dinsdag 27 oktober 2009

NMBS installeert zelf geen draadloos internet

Reizigers niet bereid om genoeg bij te betalen

26 oktober 2009 | Bart Van Belle

"De NMBS zal zelf geen draadloos internet installeren in treinstellen en zal dit ook niet zelf commercialiseren. Dit kan eventueel wel via partners als dit voor de NMBS op een financieel risicovolle wijze [sic] kan georganiseerd worden." Dat antwoordt minister van Overheidsbedrijven Steven Vanackere op een schriftelijke vraag van Kamerlid Peter Logghe (Vlaams Belang).

Dit installeren zou van de NMBS aanzienlijke investeringen en onderhoudsinspanningen vergen. "De NMBS is ervan overtuigd dat de reizigers niet bereid zijn om voldoende bij te dragen ter dekking van de investerings- en onderhoudskosten", aldus Vanackere.

Uit een onderzoek dat de NMBS in maart 2008 liet uitvoeren blijkt dat "internet aan boord" een secundaire behoefte blijft. Telecomdiensten behoren ook niet tot de kerntaken van de NMBS.

Alternatieven
Vele professionele gebruikers hebben bovendien nu al de mogelijkheid om onderweg hun mails te lezen en te beantwoorden via bijvoorbeeld moderne gsm-toestellen van het type Blackberry. Diverse telecomoperatoren bieden nu al producten en diensten aan om de computer onderweg te verbinden met het internet. De kwaliteit hiervan hangt af echter van de investeringen van de operatoren in hun infrastructuur en netwerk.

"De NMBS dringt aan dat ze de kwaliteit van hun signaal zouden verbeteren langs de spoorlijnen", aldus Vanackere.

bron: ZDNet

donderdag 22 oktober 2009

Windows 7 is gelanceerd

Sneller werken

21 oktober 2009 | Merijn Gelens

Aan de nieuwe interface van Windows 7 moet je even wennen, maar daarna werk je een stuk plezieriger. In dit artikel bekijken we wat er allemaal is veranderd.

Niemand zal Windows 7 per ongeluk aanzien voor een andere versie. De meest in het oog springende wijziging is namelijk het onderdeel waar je elke dag mee werkt: de taakbalk. Hoewel het hoog tijd werd dat er iets aan werd gedaan - dit onderdeel is amper veranderd sinds Windows 95 - moeten we er een weekje aan wennen om met de nieuwe taakbalk te werken. Maar het loont uiteindelijk de moeite.

De taakbalk

Als je boven een actieve applicatie gaat hangen met de muis, verschijnt er een miniatuurweergave in de tray. 

Op de taakbalk is de logoknop, voorheen de Start-knop, uit Vista intact gebleven. Maar het overzicht van snelstartpictogrammen en open programma's is samengevoegd tot één geheel.

De rechthoekige knoppen waarin de naam van de actieve toepassing staat, zijn verdwenen. We krijgen in plaats daarvan grote pictogrammen van applicaties. Is een applicatie actief, dan wordt er een subtiel doorzichtig vierkantje achter gezet. Actieve applicaties en snelkoppelingen naar veelgebruikte applicaties staan in dit hoekje bij elkaar. Wil je eigen applicaties makkelijk bereiken, dan kun je de snelkoppeling naar de taakbalk slepen.

Heb je een applicatie meerdere keren openstaan, of zijn er meerdere tabbladen in die applicatie actief, dan kun je het venster dat je zoekt vinden door met de muis boven het pictogram te zweven. Een soort equivalent van het Alt+Tab-overzicht in de oude Windows-versies verschijnt dan. Dit overzicht biedt een miniatuurweergave van de open vensters. Je kunt direct naar het venster van je keuze gaan.

Blijf je in dit overzicht wat langer boven een specifiek venster hangen, dan worden alle open vensters in het scherm doorzichtig gemaakt, zodat alleen het venster van jouw keuze zichtbaar is. Handig als je alleen even ter naslag wil kijken. Ook handig is een rood kruisje bij iedere miniatuurweergave. Je hoeft niet langer met de rechtermuisknop te rommelen om snel een overbodig venster te sluiten.

Jump Lists en animaties
Waar Microsoft zelf hoog over opgeeft, zijn de zogenaamde Jump Lists. Deze overzichten zijn met de rechterknop op een applicatiepictogram te bereiken. Via de standaardknop is de Jump List een combinatie van recent geopende documenten en links, aangevuld met opties om ze aan de taakbalk vast te koppelen en het venster te sluiten. Applicaties die aangepast zijn aan de nieuwe taakbalk kunnen dit aanvullen met veelgebruikte opdrachten.

Tijdens het testen van Windows 7 zijn er vanzelfsprekend weinig applicaties - buiten die van Microsoft - al berekend op Jump Lists. Wij hebben de optie daarom eigenlijk niet gebruikt.

Waar we enthousiaster over zijn, is de toevoeging van bedieningsknoppen aan miniatuurweergaven van open vensters en de animatie van de pictogrammen van actieve toepassingen. Ook hier geldt dat bedieningsknoppen door de fabrikant moeten zijn voorzien. Wij vinden de speel/stop-knop op een miniatuurweergave van Windows Media Player een erg handige toevoeging, om maar een voorbeeld te noemen.

De populairste toevoeging is ogenschijnlijk een heel eenvoudige. De voortgangsbalk van een willekeurige toepassing wordt in het klein weergegeven op het actieve pictogram. Ben je een groot bestand aan het kopiëren met Windows Verkenner, dan zie je in je taakbalk het pictogram langzaam groen worden. Dat maakt het makkelijker om lekker door te werken en toch een scheef oog te houden op de voortgang.

Dit geldt ook voor downloads met Internet Explorer. Zoals gezegd lijkt dit een kleine toevoeging, maar het maakt bij dagelijks werken een groot verschil.

Slepen en wiebelen
Hetzelfde geldt voor de manier waarop we met vensters werken. Je kunt vensters maximaliseren door ze met je muis naar de bovenkant van het scherm te slepen. Wil je een venster uit de weg hebben, dan trek je het gewoon weer los. Wil je de helft van je scherm met het venster vullen, dan sleep je het naar de zijkant van je scherm.

Vooral voor een systeem met twee schermen is dit een sublieme toevoeging. Het doet heel sterk denken aan werken met een stapel papier. Het venster dat je nodig hebt pak je op en leg je voor je neus. Een venster dat even aan de kant kan, sleep je net zo makkelijk uit het zicht naar je andere scherm.

Windows 7 heeft handige truuks in petto als je even door de bomen het bos niet meer ziet.

Ook kun je met gestrekte arm alle papieren van je bureau vegen. Als je met je muis de titelbalk van een venster vlot heen en weer wiebelt, worden alle andere vensters geminimaliseerd. Handig als je bureaublad een grote rotzooi wordt.

Tray en startmenu
De veranderingen aan de tray vallen ons tegen. Na maanden geroepen te hebben dat er een einde zou komen aan de overdaad aan pictogrammen die we hier voor de kiezen krijgen, blijkt dat de oplossing niet veel verder gaat dan de overdaad aan pictogrammen verstoppen achter een pijl. Je kunt pictogrammen achter de pijl verstoppen via de knop Aanpassen. We hadden liever gezien dat Microsoft wat krachtiger zou ontmoedigen om de tray vol te proppen.

Het startmenu is voor Vista al grondig onder handen genomen en is in 7 subtiel gewijzigd. Bij ondersteunde toepassingen wordt een pijl toegevoegd die direct leidt naar gerelateerde recente documenten. De algemene knop naar onlangs geopende items is dan ook verdwenen uit de lijst. Net als in Vista kun je eenvoudig toepassingen starten door de eerste letters van de naam in te voeren en op de Enter-toets te drukken. De zoekmachine van 7 doet het werk.

 Microsoft heeft de knop Sluiten positief veranderd. Waren ze in Vista zo blij met de stroombesparing van de stand-bystand als standaard keuze, in Windows 7 is afsluiten gewoon weer de standaard. De vergrendelknop is hier weggehaald en zit net als alle andere afsluitopties verborgen achter een pijl.

Windows Verkenner
Niet alleen het bureaublad is grondig herzien, ook aan de Verkenner is gesleuteld. Microsoft heeft de knoppen naar gerelateerde functies, die in Vista zijn toegevoegd, verder aangepast en beter op taken gericht. Zo vinden we nu, als we ons in een bestandsmap bevinden, opties om deze te organiseren, een nieuwe map te maken, de map te delen of deze in de bibliotheek op te nemen.

De bibliotheken zijn eveneens een vernieuwing. Iedereen kent inmiddels de Mijn Documenten-map en de vele vergelijkbare mappen die van versie tot versie standaard in Windows worden toegevoegd. Ook kent iedereen wel iemand die vindt dat mapnamen en locaties door de gebruiker gekozen moeten worden, en niet door Microsoft. De bibliotheken bieden hier uitkomst.

Met bibliotheken krijg je wat controle terug over je collecties bestanden.

Het overzicht van bibliotheken wordt gevuld door bekende Microsoft-locaties: afbeeldingen, documenten, muziek en video's. Heb je geen behoefte aan een bepaalde bibliotheek, dan kun je deze eenvoudig uit het overzicht verwijderen. Wil je een bibliotheek toevoegen, dan maak je een eigen categorie aan.

In de verschillende bibliotheken kun je een eigen verzameling van mappen maken. Zo is het mogelijk om binnen Documenten enkele van je eigen documentmappen toe te voegen. De bibliotheek biedt zo een overzicht van alle mappen van jouw keuze binnen een categorie.

Dit systeem is erg praktisch als je bijvoorbeeld voor het maken van een website bij een vaste map met afbeeldingen, een nieuwe map met documenten en een map met html-, css- en php-code moet zijn. Je kunt die mappen allemaal op hun vaste locatie laten staan, en ze benaderen vanuit een overzichtelijke bibliotheekmap die naar alle locaties doorverwijst.

Helaas heeft het systeem ook een mindere kant. Veel toepassingen gebruiken namelijk de map Mijn Documenten om instellingen en documenten op te slaan. In oudere versies van Windows verander je de locatie van Mijn Documenten en worden vervolgens al deze bestanden op de nieuwe locatie van jouw keuze opgeslagen.

In Windows 7 is het weliswaar eenvoudig om de standaardlocatie van Mijn Documenten uit het zicht te halen en je eigen locatie te gebruiken, maar deze locatie wordt dan niet ook door andere toepassingen gebruikt. Dat levert tijdens onze test bij overstappen naar verschillende versies van 7 enkele keren flink wat verloren bestanden op. Een detail om goed op te letten.

Multitouch
Wat zeker niet vergeten mag worden is de ondersteuning voor multitouch in Windows 7. Het besturingssysteem kan standaard aanraakbediening met meerdere vingers gelijktijdig aan. In combinatie met de tekstherkenning die al in Windows Vista zat, zou dit eindelijk de doorbraak van tabletcomputers mogelijk moeten maken.

bron: ZDNet

dinsdag 20 oktober 2009

Georganiseerde misdaad maakt gebruik van Blackberry's

Door Arnoud Wokke, maandag 19 oktober 2009 17:17, views: 20.885

Criminele bendes maken steeds vaker gebruik van Blackberry's om onderling te communiceren. Dat zegt de Canadese politie in een rapport. Berichten via de Blackberry Enterprise Server zouden lastig te decoderen zijn.

Criminele bendes maken vooral gebruik van de zakelijke functies van de Blackberry, zoals het versleuteld versturen van telefoongesprekken en data via de Blackberry-servers. Dat staat in een intern rapport van de nationale politie van Canada, de RCMP, schrijft de krant Vancouver Sun.

Daarbij is een ontwikkeling te zien, zegt een medewerker van het team dat in Vancouver 'technological crime' te lijf gaat. "De georganiseerde winkeldieven zullen veel minder snel gebruik maken van Blackberry's dan drugsbendes. Hoe geavanceerder de criminele organisatie, hoe groter de kans dat ze Blackberry's gebruiken."

Het lastige voor opsporingsdiensten is dat de encryptie van Blackberry-data lastig te decoderen is. De data is opgeknipt in stukken van 2kB die elk een eigen encryptie hebben. Volgens de onderdirecteur van RIM is de zon eerder opgebrand dan dat een bericht van 10kB gekraakt is.

De Canadese bendes hebben meer vertrouwen in de veiligheid van Blackberry's dan de Franse inlichtendienst. Die verbood twee jaar geleden het gebruik van de smartphones bij de politie, omdat de servers in het buitenland stonden en de e-mails daarom in buitenlandse handen konden vallen.

bron: Tweakers

Asus brengt Eee PC-tablet met multitouch 22 oktober uit

Door Olaf van Miltenburg, maandag 19 oktober 2009 18:14, views: 13.703

Asus start vanaf 22 oktober met de verkoop van zijn multitouch-versie van de Eee PC T91-tablet. De versie met 10"-scherm, de Eee PC T10MT, zou pas in december komen, maar alleen als de 9"-tablet goed gaat verkopen.

Asus liet de twee netbooks met draaibaar touchscreen al in maart op de Cebit in het Duitse Hannover zien en niet lang daarna werd een van de twee modellen, de Eee PC T91, op de markt gebracht. Dit model had echter geen multitouch-ondersteuning. Op 22 oktober brengt Microsoft Windows 7 uit en Asus grijpt deze gelegenheid om een vernieuwde versie van de Eee PC T91 uit te brengen die wel met meerdere vingers tegelijkertijd bediend kan worden. Windows 7 bevat standaard mogelijkheden voor multitouch-bediening. De Eee PC T91MT zal met met een ssd van 16GB geleverd worden, net zoals zijn voorganger, maar ook met een harde schijf van 160GB. De overige specificaties zijn verder identiek: ook de nieuwe tablet beschikt over een Intel Atom Z520 die op 1,3GHz loopt en 1GB werkgeheugen. Amazon Duitsland biedt het multitouch-model aan voor een prijs van 506 euro en dit geldt voor zowel de hdd- als de ssd-versie.

Over de 10"-versie is sinds zijn verschijning op de Cebit alleen meer vernomen dat deze uitgesteld was tot op zijn vroegst september. Digitimes weet echter te melden dat de Taiwanese fabrikant opnieuw besloten heeft te wachten met de release. De release staat nu op de agenda voor december, maar afhankelijk van het succes van de Eee PC T91MT zou de Eee PC T10MT eerder of later uit kunnen komen.

Asus Eee PC T91 Wit, Zwart
bron: Tweakers

First Images: BlackBerry Watch is FOR REAL!

 

BlackBerry Watch

* Update - Just to be clear as I've seen some confusion in the commments, but as far as we know at this time the inPulse watch is not being made by/for BlackBerry (it won't feature a BlackBerry logo), but is being made for use with BlackBerry Smartphones. However, this is in fact "the BlackBerry watch" that has been referred to previously in articles dating back to WES in May. There isn't another RIM-built BlackBerry watch out there. *

Remember that story about a Bluetooth BlackBerry Watch accessory being in the works? In case you were doubting it, today we can say with certainty that it's happening, it's getting announced soon, and what you're looking at above (another image below) are actual renderings of the real deal. Key features we've been told so far about the BlackBerry-connected smartwatch by our source:

  • it has been designed specifically for use with BlackBerry Smartphones from the ground up - developed by a new BlackBerry-dedicated accessory company
  • it features an OLED screen that we hear is "big, bright and beautiful" and optimized for displaying text clearly, and thanks to OLED has solid battery life
  • it's designed to show you notifications and previews of messages arriving on your BlackBerry
  • judging by the filename of the photos as they were sent in to us, we're thinking it's going to be branded the inPulse smartwatch

The intent of the watch isn't to replace using your BlackBerry to view messages. Rather, it's for those occassions when your BlackBerry is tucked away - while in a meeting, while driving, or while you're out for a bike ride and you feel it vibrating in your camelback. When you get that impulse to stop what you're doing and pull out your BlackBerry, now you can quickly glance over at your inPulse and decide if you need to pull out your BlackBerry to address that message now or if it can wait fifteen minutes you're free.

Definitely a cool accessory. And because this smartwatch is desiged specifically for BlackBerry, we're thinking hoping that at somepoint the watch APIs will become available to BlackBerry app developers so even notifications from third party apps could be displayed. CrackBerry heaven! We'll bring you the official details on this when they emerge soon.

 

inPulse SmartWatch for BlackBerry Smartphones

BlackBerry Watch


Posted in News & Rumors on 19 Oct 2009 13:05 by Kevin Michaluk | 129 comments

bron: CrackBerry

maandag 19 oktober 2009

IT-jobs van de toekomst

Vraag naar virtualisatie-experts en webmanagers

16 oktober 2009 | William Visterin

De wereld verandert en dat is voor technologie in bedrijven niet anders. Sommige IT-jobs verdwijnen van de radar. Andere raken net heel actueel en gegeerd. Een top vijf van de stijgers anno 2009.

1) De virtualisatie-expert
Ongeveer de helft van de Belgische bedrijven gebruikt vandaag virtualisatie, een verzameling van technologieën om hun datacenter, servers of computerpark efficiënter te doen werken. In 2010 zal dat 75 procent zijn, volgens recente cijfers van Marketcap.

En tegelijk blijkt personeelstekort een van de grote hinderpalen te zijn bij virtualisatieprojecten. Het staat dus in de sterren geschreven dat de virtualisatie-expert, of een systeembeheerder met een gedegen kennis van die technologie, gebeiteld zit voor de komende jaren.

2) De webmanager
De webmanager is de opvolger van de webmaster. Minder technisch, maar zijn jobinhoud is meer strategisch en commercieel. Deze nieuwe job is de perfecte belichaming van de nieuwe rol die internet in het zakenleven krijgt aangemeten, en die rol zit dichter bij de business en het management van een bedrijf.
 
Het profiel van webmanager duikt eerder op bij 'traditionele' bedrijven of sectoren, waar internet een almaar belangrijker kanaal wordt voor communicatie met de klant, maar zeker niet het enige of belangrijkste. Ter illustratie: zowel bij energieleverancier Luminus als bij de Christelijke Landelijke Mutualiteiten werd recent een webmanager aangesteld.

3) De risk- en compliancemanager
Risk- en compliancemanagement heeft heel wat om het lijf. Van IT- en andere risico's tot conformiteit met de wetgeving. Allemaal zaken die al jaren in de lift zitten en er niet op zullen verminderen. Denk maar aan de financiële sector waar de riskmanager, die onder meer de kredietrisico's in kaart brengt, intussen een cruciale rol heeft ingenomen.
 
"Vroeger zat ik ergens in een kantoortje stilletjes mijn werk te doen, maar sinds een klein jaar word ik regelmatig verwacht op het directiecomité voor een stand van zaken", vertelde de riskmanager van een Belgische bank- en verzekeringsgroep onlangs.

4) De mobiele-applicatieontwikkelaar
Steeds meer applicaties verschijnen op de gsm of smartphone. De Iphone van Apple, dankzij zijn volwaardige browser eerder een mini-pc dan een gsm, heeft wat dat betreft de ban gebroken. Logisch dat ook de ontwikkelaar voor dergelijke toepassingen meer werk heeft.
 
Al is er een verschil in jobinhoud. Soms gaat het om het aanpassen van bestaande toepassingen, zoals websites, voor het mobiele platform, dan weer om mobiele applicaties die speciaal voor het medium worden ontwikkeld.

5) De online marketeer
Terwijl de omzet van menig bedrijf meer en meer naar online verhuist, bijvoorbeeld in de reisindustrie, geldt dat ook voor de marketing. Een expert in online marketing heeft dan ook de handen vol: van het uittekenen van de campagne tot het implementeren, opvolgen en bijsturen waar nodig.
 
Meer dan ooit staat ook de zogenaamde conversie centraal. Niet alleen zoveel mogelijk volk op je website krijgen, maar ook volk dat tot actie overgaat: van producten bestellen en brochures aanvragen tot registeren voor een nieuwsbrief. De online marketeer vraagt om actie.

bron: ZDNet

Dell: minilaptops niet meer leuk na 36 uur

'Men vindt het scherm te klein'

15 oktober 2009 | Pieterjan Van Leemputten

Michael Dell, oprichter en baas van het gelijknamige computerbedrijf, is sceptisch over de populariteit van minilaptops. Volgens hem willen gebruikers na anderhalve dag al terug naar een gewoon toestel.

Dell doet zijn uitspraken in een uitgebreid gesprek (zie video) met de Churchill Club. "De prestatie komt terug", zegt hij. "Er was een moment dat de prijs omlaag ging en dat de mensen gewoon het 'laagste' toestel kochten. Zelfs bij minilaptops."

De ontevredenheid over de toestellen lijkt vooral over het scherm te gaan. "Als je een gebruiker neemt die een laptop van 14 of 15 inch gewend is, en je geeft hem een minilaptop van 10 inch, dan gaat hij zeggen dat het geweldig en licht en schattig is. Maar 36 uur later vindt hij het scherm te klein."

Verderop in het gesprek zegt Dell dat er klanten zijn die zowel over het scherm als de prestaties ontevreden zijn. "Tenzij het als tweede toestel wordt gebruikt of als eerste toestel wanneer de verwachtingen laag zijn. Maar als vervanging bij een ervaren gebruiker is het niet wat we aanraden." Wel ziet hij ruimte voor een nichemarkt, bijvoorbeeld in scholen.

De kritiek is niet nieuw, maar het is wel opvallend voor een bedrijf dat zelf minilaptops verkoopt. Het probleem met de lichte toestellen ligt in veel gevallen echter bij de verwachtingen van de eindgebruiker.

Zo werd een minilaptop vaak gepromoot als een toestel met dezelfde prestaties als een laptop, wat niet zo is. Eerder dit jaar bleek al uit een onderzoek van Toshiba dat de meeste van deze toestellen vooral als tweede computer worden gebruikt.

bron: ZDNet

Digitaal is niet altijd vooruitgang

Vooral Pirate Bay heeft baat bij e-lezers

16 oktober 2009 | Pieterjan Van Leemputten

Elektronische boekenlezers zijn een revolutie voor de boekenwereld. Dat is niet mijn bewering, wel die van een aantal persberichten die het afgelopen jaar binnenrolden. Maar is er iemand die er zijn geld aan wil uitgeven?

In het algemeen ben ik een fan van de technologische revolutie, en elektronische inkt is een prachtuitvinding. Maar bij elektronische lezers kun je moeilijk spreken van vooruitgang. Er zijn uiteraard voordelen aan zo'n ding, maar ze wegen nauwelijks op tegen de nadelen.

Laten we de dingen objectief bekijken. Een boekenlezer is dun en licht. Je bespaart bijzonder veel plaats en je hebt al je boeken bij elkaar. Waar zware lezers vroeger een bibliotheekruimte nodig hadden, kunnen ze hun hele collectie voortaan in de keuken laten slingeren.

Fragiel
Met dat laatste komen we meteen bij de nadelen. Dun en licht staat gelijk aan kwetsbaar. Laat dat nu net een van de grote voordelen van het papieren boek zijn. Het mag dan groot en 'zwaar' zijn, je kunt een boek overal in proppen en er achteraf even veel leesplezier van hebben. En dat zonder batterij.

Ergens vrees ik er zelfs voor dat de boekensector dankzij elektronische lezers hetzelfde drama beschoren is als de muziekindustrie. Als een Ipod elektronische lezer al zoveel geld kost, is het wel heel verleidelijk om boeken illegaal te downloaden.

Dat gebeurt nu al door de handvol mensen die graag uren op een computerscherm kijken. Maar als zo'n lezer echt doorbreekt, zal vooral The Pirate Bay er baat bij hebben. Een troost voor Nederlandstalige auteurs: het zullen vooral hun Engelstalige collega's zijn van wie het werk zomaar te grabbel ligt.

Op vakantie?
De enige plaats waar het toestel een meerwaarde kan bieden, is op vakantie. Wie er elke dag een half boek doorjaagt, bespaart zich zo'n drie tot vier kilo, die je doorgaans kunt gebruiken voor taksvrije alcohol en sigaretten andere zaken.

Toch twijfel ik hier nog het meest aan het praktische aspect. Je moet die lezer ofwel in je hand houden, ofwel voorzichtig genoeg in je handbagage stoppen, liefst zonder veel zware spullen in de buurt.

Eenmaal op de vakantiebestemming geldt hetzelfde verhaal. Probeer een elektronische lezer maar eens droog te houden aan de rand van het zwembad, of zandvrij op het strand. En ik kan me ook inbeelden dat een e-lezer een stuk aantrekkelijker is om te stelen dan je papieren exemplaar van Het verdriet van België.

De technologische beperkingen zorgen zelfs voor een zekere achteruitgang. Een elektronisch boek kun je niet uitlenen aan vrienden. In bepaalde gevallen is zelfs het uitprinten van een paar pagina's (bijvoorbeeld voor een spreekbeurt op school) onmogelijk. Als je het boek in kwestie nog mag houden.

De prijs
Maar de belangrijkste reden om met een wijde bocht om e-lezers heen te gaan is de prijs. Het goedkoopste model kost momenteel 199 euro. Dat zijn meer dan tien boeken die je betaalt nog voor er één boek daadwerkelijk op je lezer staat. Dat terwijl je voor honderd euro meer al over een minilaptop beschikt.

Een elektronische boekenlezer is mooi voor gadgetfreaks met geld. Maar voor dat bedrag verwacht ik meer dan een metalen of plastic plank die stukgaat als ik er per ongeluk op ga zitten.


bron: ZDNet

Apple: meer Macs dankzij Windows 7

'Mensen krijgen genoeg van het gedoe'

16 oktober 2009 | Janneke Scheepers

Apple denkt dat de lancering van Windows 7 op 22 oktober zal helpen om Macs te verkopen. Het bedrijf wil de gelegenheid aangrijpen om consumenten die klaar zijn met Microsofts besturingssysteem in zijn netten te vangen.

"Gebruikers krijgen echt genoeg van Windows en de hoofdpijn die je ervan krijgt", zegt Brian Croll, vicepresident Mac OS X-marketing. "We hebben dit gezien met Vista, XP en de andere Windows-besturingssystemen in het verleden." Volgens hem gaat er weinig veranderen. "Uiteindelijk is het nog steeds Windows."

Apple wil niet meedelen of het prijsverlagingen, tv-commercials of speciale evenementen plant in zijn winkels, om potentiële Windows 7-gebruikers te verleiden.

Laatste druppel
Apple denkt dat gebruikers niet hun keuze zullen maken enkel op basis van een vergelijking tussen Mac OS X Snow Leopard en Windows 7. Croll verwacht dat een opeenstapeling van problemen met het Microsoft-besturingssysteem in het verleden zal meewegen.

Het recentste probleem komt op het bordje van XP-gebruikers. Zij moeten een schone installatie uitvoeren om te kunnen upgraden naar Windows 7. Daarna moeten ze alle applicaties weer installeren. Dat zou voor sommige gebruikers wel eens te veel moeite kunnen zijn.

"We denken dat dit voor veel mensen de laatste druppel zal zijn", zegt Croll. "Mensen worden moe van het gedoe met Windows, en dit is weer een goede aanleiding om de Mac te proberen." Veel XP-gebruikers zullen sowieso een nieuwe computer overwegen als ze willen upgraden naar Windows 7.

Softwareprijs
En dan is er nog het aspect van de softwareprijs. Croll denkt dat dit in Apples voordeel uitvalt. Hij wijst op het Ilife-pakket dat gratis bij iedere Mac zit. De suite bevat Iphoto, Imovie, Garageband, Iweb en Idvd. "Dat is enorm. Alles wat je nodig hebt, is er. Met Windows 7 is er veel assemblage vereist en zelfs daarna is het niet vergelijkbaar met wat je krijgt in Ilife." 

Drastische verbetering
Rob Enderle, analist bij de Enderle Group, denkt dat Apple dit keer niet in dezelfde mate zal kunnen profiteren van afgehaakte Windows-gebruikers als het met Vista deed. "Windows 7 is goed. Het heeft niet de problemen die Vista had, dus aandeel winnen wordt veel moeilijker", zegt hij tegen PC Pro.

Ook Dell-directeur Michael Dell is - uiteraard - enthousiast over Microsofts nieuwste. "Ik gebruik Windows 7 nu al een lange tijd", zei hij eerder deze week. "En als je de nieuwste processortechnologie en Office 2010 erbij krijgt, zul je weer van je pc houden. Het is een drastische verbetering."

bron: ZDNet

woensdag 14 oktober 2009

Specificaties Eee Keyboard onthuld

FCC-documenten vertellen alles

13 oktober 2009 | Pieterjan Van Leemputten
 

2009-10-14_asus.gif


De details van het langverwachte Eee Keyboard van Asus zijn bekend. Uit openbare documenten blijkt dat het toetsenbord onder meer een 5 inchscherm krijgt van 800 bij 480 pixels, HDMI, Wifi en drie usb-poorten.

De gegevens zijn bekend geworden via openbare documenten van de Amerikaanse toezichthouder Federal Communications Commission (FCC). Deze werden opgemerkt door Engadget. In een uitgebreide fotoreeks is te zien hoe het hypermoderne toetsenbord er binnenin, van buitenaf en in praktijk uitziet.

Specificaties Eee Keyboard bekend.

Onze redactie had in maart op de Cebit-beurs al de kans om het Eee Keyboard nader te bekijken. Vergeleken met toen lijken de specificaties grotendeels ongewijzigd. Alleen is nu duidelijk dat het aanraakpaneel met een stylus werkt en dat er 16 of 32 gigabyte flashopslag aanwezig is.

Draadloos HD-video
Het Eee Keyboard krijgt ook Ultra-Wideband mee. Hiermee kan het HD-video (720p) draadloos tot vijf meter ver uitzenden. Voor andere types van dataverzending is dit zelfs tien meter. Door de VGA- en HDMI-aansluiting is het in principe zelfs mogelijk om twee schermen tegelijk aan te sluiten.

Wanneer het toetsenbord verschijnt, is voorlopig onduidelijk. Asus zei op Cebit dat het de ambitie had om het toestel de afgelopen zomer al in de Benelux uit te brengen, maar dat wordt dus later. De prijs staat evenmin vast, maar die zou rond de vijf- tot zeshonderd euro liggen.

bron: ZDNet

donderdag 8 oktober 2009

Windows 7 start trager dan Vista

28 seconden verschil volgens softwaremaker

08 oktober 2009 | Andy Stevens

Windows 7 mag dan wel alom geprezen worden voor zijn snellere opstart- en afsluittijden, volgens softwaremaker Iolo komt het nieuwe besturingssysteem toch trager op gang dan Windows Vista.

Iolo, een fabrikant van optimalisatiesoftware, zegt dat uit zijn labtesten is gebleken dat Windows 7 op een gloednieuwe machine een minuut en 34 seconden nodig heeft om op te starten. Vista houdt het op een minuut en 6 seconden.

De chronometer werd niet afgeklokt op het moment dat het desktopscherm verschijnt – bij een nieuwe installatie van Windows 7 is dat al na zo'n 40 seconden – maar pas op het moment dat het volledig bruikbaar is. "In een inactieve staat, met klokcycli die significant lager liggen."

Volgende week meer
Iolo zal volgende week meer details geven over het onderzoek en de gebruikte methodiek. Het is dus nog afwachten hoe ze tot die conclusies gekomen zijn. Maar het is ongetwijfeld een doorn in het oog van Microsoft, dat Windows 7 in de markt wil zetten als een OS dat de basics beter onder de knie heeft dan vorige Windows-versies.

Windows 7 heeft wel als voordeel dat het uitstekend blijft werken zonder dat je elke dag hoeft te herstarten. De slaapmodus werkt bijzonder snel, en ook het wakker schudden van je systeem vergt weinig tijd.

Benchmarks na drie en zes maanden
Een oud zeer bij Windows-computers is dat de opstarttijden langer worden naarmate je de pc langer gebruikt. En ook dat is bij Windows 7 niet anders, volgens Iolo. Hun testmachine van drie maanden oud doet er een minuut langer over om te booten en is pas volledig rond na twee minuten en 34 seconden.

Iolo voegt er wel nog aan toe dat Windows 7 het beter doet dan Vista op de 3-maanden- en 6-maandenbenchmark. Afwachten met welke specifieke resultaten ze volgende week op de proppen komen.

bron: ZDNet

woensdag 7 oktober 2009

Geld besparen? Bel dan 1299

GELD & GEZIN - Gsm-operatoren reserveren vaak de beste tarieven voor gesprekken naar het 'eigen' netwerk. Maar hoe weet je zeker dat je vrienden bij dezelfde operator klant zijn?

(mon argent) - Kies je bij Mobistar voor de formule 'TempoFriends' dan krijg je bij elke herlaadbeurt 600 gratis belminuten... naar andere Mobistar klanten. Bij Base kan je kiezen voor Base 3, waar je recht hebt op 3 uren bellen en 1000 sms'en per maand... naar andere Base klanten. Ook Proximus heeft een aantal formules die smijten met gesprekswaarde of gratis tekstberichten, maar enkel voor wie naar andere klanten van de operator belt of sms't. Goed opletten is dus de boodschap, want vandaag de dag is het helemaal niet meer zo makkelijk om te weten waar welk netwerk je belt.

Nummerbehoud gooit roet in het eten

Tot 30 september 2002 kon je aan de nummer van een correspondent nog afleiden bij wie hij of zij klant was. Proximus deelde enkel nummers uit die met 047 begonnen, terwijl 048 voorbehouden was aan base en 049 aan Mobistar. Sinds 1 oktober van dat jaar zijn operatoren echter verplicht hun nummers af te staan als een klant van aanbieder wisselt. Met andere woorden: iemand die van Mobistar naar Base verhuist, behoudt zijn 049-nummer. Hoe weet je dan nog wie waar zit? De oplossing heet 1299.

Een telefoontje volstaat

Bel je naar het gratis nummer 1299 - beschikbaar vanop elk netwerk - krijg je voor eender welk ingevoerd nummer te horen welke operator er 'eigenaar' van is. Enige uitzondering lijkt BASE, waar de dienst via de telefoon momenteel niet lijkt te werken. Wat wel lukt is het sturen van een sms'je, opnieuw naar 1299. Daarin zet je het woord BASE gevolgd door een spatie en de tien cijfers van het gsm-nummer. Enkele seconden later ontvang je de info dan in een tekstberichtje. Proximus en Mobistar bieden zo'n sms-dienst voorlopig niet.

Of laat je waarschuwen met een biep

Als je vaak naar onbekende numemrs belt, is het natuurlijk wat omslachtig om elke keer de gegevens op te zoeken. Een slimmere methode in dat geval is om je te laten waarschuwen telkens wanneer je een nummer op een van de andere twee netwerken opbelt. Je hoort dan na het vormen van het nummer drie korte biepjes. Je kan het systeem activeren door naar 1299 te bellen en de instructies in het menu te volgen. Base-gebruikers voeren op de toetsen van hun gsm de code *555*# in en drukken vervolgens op de groene knop. Op dezelfde manier schakel je de waarschuwing weer uit.

Of kijk op de site

Wie liever het web gebruikt, kan dat natuurlijk ook. Je voert dan gewoon het nummer in op de site 1299.be en krijgt opnieuw alle info voorgeschoteld.

Betaal jij te veel voor je gsm-abonnement?

Stel je vast dat je vaak naar andere netwerken belt, dan kan het zeker interessant zijn om eens na te gaan of je nog wel het meest gepaste abonnement hebt. Je operator kan je profiel bepalen en je een goedkopere formule voorstellen. Lees meer.

bron: http://netto.tijd.be/geld_en_gezin/budget/Geld_besparen__Bel_dan_1299.8114812-1767.art

Bij wie belt u het goedkoopst?


VRIJE TIJD - In 2010 zal er een vierde gsm-operator komen die de concurrentie moet opdrijven. Lagere prijzen zouden alvast geen overbodige luxe zijn. In ons land zijn de tarieven 2 tot 4 keer duurder dan de goedkoopste formule in Europa.

(netto) – De drie grote kent u natuurlijk al: Proximus, Mobistar en Base. Wie de vierde gsm-operator wordt, is nog niet bekend. De licentie zal namelijk geveild worden onder de geïnteresseerden. Een van de mogelijke bieders zou Telenet zijn.

Nederland het goedkoopst

Vorige maand heeft Test-Aankoop een uitgebreid onderzoek gedaan naar de meer dan 1.500 tarieven uit 8 Europese landen (België, Nederland, Verenigd Koninkrijk, Duitsland, Italië, Portugal, Frankrijk en Spanje). Nederland komt daarbij als overduidelijke winnaar uit de bus. Sommige tarieven klinken u waarschijnlijk ongeloofwaardig in de oren. Zo kunnen onze noorderburen met een abonnement van 2,5 euro per maand 100 minuten bellen en 10 sms'jes sturen naar alle netwerken op elk moment van de dag.

En België?

In de meeste andere Europese landen moet u het dubbele tot het drievoudige betalen voor dergelijke forfaits en ons land vormt daarop geen uitzondering. Al hangt het vooral af van uw operator: Proximus en Mobistar vinden we veelal terug in de onderste helft van de Europese rangschikking, terwijl Base en de alternatieve aanbieders het doorgaans een stuk beter doen. Die alternatieve aanbieders - denk aan AldiTalk, Flair Mobile, TMFmobile,… - hebben zelf geen mobiel netwerk, maar betalen de grote netwerkoperatoren om dat van hen te mogen gebruiken.

2 tot 4 keer duurder

Een Belgische beller betaalt 2 tot 4 keer meer gesprekskosten dan met de goedkoopste tariefformule in Nederland. Even een concreet cijfervoorbeeld voor een doorsneegebruiker die per maand 2 uur belt, 50 sms'jes stuurt en geen mms gebruikt.

Land
Operator
Formule Totaal € per maand
Index
NL Vodafone
Scherp 150 + Scherp SMS 7,2 100
B Toledo Mobile Toledo 10 14,2
197
B Base Postpaid 1 (10 euros)
18,67 259
B Mobistar MyComfort My 15 24,3 338
B Proximus Smile Together 20 29,63 412

Het kan nog erger dan in ons land. In Spanje betaalt eenzelfde type beller 3 tot 6 keer zo veel… Frédérique Verbiest, woordvoerster van Proximus: "De Nederlandse formule lijkt wel goedkoop, maar als u wat verder kijkt, dan merkt u dat men wel moet betalen voor bijvoorbeeld de klantendienst of het beluisteren van de voicemail. En die zaken zijn bij ons volledig gratis."
Met acties?

De resultaten van Test-Aankoop moeten enigszins genuanceerd worden. De analyse houdt namelijk geen rekening met tijdelijke acties, domiciliëring of de voordelen van combinatieaanbiedingen. Die zijn er meestal wel en bovendien maken ze een groot verschil uit. We nemen de huidige aanbiedingen voor de hierboven vermelde formules even onder de loep.

Operator
Toledo Mobile Base
Mobistar Proximus
Abonnement
Toledo 10
Postpaid 1 MyComfort My 15 Smile Together 20
Maandelijks bedrag 10 euros 10 euros
15 euros
20 euros
Min in bundel
125 min. (of 125 sms'jes)
0 68 min. 85 min.
Prijs / min
0,25 euro 0,18 euro 0,22 euro
0,235 euro
Prijs /sms 0,10 euro
0,10 euro
0,12 euro 0,11 euro
Permanent voordeel

Onbeperkt gratis bellen naar Base in het WE of 90 min. per maand naar Base (7d/7)

600 gratis min. per maand tijdens het WE naar Proximus en vaste lijnen
Promo


+ 34 min. (50%) elke maand gedurende 2j bij contract van 24 maanden met domiciliering
4 maanden gratis bundel voor nieuw contract van 18 maanden of 6 maanden gratis bij 24 maanden
Web deal


+ 40 u gratis bellen naar Mobistar, 's avonds en tijdens het WE gedurende 3 maanden 25 euro korting op uw eerste factuur

U doet er dus goed aan uw telefoongewoontes te analyseren. Wanneer belt u het meest? Naar welk netwerk belt u het vaakst? Enkel op die manier kan u de formule kiezen die het best bij u past en u het voordeligst uitkomt. Belt u in het weekend regelmatig een uur of langer naar de vaste lijn van uw moeder of zus, dan bent u waarschijnlijk toch beter af bij Proximus.
Duurdere terminatiekosten

In ons land wordt zowat elke beslissing van het Belgisch Instituut voor Postdiensten en Telecommunicatie (BIPT) systematisch aangevochten door de netwerkoperatoren. Een voorbeeld is de discussie over de terminatietarieven, de kosten die operatoren aanrekenen aan andere operatoren om een gesprek op hun netwerk te beëindigen. "De terminatiekosten die Mobistar en Base ons aanrekenen, zijn respectievelijk 25 procent en 60 procent duurder dan wat zij aan ons moeten betalen", luidt het bij Proximus. "In andere Europese landen lopen die min of meer gelijk tussen de verschillende mobiele operatoren, maar in ons land is dat niet het geval." Door recente aanbevelingen van de Europese Commissie zouden de terminatietarieven moeten verlagen. Daarbij zullen we echter in de gaten moeten houden dat die verlaging ook doorgerekend wordt aan de consument en de operatoren niet gewoon hun winstmarges vergroten.

België versus Europa

De Belgische aanpak staat in schril contrast met de plafonds die de Europese Commissie heeft opgelegd voor de roamingtarieven en de kosten van een sms vanuit het buitenland. Het resultaat? Een sms van en naar België kost 0,10 tot 0,15 euro, terwijl een sms vanuit een Europees land naar het thuisland maximaal 0,13 euro mag kosten. Misschien zijn het slechts enkele consumenten die nog steeds het maximale tarief van 0,15 euro betalen, maar dat zijn er dan enkelen te veel.

Of wat dacht u hiervan? U wilt naar Italië bellen vanuit ons land, dan betaalt u 0,65 tot 1,20 euro per minuut. Rijdt u echter naar een buurland, dan betaalt u voor dat gesprek naar Italië slechts 0,42 tot 0,52 euro per minuut. Dat is niet te begrijpen...

Beste tarief

De voor u goedkoopste formule vinden in deze prijzenjungle is geen sinecure. Om u al dat zoekwerk te besparen, ontwikkelde het BIPT de website www.bestetarief.be. Hier kan u de tarieven van de verschillende mobieletelefonieoperatoren die actief zijn op de Belgische markt, vergelijken met elkaar. U geeft er in wanneer u het vaakst belt, naar welke operator, hoeveel minuten u in totaal belt per dag of per maand, of u internationaal belt, hoeveel sms'jes u stuurt en dergelijke meer. Indien u wilt, kan u uw minuten zelfs opsplitsen per netwerk en naargelang van het tijdstip van de dag. Het vergt even wat moeite, maar met de juiste formule en operator spaart u dan ook heel wat uit.

Proximus (Belgacom) voor de rechter

(netto, de tijd) - In mei legde de Raad voor de Mededinging Proximus reeds een boete op van 66,3 miljoen euro. Men oordeelde namelijk dat de gsm-dochter van Belgacom in 2004 en 2005 misbruik gemaakt had van haar dominante positie op de markt van de grote zakelijke klanten. De zaak werd aangespannen door Base en Mobistar.

Vorige week kwam daarnaast aan het licht dat concurrenten Base en Mobistar in 2003 naar de Europese Comissie getrokken zijn met een klacht tegen de te sterke positie van Belgacom op de breedbandmarkt. De rechtbank van koophandel stelde twee deskundigen aan en maandag hadden zij hun voorlopige verslag klaar. Daarin besluiten ze dat Base en Mobistar in de periode 1999-2004 respectievelijk 824 en 358 miljoen euro schade geleden hebben. Volgens Base moeten hierbij nog intresten gerekend worden. In dat geval zou de 1,18 miljard euro oplopen tot 1,53 miljard. Belgacom interpreteert het verslag echter zo dat de intresten reeds in de 1,18 miljard verrekend zijn. Hoe dan ook komt er per dag zo'n 220.000 euro bij de claim bij.

Uiteindelijk is het aan de rechtbank om te oordelen of Proximus in de fout ging en welke schadevergoeding eventueel moet worden toegekend. Maar eerst moeten de deskundigen hun definitief rapport indienen en volgen er nog debatten. Belgacom reageert namelijk dat de experts besluiten op basis van "een nooit eerder geziene prospectieve methode die leidt tot een berekening van het theoretische marktaandeel dat de eisers zouden hebben gehad in een perfect competitieve markt" en beweert te zullen aantonen dat de vraag om schadevergoeding ongegrond is. Wordt ongetwijfeld vervolgd!

bron: http://netto.tijd.be/vrije_tijd/gadgets/Bij_wie_belt_u_het_goedkoopst-.8240794-1771.art?utm_source=newsletter&utm_medium=email