhone or Android G2—negates some speed you may have gained from using a hardware keyboard. The fact that each physical key is 30% or so smaller than a virtual key on the iPhone should illustrate to how difficult it is to hit the buttons accurately, and how much better typing on the Pre would have been if there were better auto-correction. What the Pre does do is make very very minor changes, like "teh" to "the" or "isnt" to "isn't", but that's only this side of nothing.
It's a hardware keyboard Keys are too small, plasticky and don't give enough feedback
Battery Life On most days, with heavier than usual usage, I was able to make the Pre last just about the entire day. Going from 8AM to 9PM with at least 20% battery left should be no problem. The only time I ran the battery down to zero prematurely was the one day where I was doing heavy testing and had AIM on, which currently has a buggy implementation that sucks more power than is necessary. It's at the very least on par with the iPhone 3G and G2 battery life, and is way better than the G1's.
Camera It's a 3-megapixel camera, but when it comes to actually taking pictures, it isn't any better than the G2 or the iPhone. Like most cheap-o cameras, photos are fine with ample sunlight, but in low-light conditions pictures become grainy—even when using the "flash" on the back, it's only barely tolerable.
Camera doesn't suck
THE SOFTWARE
Web OS Here, if I may extend my card metaphor, is where Palm laid down four aces. The OS is really where the Pre shines, and manages to create a coherent internet-based platform that's even more "connected" than Google Android.
On the whole, the OS is quite pleasant looking—with slick icons, a 5-app launch bar and a three-screen menu system that houses all your applications. The bit of the phone under the screen is a gesture area, which you can use to go back a screen (swipe left) or launch apps from the launch tray (swipe up to the screen). The rest of the gestures are the same as the iPhone's, except the concept of swiping an app up, off the phone, to close it.
It's too bad the home screen is so much wasted space. There's just nothing there except for the five apps on the bottom. Palm's main idea is to keep that area free; free so you can swipe through the app "cards" of the things you have open, free so you can pull up a Universal Search just by typing, and free so you can open the phone by putting your fat thumb on the screen. But this just means you can only quick-launch five apps from the home screen, forcing you to either go into the launcher (+1 click) or start typing the name of the app you want and hope Universal Search brings it up (+ a bunch of clicks).
There are a few particularly commendable features. The little notification bars on the bottom of the phone for new emails, texts, system actions and song changes are wonderful, and can be dismissed with a swipe. The swipe is also slightly different than on the iPhone, allowing you to just delete list items without having to confirm them. The font they used for emails also seems fat and generous without being overly large, and allows the same five emails to be visible at once as on the iPhone.
A lot of time and care and great ideas were put into this OS
Dialing is somewhere where Palm's reliance on Universal Search becomes an over reliance on Universal Search. To dial a contact, you either have to pull up the contacts app and manually scroll down to the person you want (there's no alphabet shortcut) or start typing. So, when you have hundreds of contacts, your only reasonable choice is to use the search. There isn't even a "favorites" screen of any kind; Palm just gives you a retro speed dial feature where you can map numbers to particular keys on the keyboard—a clumsy solution for speed dialing.
Speaking of Universal Search, it does actually work quite well. It's the same concept as on iPhone 3.0, searching your contacts, apps, Google, Google Maps, Wikipedia and Twitter for whatever you type. Searching is actually faster than the iPhone's search, but only because it doesn't also search emails, or calendar entries or your music. So that "Universal" in Universal Search isn't quite so Universal.
Universal Search for contacts works well Dated speed dial implementation
Syncing to Facebook and Google Contacts via Synergy works flawlessly, and merges contacts from both services together so you don't have duplicates of contacts floating around. A manual merge or a manual split can solve any quirks from this function quite easily. Synergy also combines your SMS and IM conversations into one window, so you can seamlessly text someone and then switch over to IM when he reaches his desk. Synergy's basically just an easy way to make sure services like Google have your data (Contacts and Calendar) pulled down into your phone automatically.
Facebook and Google sync keeps you connected, but may populate your phones with a bunch of people you don't actually know
A lot of fuss has been made of the Pre's ability to multitask, and for good reason. It works. Launching a new app is just a matter of hitting the Center button (the gray button on the front), and opening something from the launcher or the tray. The new app pops up as a new card, pushing your currently running programs to the side. Pressing the Center button again pops up all your cards, which you can then flip through to find the app you want. Sliding the card up, off the screen, closes it.
Opening multiple apps at once really does slow down the phone enough to be noticeable. In fact, if you're doing something particularly intensive, you'll actually notice your music stutter, which we've never experienced once on the iPhone. Ever. The problem with giving you the ability to open a lot of apps at once means you need to police yourself and close them when they're not in use. But it's damn well worth it. Being able to view a PDF, then flipping over to Messaging answer a text, then over to Music to change a song, then over to email to tap out a quickie—that's computing.
Multitasking works well, but it's up to you to figure out how many apps your phone can take
It's interesting that launching apps takes one extra click as you fire up the Launcher, and that the Launcher itself only has three pages of apps to use. It's better than the one long page that Android has, but not quite as generous as the iPhone's 9 pages. That one extra tap doesn't seem like much, but over the course of the two years that you own your phone, that's many seconds lost with extra taps.
Palm makes one of the first mistakes of UI design by not having text under the icons in the Quick Launch bar, making you guess at what each app is. The good news is that you can swap apps in and out from the launcher, so you probably know what those apps are, since you put them there.
Also, the actual act of launching the app is a little frustrating: When you tap an icon, the launcher disappears and all you see is the home screen, as if you did something wrong. You don't know whether or not your app has opened successfully until it has. Seeing a totally blank screen or some kind of splash screen come up first before the app is running (like the iPhone, once again) would be a better solution.
The Launcher only has three screens, and requires a lot of scrolling to find your app The home screen's Quick Launch only holds five apps, but you can customize them
Music and videos, on the other hand, are handled well. The extra man-hours of getting the Pre to pretend that it's an iPod for iTunes to sync was well worth it. All the proper files, with their metadata, make it over just fine; playlists too. Videos appear in the Videos app, and your song files can be searched and sorted from inside the Music app. What doesn't seem to be supported are the ratings or play counts in iTunes. And although you can check the box in iTunes to initiate Calendar/Contact sync with the Pre, they don't actually make it over to the phone.
So it's not a perfect implementation. DRM tracks from iTunes aren't syncable, of course, and you have to leave the Music app open at all times, in the background, for your music to play. That concept seems more than obvious on your PC, but becomes somewhat of an oddity on your phone. You'll find yourself accidentally closing your Music app more than once.
As for video, it's essentially what you'd imagine a barebones video player to be, supporting MPEG4, H.263, H.264, MP4, M4V, 3GP, 3GPP, 3G2, and 3GP2—more video codecs than the iPhone (surprise, surprise), but not more than other phones in this class. It does the job, there's seeking and aspect ratio fitting, but it's nothing special.
If Palm continues to ensure iTunes syncing capability, it'll ease the transition for people with large iTunes libraries
App rundown: • Google Maps is actually better on the Pre than it is on the iPhone, loading blocks and scrolling around being much smoother than we're used to • Sprint Navigator (by TeleNav) is an excellent port of the same program you see in other phones—the GPS works smoothly, like in the Google Maps • Doc View and PDF view are capable enough PDF and Word viewers • There's an alarm clock, but no stopwatch or world clock; you can download a Weather app from the App Catalog • The photo viewer works the same as the iPhone's, with swiping gestures, and can upload directly to your Facebook account • The browser works off the latest WebKit build, and is fast and snappy; it should be about as good as iPhone 3.0's browser, since they both use WebKit • Backup works much like Microsoft's My Phone, storing your contacts, calendar and tasks, as well as app and system settings on your Palm profile; it comes with the phone, and is useful if you ever have to wipe or replace a lost phone • YouTube quality is just as good as any other phone, even if it does seem to take slightly longer to bring up videos on the Pre
First party apps are solid
The App Catalog is pretty bare at launch, with Pandora, Sudoku, Accuweather, AP/NYT, the Classic Palm OS emulator, Connect 4, Spaz (Twitter client), Tweed (another Twitter client), a Stocks app and some various other utilities. Their respective download screens have ample information, including links to the developer's home page and support pages, as well as ratings and reviews. Once downloaded, the apps behave like any other native apps on the Pre, and can be multitasked just fine.
All the apps in the catalog now are made by developers with a closer association with Palm, so they get access to the native libraries. Why haven't they opened up the SDK and allowed everyone to use native libraries instead of just web tech like HTML/Javascript? I don't know. When it comes down to apps, lack of open SDK is why the Pre is currently inferior to the iPhone or Android. Under this plan, we'll get a small percentage of good, solid apps, and a bunch of apps that aren't living up to their potential.
The App Catalog has a handful of decent apps already, but the fact that Palm is singling out only trusted developers to write software for the Pre isn't a great sign
Now for the miscellaneous complaints. The lack of a D-Pad on the phone forces you to always tap where you want, even when the list item is just one notch lower than the one currently selected. Copying and pasting only works in text fields where you can write, not when reading emails or SMS or web pages.
VERDICT
Think of it like this. The software is agile, smart and capable. The hardware, on the other hand, is a liability. If Palm can get someone else to design and build their hardware—someone who has hands and can feel what a phone is like when physically used, that phone might just be one of the best phones on the market.
I'm bored of the iPhone. The core functionality and design have remained the same for the last two years, and since 3.0 is just more of the same, and—barring some kind of June surprise—that's another year of the same old icons and swiping and pinching. It's time for something different. The Pre may have hardware that's worse than the G1/G2, but the whole package—the software and the hardware—isn't bad. It's good. It's different. That's something we can get behind. I can't wait to see what Palm gets dealt in their next hand.
Impressive start to an OS that should form the base of some quality phones in the future Hardware quality is lacking, and feels flimsy and plasticky compared to the G1, G2 and the iPhone