Sneller werken
21 oktober 2009 | Merijn Gelens Aan de nieuwe interface van Windows 7 moet je even wennen, maar daarna werk je een stuk plezieriger. In dit artikel bekijken we wat er allemaal is veranderd.
Niemand zal Windows 7 per ongeluk aanzien voor een andere versie. De meest in het oog springende wijziging is namelijk het onderdeel waar je elke dag mee werkt: de taakbalk. Hoewel het hoog tijd werd dat er iets aan werd gedaan - dit onderdeel is amper veranderd sinds Windows 95 - moeten we er een weekje aan wennen om met de nieuwe taakbalk te werken. Maar het loont uiteindelijk de moeite.
De taakbalk
Op de taakbalk is de logoknop, voorheen de Start-knop, uit Vista intact gebleven. Maar het overzicht van snelstartpictogrammen en open programma's is samengevoegd tot één geheel.
De rechthoekige knoppen waarin de naam van de actieve toepassing staat, zijn verdwenen. We krijgen in plaats daarvan grote pictogrammen van applicaties. Is een applicatie actief, dan wordt er een subtiel doorzichtig vierkantje achter gezet. Actieve applicaties en snelkoppelingen naar veelgebruikte applicaties staan in dit hoekje bij elkaar. Wil je eigen applicaties makkelijk bereiken, dan kun je de snelkoppeling naar de taakbalk slepen.
Heb je een applicatie meerdere keren openstaan, of zijn er meerdere tabbladen in die applicatie actief, dan kun je het venster dat je zoekt vinden door met de muis boven het pictogram te zweven. Een soort equivalent van het Alt+Tab-overzicht in de oude Windows-versies verschijnt dan. Dit overzicht biedt een miniatuurweergave van de open vensters. Je kunt direct naar het venster van je keuze gaan.
Blijf je in dit overzicht wat langer boven een specifiek venster hangen, dan worden alle open vensters in het scherm doorzichtig gemaakt, zodat alleen het venster van jouw keuze zichtbaar is. Handig als je alleen even ter naslag wil kijken. Ook handig is een rood kruisje bij iedere miniatuurweergave. Je hoeft niet langer met de rechtermuisknop te rommelen om snel een overbodig venster te sluiten.
Jump Lists en animaties
Waar Microsoft zelf hoog over opgeeft, zijn de zogenaamde Jump Lists. Deze overzichten zijn met de rechterknop op een applicatiepictogram te bereiken. Via de standaardknop is de Jump List een combinatie van recent geopende documenten en links, aangevuld met opties om ze aan de taakbalk vast te koppelen en het venster te sluiten. Applicaties die aangepast zijn aan de nieuwe taakbalk kunnen dit aanvullen met veelgebruikte opdrachten.
Tijdens het testen van Windows 7 zijn er vanzelfsprekend weinig applicaties - buiten die van Microsoft - al berekend op Jump Lists. Wij hebben de optie daarom eigenlijk niet gebruikt.
Waar we enthousiaster over zijn, is de toevoeging van bedieningsknoppen aan miniatuurweergaven van open vensters en de animatie van de pictogrammen van actieve toepassingen. Ook hier geldt dat bedieningsknoppen door de fabrikant moeten zijn voorzien. Wij vinden de speel/stop-knop op een miniatuurweergave van Windows Media Player een erg handige toevoeging, om maar een voorbeeld te noemen.
De populairste toevoeging is ogenschijnlijk een heel eenvoudige. De voortgangsbalk van een willekeurige toepassing wordt in het klein weergegeven op het actieve pictogram. Ben je een groot bestand aan het kopiëren met Windows Verkenner, dan zie je in je taakbalk het pictogram langzaam groen worden. Dat maakt het makkelijker om lekker door te werken en toch een scheef oog te houden op de voortgang.
Dit geldt ook voor downloads met Internet Explorer. Zoals gezegd lijkt dit een kleine toevoeging, maar het maakt bij dagelijks werken een groot verschil.
Slepen en wiebelen
Hetzelfde geldt voor de manier waarop we met vensters werken. Je kunt vensters maximaliseren door ze met je muis naar de bovenkant van het scherm te slepen. Wil je een venster uit de weg hebben, dan trek je het gewoon weer los. Wil je de helft van je scherm met het venster vullen, dan sleep je het naar de zijkant van je scherm.
Vooral voor een systeem met twee schermen is dit een sublieme toevoeging. Het doet heel sterk denken aan werken met een stapel papier. Het venster dat je nodig hebt pak je op en leg je voor je neus. Een venster dat even aan de kant kan, sleep je net zo makkelijk uit het zicht naar je andere scherm.

Ook kun je met gestrekte arm alle papieren van je bureau vegen. Als je met je muis de titelbalk van een venster vlot heen en weer wiebelt, worden alle andere vensters geminimaliseerd. Handig als je bureaublad een grote rotzooi wordt.
Tray en startmenu
De veranderingen aan de tray vallen ons tegen. Na maanden geroepen te hebben dat er een einde zou komen aan de overdaad aan pictogrammen die we hier voor de kiezen krijgen, blijkt dat de oplossing niet veel verder gaat dan de overdaad aan pictogrammen verstoppen achter een pijl. Je kunt pictogrammen achter de pijl verstoppen via de knop Aanpassen. We hadden liever gezien dat Microsoft wat krachtiger zou ontmoedigen om de tray vol te proppen.
Het startmenu is voor Vista al grondig onder handen genomen en is in 7 subtiel gewijzigd. Bij ondersteunde toepassingen wordt een pijl toegevoegd die direct leidt naar gerelateerde recente documenten. De algemene knop naar onlangs geopende items is dan ook verdwenen uit de lijst. Net als in Vista kun je eenvoudig toepassingen starten door de eerste letters van de naam in te voeren en op de Enter-toets te drukken. De zoekmachine van 7 doet het werk.
Microsoft heeft de knop Sluiten positief veranderd. Waren ze in Vista zo blij met de stroombesparing van de stand-bystand als standaard keuze, in Windows 7 is afsluiten gewoon weer de standaard. De vergrendelknop is hier weggehaald en zit net als alle andere afsluitopties verborgen achter een pijl.
Windows Verkenner
Niet alleen het bureaublad is grondig herzien, ook aan de Verkenner is gesleuteld. Microsoft heeft de knoppen naar gerelateerde functies, die in Vista zijn toegevoegd, verder aangepast en beter op taken gericht. Zo vinden we nu, als we ons in een bestandsmap bevinden, opties om deze te organiseren, een nieuwe map te maken, de map te delen of deze in de bibliotheek op te nemen.
De bibliotheken zijn eveneens een vernieuwing. Iedereen kent inmiddels de Mijn Documenten-map en de vele vergelijkbare mappen die van versie tot versie standaard in Windows worden toegevoegd. Ook kent iedereen wel iemand die vindt dat mapnamen en locaties door de gebruiker gekozen moeten worden, en niet door Microsoft. De bibliotheken bieden hier uitkomst.

Het overzicht van bibliotheken wordt gevuld door bekende Microsoft-locaties: afbeeldingen, documenten, muziek en video's. Heb je geen behoefte aan een bepaalde bibliotheek, dan kun je deze eenvoudig uit het overzicht verwijderen. Wil je een bibliotheek toevoegen, dan maak je een eigen categorie aan.
In de verschillende bibliotheken kun je een eigen verzameling van mappen maken. Zo is het mogelijk om binnen Documenten enkele van je eigen documentmappen toe te voegen. De bibliotheek biedt zo een overzicht van alle mappen van jouw keuze binnen een categorie.
Dit systeem is erg praktisch als je bijvoorbeeld voor het maken van een website bij een vaste map met afbeeldingen, een nieuwe map met documenten en een map met html-, css- en php-code moet zijn. Je kunt die mappen allemaal op hun vaste locatie laten staan, en ze benaderen vanuit een overzichtelijke bibliotheekmap die naar alle locaties doorverwijst.
Helaas heeft het systeem ook een mindere kant. Veel toepassingen gebruiken namelijk de map Mijn Documenten om instellingen en documenten op te slaan. In oudere versies van Windows verander je de locatie van Mijn Documenten en worden vervolgens al deze bestanden op de nieuwe locatie van jouw keuze opgeslagen.
In Windows 7 is het weliswaar eenvoudig om de standaardlocatie van Mijn Documenten uit het zicht te halen en je eigen locatie te gebruiken, maar deze locatie wordt dan niet ook door andere toepassingen gebruikt. Dat levert tijdens onze test bij overstappen naar verschillende versies van 7 enkele keren flink wat verloren bestanden op. Een detail om goed op te letten.
Multitouch Wat zeker niet vergeten mag worden is de ondersteuning voor multitouch in Windows 7. Het besturingssysteem kan standaard aanraakbediening met meerdere vingers gelijktijdig aan. In combinatie met de tekstherkenning die al in Windows Vista zat, zou dit eindelijk de doorbraak van tabletcomputers mogelijk moeten maken.
bron:
ZDNet